Κατά 50.1% αυξήθηκαν τα περιστατικά σχετικά με νόμο περι ενδοοικογενειακή βίας Ν.3500/06 στη Θεσσαλία το 2022 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες. Η αύξηση αυτή καταγράφεται και σε πανελλαδικό επίπεδο με ποσοστό 31%.
Σε επίπεδο Θεσσαλίας τα περισσότερα αδικήματα που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο αφορούσαν απειλή (341) και σωματική βλάβη (276) με την πλειοψηφία των δραστών να είναι άνδρες ημεδαποί. Η πλειοψηφία των γυναικών που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ανήκουν στο ηλικιακό γκρούπ 35-45 ετών(126) και ακολουθεί αυτό του “45-60” (97) και είναι στην πλειοψηφία τους ημεδαπές. Σε ότι αφορά τους δράστες η πλειοψηφία ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ 45-60 ετών(154) και ακολουθει αυτό του “35-45” (132).
Σε ότι αφορά τη σχέση μεταξύ θύματος και δράστη η πλειοψηφία αυτών είναι σύζυγοι (200) και ακολουθεί ο γονιός (81) και οι μόνιμοι σύντροφοι (77). Σε ότι αφορά τα βαριά αδικήματα, το 2022 καταγράφηκε μία ανθρωποκτονία και μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, τρεις πράξεις βιασμού και μία απόπειρα έντεκα περιστατικά σωματικής βλάβης κατα αδύναμων ατόμων με την πλειοψηφία αυτών να είναι είναι εις βάρος τέκνων.
Αυτή είναι η εικόνα της ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλία για το έτος 2022. Σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με την στατιστική επετηρίδα της Αστυνομίας(οι δύο ετήσιες εκθέσεις βγαίνουν σχεδόν με διαφορά ενός έτους οπότε υπάρχουν μικρές αλλαγές στους αριθμούς) για το ίδιο έτος, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκαν στη Δ.Α. Λάρισας ανήλθαν σε 176 μια κατακόρυφη αύξηση 114% σε σχέση με το 2021.
Μάλιστα εκτός από μια καμπή το 2017, η ενδοοικογενειακή βία στη πόλη μας έχει σταθερά αυξητική τάση τα τελευταία εννιά χρόνια σύμφωνα με τα στατιστικά που αποτυπώνονται στις στατιστικές επετηρίδες με την “έκρηξη” να σημειώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία απο το 2020 και μετά τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στις άλλες θεσσαλικές πόλεις αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι πανελληνίως τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας απο 3513 που ήταν το 2014 έφτασαν τα 11632 το 2022.
Σ ’αυτό το πλαίσιο τον Απρίλιο του 2019 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το προεδρικό διάταγμα στο οποίο προβλέφθηκε η ίδρυση και η λειτουργία Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, σε όλη τη Χώρα, με σκοπό το συντονισμό, την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στη Λάρισα το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές Οκτωβρίου του 2022 και ήδη μέχρι το τέλος του έτους καταγράφηκαν 66 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Συνολικά από την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2023 το γραφείο κατέγραψε 313 περιστατικά με την διευκρίνιση ότι αυτά τα περιστατικά αφορούν όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Σ. Σάρμα: “Να σπάσει η σιωπή”
Προϊστάμενη στο Γραφείο είναι από την ίδρυση του η Αστυνόμος Β’ Σοφία Σάρμα η οποία αναφέρει στη larissanet σχετικά με τη λειτουργία του Γραφείου: “Εδρεύει στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου Λάρισας και είναι στελεχωμένο από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, το 60% του οποίου αποτελείται από γυναίκες αστυνομικούς. Λειτουργεί σε 24ωρη βάρδια και διαχειρίζεται περιστατικά σε όλη την επικράτεια του νομού Λάρισας. Το γραφείο σχεδιάστηκε και διακοσμήθηκε στα πρότυπα των πρώτων γραφείων που λειτούργησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με σκοπό να είναι φιλικό και οικείο στον πολίτη και να απομακρύνεται από την «κρύα» εικόνα ενός τυπικού γραφείου Αστυνομικού Τμήματος”.
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του επισημαίνει ότι αυτές αφορούν “στον χειρισμό των υποθέσεων και την ενημέρωση των πολιτών, ως προς τον τρόπο αντίδρασης και προστασίας τους από εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων τους, σε περίπτωση θυματοποίησης. Επιπλέον, στοχεύουμε στην πρόληψη μιας δευτερογενούς επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης και εφόσον απαιτείται, συνεργαζόμαστε με φορείς και οργανώσεις”.
Για τα περιστατικά η κα Σάρμα τονίζει ότι: “Γενικά παρατηρούμε ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά αυξήθηκαν, διότι οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για την Υπηρεσία μας και έρχονται με μεγαλύτερη ευκολία για να ζητήσουν βοήθεια και να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Έτσι έρχονται στο φως περισσότερες περιπτώσεις που παλιά έμεναν στο σκοτάδι από τον φόβο των θυμάτων. Να σημειώσω ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός της ευαισθητοποίησης που υπάρχει από την πλευρά μαρτύρων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που προτρέπουν τα θύματα να μιλήσουν, ενώ πολλές φορές καταγγέλλουν εκ μέρους τους” και καταλήγει τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να σπάσει η σιωπή στο θέμα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής.
“Βασικός σκοπός δικός μου και της ομάδας μου είναι φυσικά να σπάσει κάθε θύμα τη σιωπή του και να προσφέρουμε τις συνθήκες εκείνες που ευνοούν τα θύματα να μιλήσουν και να έρθουν σε εμάς για να τα προστατέψουμε”.
Δράσεις σήμερα και αύριο
Στο πλαίσιο της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών σήμερα(σ.σ. χθες) στις 19.00 στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας το Κοινωνικό Εθελοντικό δίκτυο #Κανείς_Μόνος» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας –ΟΚΑΝΑ, τον Σύνδεσμο Εικαστικών ν. Λάρισας, το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Λαρισαίων και με τη στήριξη των φορέων της πόλης, συνδιοργανώνουν εκδήλωση μμε ένα πρωτότυπο ζωντανό βιωματικό εργαστήρι, και στη συνέχεια, θα μεταφερθεί από τους Λαρισαίους, χέρι-χέρι «το Φουστάνι Εκείνης που Λείπει» – το κόκκινο φόρεμα που δημιουργήθηκε από το #Κανείς_Μόνος στην περσινή επέτειο και με το ρυθμό μιας Πορείας Αγάπης από την Κεντρική Πλατεία, μέσα από την οδό Μανωλάκη και μέχρι το σημείο που βρίσκεται το σύμβολο της πόλης, το Άλογο και η πεζογέφυρα του Πηνειού ποταμού, όπου για πρώτη φορά στην πόλη μας, θα πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία για τις γυναικοκτονίες”.
Σήμερα Σάββατο και ώρα 11.00 π.μ. ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας ή/ και Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνει συμβολικό περίπατο με αφετηρία την κεντρική πλατεία (μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο) και θα έχει τερματισμό στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Στο συμβολικό αυτό περίπατο, θα μπορούν να συμμετέχουν πολίτες και φορείς της Λάρισας, με στόχο την ενότητα και σύμπραξη κατά της βίας των γυναικών.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET