Site icon TrikalaVoice

Η εισήγηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Δήμου Πύλης για τα Αιολικά Πάρκα

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ Της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Δήμου Πύλης κατά των Αιολικών κατά την προχθεσινή συνεκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης.

 

 

Παρουσίαση από τον Γιώργο Αναγνώστου, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Πύλης και μέλος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής

Μετά την τελευταία εξέλιξη της Απόφασης  Έγκρισης  Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/98120/6844/13-9-2024) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η κατασκευή και Λειτουργία ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) σε 4 Αιολικά Πάρκα με 25 συνολικά Α/Γ στις γνωστές περιοχές των ορίων των Δήμων Πύλης & Αργιθέας : Αισθανόμαστε άπαντες ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ – ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΙ & ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί επιεικώς ΕΜΠΑΙΓΜΟ προς όλη την τοπική κοινωνία μας, διότι:

Το υπουργείο Αυτοδιαψεύδεται και Αυτοαναιρείται μέσα σε ένα εξάμηνο.  Καθότι  το Μάρτη του 2023 (πέρυσι) απέρριψε τη Μ.Π.Ε. της ίδιας εταιρείας  (ENERCOPLAN) για την εγκατάσταση 58 Α/Γ σε 7 πεδία με σκεπτικό που ήταν χαρακτηριστικότατο και δεν αφορούσε την ορθότητα ης Μελέτης.

Συγκεκριμένα η Απόφαση (Α.Π. : ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/24378/1644/7-3-2024) ήταν : «Οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να εκφέρουν με βεβαιότητα τεκμηριωμένη άποψη, ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου και του περιβάλλοντος, ακόμη και μετά την επιβολή μέτρων και όρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων του έργου».  

Και ενώ όλοι ηρεμήσαμε και ευχαριστήσαμε το Υπουργείο, η ίδια εταιρεία τον Ιούνιο του 2023 (3 μήνες δηλαδή, αργότερα) κατέθεσε την ίδια μελέτη για τις 47 τώρα από τις 58 Α/Γ  που απορρίφθηκαν και αναγκαστήκαμε να ξαναμπούμε σε διαβούλευση στο Η.Π.Μ. ξανά. Με ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ γνωμοδοτήσεις από όλους τους Προέδρους των Τ.Κ. , από τα Δημοτικά Συμβούλια Πύλης και Αργιθέας ομόφωνα, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, από το Δασαρχείο και Διεύθυνση Δασών Τρικάλων, από εκατοντάδες κατοίκους που συμμετείχαν στη διαβούλευση.

Επίσης, από συνολικά 30 φορείς και Υπηρεσίες που γνωμοδότησαν, μόνο μία (1) ήταν θετική, τρείς (3) δηλώσαν αναρμόδιες, πέντε (5) θετικές υπό όρους και όλες οι υπόλοιπες ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ.

Και ενώ η διαβούλευση ολοκληρωνόταν για την Μ.Π.Ε. των 47 Α/Γ, η εταιρεία μετά την αρχική (28-06-23), κατέθεσε συμπληρωματική (07-08-23) και ξανακατέθεσε επιπλέον τελικό αντίτυπο (22-08-23), οπότε μας προέκυψαν μόλις πριν ένα μήνα με την έγκριση της, από 47 Α/Γ τελικά οι 25. Είχαμε δηλαδή, μια ανεξήγητη «συνεργασία» Υπουργείου και επενδυτών εν αγνοία μας, μια απαράδεκτη «κοπτοραπτική» έως και ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Έτσι, μετά από όλη αυτή την αναπάντεχη εξέλιξη, η αντίδραση των δύο δήμων υπήρξε άμεση και με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, ομόφωνες, προχωρήσαμε σε προσφυγή στο Σ.τ.Ε. ορίζοντας μάλιστα και Νομικό Συμπαράσταση τον κ. Κόλλια Τρύφωνα όπως επίσης και Επιστημονικό Συμπαραστάτη τον ιδιώτη Δασολόγο κ. Πελεκάνη Σταύρο.

Όπως όλοι γνωρίζετε η δική μας περίπτωση με τα Αιολικά δεν είναι η μοναδική.   Το «ενδιαφέρον» του «Λόμπυ» της ενέργειας με τις ευλογίες  της ΡΑΕ (Ρυμθιστικής Αρχής Ενέργειας) έχει σκοπό να κατακλύσει όλο τον ορεινό όγκο της Πίνδου και των Αγράφων.  Κάθε 3-4 μήνες προκύπτει και μια κατάθεση Μ.Π.Ε.  Έχουμε κουραστεί ψυχολογικά να αντικρούουμε όλες τις απίθανες απαιτήσεις για προσπάθεια εγκατάστασης Αιολικών.

Με βάση τις Μ.Π.Ε. που υποβάλλονται με τρελούς ρυθμούς στη ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ, έχουν μπει στο στόχαστρο τα ΑΓΡΑΦΑ, Η ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟΣ, Ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ, Η ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ, τα βουνά του Δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ.λ.π.  και όχι μόνο, αφού απ’ ότι ενημερωνόμαστε, ολόκληρη η ορεινή Ελλάδα είναι ανάστατη για τις επιχειρούμενες αυτές επεμβάσεις.

Έχουμε επομένως υποχρέωση να αγωνιστούμε, ώστε να κατανοήσουν κάποιοι πως τα χωριά και τα βουνά μας δεν είναι ακατοίκητα, δεν είναι έρημα, δεν είναι ξερότοποι υποβαθμισμένοι.

Έτσι

Πέρα από την προσφυγή μας στο Σ.τ.Ε., εισηγούμαστε σε αυτή τη συγκέντρωση – εκδήλωση, στα Δημοτικά Συμβούλια, να εγκρίνουν σύνταξη ψηφίσματος κατά των ΑΙΟΛΙΚΩΝ για τους παρακάτω λόγους.

  1. Η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) που μας αφορά , είναι παράνομη καθότι προηγήθηκε η Απορριπτική πριν 1,5 χρόνο, σε ίδια πεδία και με τα ίδια στοιχεία Μελέτης.
    Το γεγονός ότι από 58 Α/Γ αρχικά, φτάσαμε χωρίς ενημέρωση στις 25 Α/Γ της τελευταίας ΑΕΠΟ, δεν μπορεί να αλλάξει το σκεπτικό της 1ης απόρριψης.
    Εκτός αυτού, κανείς δεν εγγυάται, ούτε προβλέφτηκε από το Υπουργείο, ότι για τις υπόλοιπες 33 Α/Γ δεν θα ξαναυποβληθεί άλλη μελέτη, στο άμεσο μέλλον, κατά την προσφιλή τακτική – πλην όμως απαράδεκτη – των επενδυτών.
  2. Ζητάμε επιτέλους να επισπευτεί η αξιολόγηση και αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις Α.Π.Ε.
    Μέχρι  να γίνει αυτό θα πρέπει να παγώσουν όλες οι διαδικασίες
    Δεν μπορεί, χωριά μας να έχουν και στους τέσσερις ορίζοντες  ανεμογεν-νήτριες, όπως ακριβώς ισχύει για κάποια στην Μ.Π.Ε. των 25 Α/Γ
    Δεν μπορεί σε κάποιο Δήμο να αιτούνται παντού παρεμβάσεις για ΑΙΟΛΙΚΑ, χωρίς συναίνεση και χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό
    Δεν μπορεί να υπάρχουν Τοπικές Κοινότητες σε αποστάσεις 600 και 700μ από Α/Γ όπως προβλέπει η περίπτωσή μας (βλέπε ΕΛΛΗΝΙΚΑ και ΜΟΣΧΟΦΥΤΟ)
  3. Ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Κοινοτήτων σε όλη τη διαδικασία
    Σεβασμός δηλαδή στο τοπίο και περιβάλλον
    Σεβασμός στους Κτηνοτρόφους – Μελισσοκόμους – Δασεργάτες – Ξενοδόχους, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο ήπιο εναλλακτικό τουρισμό και κυρίως τουρισμό βουνού.
    – Όχι στην υποβάθμιση και ερημοποίηση της περιοχής μας και εξαναγκασμό των επαγγελματιών σε αναζήτηση καινούριας δουλειάς και πατρίδας.
  4. Οι Μ.Π.Ε. να μην γίνονται από τις εταιρείες αλλά από ανεξάρτητους φορείς οι οποίοι αποδεδειγμένα θα μελετούν επί του πεδίου κάτι που δεν γίνεται μέχρι τώρα.
    Υπ’ όψη ότι από τις θεομηνίες «ΙΑΝΟΣ» & «DANIEL» προέκυψαν περιβαλλοντικά προβλήματα πέρα από κάθε φαντασία. Κατολισθήσεις, – καθιζήσεις τεκτονικές – διάλυση ρεμάτων και όλου του οδικού δικτύου της περιοχής.  Η Μ.Π.Ε. βέβαια δεν προέβλεψε τίποτα από όλα αυτά.
  5. Ζητάμε για τα υψόμετρα της εγκατάστασης Αιολικών πεδίων να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των Δήμων. Σε αντίθετη περίπτωση να μην υπερβαίνουν τα 800μ.
    Οι κορυφές που επιλέγονται για παρεμβάσεις από τις ιδιωτικές εταιρείες είναι 1.500-2.200μ υψόμετρο, κάτι που φαντάζει και είναι φαραωνικό, με μη αναστρέψιμη ζημιά στην ομορφιά των Αλπικών, στην ορνιθοπανίδα, πανίδα και χλωρίδα που όπως είναι γνωστό είναι άκρως ευαίσθητα σε τέτοιου μεγέθους παρεμβάσεις.
    Το τσιμέντο, οι μπουλντόζες, το σίδερο και οι Α/Γ θα αλλοιώσουν το πανέμορφο ανάγλυφο δια παντός.
  6. Να προβλέπεται άμεσα δέσμευση από την αρχή της κατάθεσης των Μ.Π.Ε. των επενδυτών, για απόσυρση όλων των υλικών των εγκαταστάσεων – ανακυκλώσιμων και μη – ώστε εάν κάπου μπουν, να μπορέσει το περιβάλλον να ανακάμψει έστω και μερικώς.
  7. Απαγόρευση τέτοιων εγκαταστάσεων σε περιοχές : NATURA – ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΔΡΥΜΟΥΣ – ΒΙΟΤΟΠΟΥΣ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ – ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ – ΓΕΩΠΑΡΚΑ.
    Όλη η περιοχή που αφορά τις 25 Α/Γ στην περιοχή μας, βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ της UNESCO των Δήμων ΠΥΛΗΣ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ.

Με όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ελπίζουμε να υπήρξε μια καλή ενημέρωσή μας.  Καλούμε επομένως την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  και κάθε ΑΡΜΟΔΙΟ να μπλοκάρουν έστω και τη στιγμή αυτή, τέτοιες ανίαρες παρεμβάσεις στα ψηλά βουνά της περιοχής μας, αλλά και όλων των αντίστοιχων πανελλαδικά.

Σεβόμαστε την ανάγκη για Πράσινη Ενέργεια, σαν Εθνική Ανάγκη και Δημόσιο Συμφέρον , αλλά σωστά στοχευμένα και όχι εις  βάρος του Περιβάλλοντός μας σε ευαίσθητες περιοχές όπως η δική μας.

Το ψήφισμα που θα συνταχθεί, ευχόμαστε να αποτελέσει από μόνο του μια ΑΙΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ προς το ΥΠΕΝ, το οποίο και θα μπορούσε την ύστατη στιγμή να διορθώσει το λάθος του.

Όμως τελικά οδηγούμαστε στον μονόδρομο της προσφυγής στο Σ.τ.Ε., πράγμα για το οποίο έχουμε όχι απλώς το ΔΙΚΑΙΩΜΑ αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να το κάνουμε.

Υποχρέωση τουλάχιστον απέναντι στο Περιβάλλον και τις νέες γενιές της Πατρίδας μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ΚΕΡΔΙΣΕΙ το Σωστό και το Δίκαιο και θα βγούμε νικητές από αυτό τον ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΟΛΕΜΟ στον οποίο έχουμε εμπλακεί!

 

Exit mobile version