Μεγάλη ευλογία για την επαρχία μας η άφιξη της δεξιάς χείρας του Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου το τριήμερο 15-18 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr την ηγιασμένη χείρα θα κομίσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου της πόλεώς μας από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Μετσόβου όπου φυλάσσεται ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος το απόγευμα της 15ης του μηνός. Θα ακολουθήσει πανηγυρικός Εσπερινός και την επόμενη μέρα, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου Αρχιερατικό συλλείτουργο ενώπιόν της, ιερουργούντων των κ.κ. Μαξίμου και Χρυσοστόμου. Το βράδυ της Δευτέρας 17 του μηνός θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία και την Τρίτη η χείρα θα αναχωρήσει για το Μέτσοβο.
Ο Άγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου είναι ένας από τους Νεομάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η μνήμη του τιμάται στις 17 Μαΐου.
Βίος του Αγίου
- Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στο Μέτσοβο στα τέλη του 17ου αιώνα.
- Σε νεαρή ηλικία μετέβη στα Τρίκαλα, όπου εργάστηκε ως υφαντής.
- Εκεί, εξαιτίας ψευδών κατηγοριών, εξαναγκάστηκε να αλλάξει την πίστη του και να γίνει μουσουλμάνος.
- Όμως, συνειδητοποιώντας το λάθος του, μετανόησε βαθιά και αποφάσισε να επιστρέψει στην Ορθοδοξία.
Το Μαρτύριο του Αγίου
- Επέστρεψε στα Τρίκαλα και δημόσια ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό, αρνούμενος το Ισλάμ.
- Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και υπέστη σκληρά βασανιστήρια, προσπαθώντας να τον αναγκάσουν να αλλάξει ξανά την πίστη του.
- Παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και τελικά αποκεφαλίστηκε στις 17 Μαΐου 1617.
Τιμή και Αγιοκατάταξη
- Ο Άγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου αναγνωρίστηκε ως Νεομάρτυρας και τιμάται από την Εκκλησία ως πρότυπο θάρρους, μετάνοιας και σταθερότητας στην πίστη.
- Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, κυρίως στο Μέτσοβο, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
- Στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων φυλάσσεται η τιμία κάρα του Αγίου Νικολάου.
Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;
