Site icon TrikalaVoice

O E.M.O.T. στη Βόρειο Ήπειρο

Για να μπορεί κάποιος να υποστηρίξει  με βεβαιότητα, ότι πέρασε πολύ καλά παίρνοντας μέρος σε κάποια εκδρομή στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχει δυνατά επιχειρήματα.  Στην προκειμένη περίπτωση τα μέλη του ΕΜΟΤ ή καλύτερα «η οικογένεια» του Ε.Μ.Ο.Τ. ( Εκδρομικός Μορφωτικός Όμιλος Τρικάλων), έχει όλα τα στοιχεία για να το στηρίξει. Ήταν η πρώτη εκδρομή του νέου Δ.Σ. που θύμισε παλιές αξέχαστες στιγμές. Λες και γνωριζόμασταν από τα παλιά. Λες και είχαμε πραγματοποιήσει κι άλλες εκδρομές στο παρελθόν και ξέραμε
ο ένας τα χούγια του άλλου. Αγάπη, κατανόηση, αστεία, ομαδικότητα, ηρεμία, κουβέντα, άποψη, πρόταση…

Προορισμός μας η Βόρεια Ήπειρος.

Δίψα από όλους μας να δούμε από κοντά, να μάθουμε, να κουβεντιάσουμε, να συναντήσουμε την αλήθεια στα χείλη «ντόπιων» Βορειοηπειρωτών που σε πείσμα όλων των δυσκολιών συνεχίζουν να ζουν στα μέρη όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και μεγαλούργησαν. Βουλιαράτες, Αργυρόκαστρο, Άγιοι-Σαράντα, Βουθρωτό, Δερβητσάνη μερικά από τα μέρη που επισκεφτήκαμε.

Η ξενάγηση άριστη, με τη συγκίνηση να χτυπά κόκκινο. Μαθητριούλες του δημοτικού στον περίβολο της εκκλησίας της κοίμησης της Θεοτόκου στην Δερβητσάνη, φτιάχνανε στεφάνια για την γιορτή της Σταυροπροσκύνησης τραγουδώντας ελληνικά τραγούδια, ενώ πιο κει τα αγόρια στο Μεσοχώρι παίζανε τους «αριθμούς».

Εκεί και το μοναδικό Ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην Αλβανία, όπου εικοσάχρονοι φαντάροι θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Αντικρίζοντας τα μνήματα με τις φωτογραφίες τους, θέλοντας και μη αφήνεις ένα δάκρυ σε ένδειξη αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης. Κλεμμένες πατρίδες από τις Μεγάλες Δυνάμεις και δοσμένες στο νεοϊδρυόμενο κράτος της Αλβανίας το 1913. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού πληθυσμού και είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση της βραχύβιας Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου με έδρα το Αργυρόκαστρο το 1914,για να αποδοθεί τελικά στους Αλβανούς το 1921.

Αργυρόκαστρο! Μια πανέμορφη πόλη 30.000 κατοίκων περίπου με σπίτια πετρόχτιστα και πέτρινες στέγες. Έντονο  ελληνικό στοιχείο στην πόλη όπου υπάρχει και το ελληνικό προξενείο, οι ελληνικές εκκλησίες, τα ελληνικά σχολειά. Μεγάλο το έργο  του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου για τον οποίο μιλάνε με τα καλύτερα λόγια. Και το ταξίδι της «οικογένειας» του Ε.Μ.Ο.Τ. χανότανε στο νοσταλγικό παρελθόν που άφησε έντονα τα σημάδια του στο παρόν, «συνέχισε να κυλά» σαν σε όνειρο. Φρεσκότατο ψαράκι, πάμφθηνο καφεδάκι, κόκκινο κρασάκι χύμα, γλυκό «τριλέτσι», κουβεντούλα, αστεία, πειράγματα, ξεκούραση, για να έρθει η συνέχεια με ζωηρότερο ενδιαφέρον.

Άγιοι-Σαράντα. Ιστορική πόλη με έντονο το στοιχείο της άναρχης δόμησης στο βωμό του κέρδους από τον τουρισμό. Πήρε τ’ όνομά της απ΄ το Βυζαντινό Μοναστήρι των Αγίων-Σαράντα ερείπια του οποίου σώζονται στο λόφο της πόλης. Παραθαλάσσιο μέρος που αν «κρένεις» ,κατά πως λένε οι ντόπιοι Έλληνες, σε ακούνε στην Κέρκυρα. Ελληνική κοινότητα, ελληνικά σχολεία, ελληνικές εκκλησίες.

Στις 18 του Φλεβάρη του 1913 την κατέλαβε ο ελληνικός στρατός και την εγκατέλειψε το 1916. Την ανακατέλαβε το Δεκέμβρη του 1940 και την εγκατέλειψε με τη Γερμανική εισβολή. Συνεχίζοντας την ξενάγηση, με έντονο το άρωμα του φασκόμηλου και του «σερνικοβότανου» σαλεπιού της περιοχής, καταλήγουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας  κληρονομιάς της UNESCO. Αρχαία ελληνική πόλη της Αλβανίας κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια. Μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο με θέατρο από τον 3ο π. Χ., αγορά, γυμνάσιο, παλαιοχριστιανικοί βασιλικοί του 6ου μ. Χ., βαφτιστήρι, ψηφιδωτά, ιερό του Ασκληπιού μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος που ξεναγηθήκαμε και περπατήσαμε κοντά στις δυο ώρες με αμείωτο ενδιαφέρον και εξαιρετικό κέφι από μια ανεπανάληπτη αγαπημένη ΕΜΟΤική οικογένεια.

Μιλήσαμε επίσης για την πολιτική παρουσία της ομογένειας όπου δυστυχώς (γιατί;) το ένα κόμμα μας διασπάσθηκε σε δυο με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Βουλής και να πάρει τη θέση μας το κόμμα των Τσάμηδων. Μάθαμε για τους μισθούς και τις συντάξεις. Αγροτική 70 ευρώ το μήνα, 150 του δασκάλου, 400 του αστυνομικού, 450 του γιατρού, 120 του επαγγελματία. Μάθαμε για τις γυναίκες που γεννάνε στην Ελλάδα, από φόβο, καθώς εκεί το 20% προσβάλλεται από νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Μια φτωχή χώρα, με φτωχούς ανθρώπους, με μεγάλη διαφθορά, με «Ζωνιανά», που πληρώνει ακριβό νερό και ρεύμα καθώς εκμεταλλεύονται από Τούρκικες ή Γερμανικές εταιρίες. Όλα αυτά βεβαίως και μας προβλημάτισαν και μας γέμισαν ερωτηματικά. Και ο χρόνος κυλούσε όπως τα ήρεμα νερά στη διώρυγα Βίβαρι που συνδέει τη λίμνη του Βουθρωτού με το στενό της Κέρκυρας.

Και το όνειρο τελείωσε γλυκά όπως άλλωστε είχε αρχίσει. Μια απίθανη, αξέχαστη, ξεκούραστη εκδρομή στην οποία συνέβαλε κατά πολύ τόσο το άνετο πούλμαν όσο και ο κ. Χρήστος ο οδηγός και ιδιοκτήτης του.

Ο ΕΜΟΤικός όρκος δόθηκε και ακολουθούν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

Το Δ.Σ. του Ε.Μ.Ο.Τ.

Exit mobile version