Site icon TrikalaVoice

Παραδοσιακές τσιγαρίδες έφτιαξαν στο Τσούγκουρο. Είναι σπουδαίος ο πρόεδρος

Ακόμη μια πρωτοβουλία του δραστήριου προέδρου του Αγίου Δημητρίου (Τσούγκουρο) Καλαμπάκας, Λάμπρου Τζιλίνη στέφθηκε με επιτυχία.

 

 

Ανήμερα των Θεοφανείων έστησαν γιορτή και έφτιαξαν τις παραδοσιακές τσιγαρίδες.

Οι τσιγαρίδες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα που παρασκευάζεται κυρίως σε αγροτικές περιοχές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Πρόκειται για κομμάτια χοιρινού κρέατος, κυρίως λίπους με λίγο κρέας, τα οποία τηγανίζονται αργά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το λίπος και να γίνουν τραγανά.


Διαδικασία Παρασκευής:

  1. Πρώτη ύλη:
    • Χρησιμοποιούνται κυρίως κομμάτια χοιρινού λίπους με λίγο κρέας, όπως η πανσέτα ή το λαρδί.
  2. Μαγείρεμα:
    • Τα κομμάτια κόβονται σε μικρά μέρη και μαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά, ώστε να λιώσει το λίπος.
    • Το λιωμένο λίπος (γλίνα) αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται στη μαγειρική.
  3. Αποτέλεσμα:
    • Τα υπολείμματα του λίπους που δεν λιώθηκαν, οι τσιγαρίδες, γίνονται τραγανά και αποκτούν έντονη γεύση.

Σερβίρισμα:


Ιστορική και Τοπική Παράδοση:


Σημερινή Χρήση:

Παρόλο που οι τσιγαρίδες έχουν παραδοσιακή προέλευση, παραμένουν δημοφιλείς, ιδιαίτερα σε τοπικές γιορτές και φεστιβάλ. Μάλιστα, πολλοί τις ανακαλύπτουν ξανά ως μέρος της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς.

Exit mobile version