Site icon TrikalaVoice

Στη Σορβόνη ο δήμαρχος Σακκάς για την παράδοση του Κλοντ Φοριέλ (φώτο)

Μια εξαιρετικής σημασίας διεθνής προβολή των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών υλοποιήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, παρουσία του Ελληνα Πρέσβη στη γαλλική πρωτεύουσα. Επρόκειτο για δημόσια, εορταστική εκδήλωση στο γαλλικό πανεπιστήμιο, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου 2024, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έκδοση του έργου του Claude Fauriel με τίτλο Chants populaires de la Grèce moderne  («Δημοτικά τραγούδια της σύγχρονης Ελλάδας»).

 

 

Στην κατάμεστη αίθουσα Amphithéâtre Oury του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, η βραδιά ένωσε την ελληνική μουσική παράδοση με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Αναδείχθηκε, δε, το πλούσιο έργο του Fauriel, που έθεσε τις βάσεις για τη διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, ήδη από το 1824, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

Κάτι που τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς,  μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του: «Η έκδοση του Κλοντ Φοριέλ παραμένει ακμαία, ζωντανή, “οδηγός” για την “καρδιά” του δημοτικού μας τραγουδιού, φρέσκια και επίκαιρη, σα να γράφτηκε τώρα. Με τη σημερινή μας εκδήλωση, τιμούμε τον άνθρωπο που ανέδειξε αυτή την ελληνική παράδοση. Οι ισχυροί δεσμοί των Ελλήνων και των Γάλλων συμπληρώνουν ακόμη μία ψηφίδα στο παζλ της παραδοσιακής φιλίας, των ισχυρών πολιτιστικών δεσμών και της συνεχούς συνεργασίας, αυτή τη φορά με τη δράση του Μουσείου Τσιτσάνη».
Ο κ. Σακκάς ευχαρίστησε, επίσης τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Δημήτριο Ζεβελάκη για την παρουσία του, όλους/ες τους/τις παρευρισκόμενους/ες και κάθε έναν από όσους/ες συνέδραμαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης,

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση περιλάμβανε:

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων, και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Χαιρετισμό απηύθυναν,

Επίτιμοι καλεσμένοι

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η κ. Αλεξάνδρα Μαντζίλα (Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι), ο κ. Ευαγόρας Μαυρομμάτης (Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας της Γαλλίας), ο Καθηγητής Γλωσσολογίας στη Σορβόννη, κ. Χρήστος Κλαίρης, και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού, όπως ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Jeandes, η Γενική Γραμματέας κ. Νίκη Παπαηλιάκη, η λογοτεχνική μεταφράστρια κ. Marie Roblin και η κ. Έφη Λεβέντη, εντεταλμένη σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων. Παρών ήταν και αντιπρόσωπος του ΑΚΑΜ.

Η σημασία της εκδήλωσης

Το Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη, μέσα από αυτή την ιστορική εκδήλωση, κατάφερε να φέρει την ελληνική παραδοσιακή μουσική στο επίκεντρο του γαλλικού ακαδημαϊκού κόσμου. Η συνεργασία του Μουσείου με το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης ανέδειξε νέους δρόμους πολιτιστικής επικοινωνίας, προσφέροντας κύρος και αναγνώριση στο έργο του Μουσείου.

Η οργάνωση και εκτέλεση της παραγωγής έγινε από την ARTience by_PhonoQuest ΑΜΚΕ, σηματοδοτώντας μια δράση – σταθμό που τιμά την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και εμπνέει συνεργασίες για το μέλλον.

Exit mobile version