Παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και πλειάδας υπουργών και κυβερνητικών στελεχών το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.
Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr η έναρξη του συνεδρίου κηρύχτηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας, με τις ευλογίες του επιχώριου Μητροπολίτη Ιερωνύμου.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανεβαίνοντας στο βήμα κατέδειξε πως μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθεί το Ελληνικό Κράτος, κάνοντας πράξη την Περιφερειακή Διακυβέρνησης.
Αναφέρθηκε στα όσα σπουδαία επιτεύχθηκαν στη Θεσσαλία την τελευταία 10ετία, χάρη στη σκληρή δουλειά, τον σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό και την απαρέγκλιτη στήριξη των χρονοδιαγραμμάτων και ξεδίπλωσε το σχέδιο για τη… νέα 10ετία.
«Η μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση και το επιτελικό κράτος» είπε «είναι το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτουμε σήμερα για να μπορέσουμε να φέρουμε την ανάπτυξη στη χώρα και να χτίσουμε μια οικονομία που να δουλεύει για τον άνθρωπο και την ευημερία των πολλών. Άλλωστε οι ισχυροί θεσμοί Περιφερειακής Διακυβέρνησης είναι γνώρισμα όλων των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη. Και σε κάθε περίπτωση ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει πρώτα απ’ όλα ισχυρή τοπική κοινωνία».
Έκανε λόγο για «μάχη με το χρόνο» υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες, με ριζικές και σαρωτικές τομές για να μη χαθεί το timing των αλλαγών, που είναι αίτημα και ανάγκη της κοινωνίας. Χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά και αυτοματισμός στη διαδικασία διαχείρισης, σε όλα τα επίπεδα. Είναι ανάγκη να σταματήσει η νομοθετική παραγωγή, όλο και συχνότερα, όλο και σε πιο σοβαρά θέματα, να νομοθετούν πρόχειρα, επιφανειακά, ρουσφετολογικά, και κάποιες φορές προς εξυπηρέτηση αδιαφανών συμφερόντων, ψηφίζοντας νόμους που δύσκολα στέκονται όταν και όποτε κριθούν δικαστικά, σε σύγκριση με το Σύνταγμα και το συμφέρον των πολιτών».
Ο Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «χρειάζεται όχι μόνο να νοιαζόμαστε αλλά και να νοιώθουμε το όνειρο της κοινωνίας για κάτι καλύτερο. Να αντιλαμβανόμαστε την ισότητα όχι με εισοδηματικά κριτήρια αλλά ως ελευθερία πρόσβασης στις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Το μεγάλο εμπόδιο στην εξέλιξη, σε κάθε μέτωπο, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, είναι το κράτος. Την ίδια ώρα ενώ κοινή είναι η δημόσια παραδοχή του μέγιστου αυτού προβλήματος, ακόμη και οι προσπάθειες που έγιναν ήταν δειλές και τελικά ανακόπηκαν από το φόβο του πολιτικού κόστους.
Το κράτος και η δουλοκτητική φύση του υπήρξε το εργαλείο οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου εις βάρος των ανθρώπων. Χρειαζόμαστε μια πολιτισμική επανάσταση μέσα στο κράτος και ριζική, τολμηρή αποκέντρωση εδώ και χθες. Το κράτος πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του».
«Είναι ηθική υποχρέωση και χρέος μας η βιολογική αφύπνιση των λαών» συνέχισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας «το ανθρώπινο γένος βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο, το οποίο καμία πολιτική, κοινωνική, ιδεολογική, κοινωνιολογική επανάσταση δε μπορεί να λύσει παρά μόνο μια βιολογική αφύπνιση. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές που θέλουν και πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς μας».
Ο Κώστας Αγοραστός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στάθηκε ειδικά στο έργο του Αχελώου: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε στο μέλλον. Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα. Η κλιματική αλλαγή λειτουργεί ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, καθώς επηρεάζει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός. Η Θεσσαλία αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας, ένα καλειδοσκόπιο φυσικής ομορφιάς και μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή των 17 στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο το 2030. Αλλά και στο στρατηγικό όραμα για μια Ευρώπη green και smart. Και εδώ στη Θεσσαλία, έχουμε το πράσινο και έξυπνο έργο που ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν: είναι το έργο του Αχελώου».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στο… μυστικό της επιτυχίας τα προηγούμενα 10 χρόνια:
«Είμαστε μπροστά σε κάθε πρόκληση για αυτό και σχεδιάζουμε μεγάλα ανθρώπινα έργα. Με συνεννόηση, σύνεση, συνεργασία, συνέργεια, ομοψυχία. Σκεπτόμαστε καινοτόμα, είμαστε προετοιμασμένοι να ηγηθούμε και να αποφασίσουμε και παίρνουμε λελογισμένα ρίσκα. Δρομολογούμε εμβληματικά έργα: τη μερική μεταφορά νερού στη Θεσσαλία από τον Αχελώο, το Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας, το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στο Βόλο και την Όαση Απασχόλησης Νέων στη Γεωργική Σχολή, το Πλανητάριο στη Λάρισα, το Ποδηλατοδρόμιο στο Βόλο, την ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου. Ολοκληρώσαμε, δρομολογήσαμε και υλοποιούμε 4.900 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,1 δις ευρώ. Είμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε 27 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Η πρόοδος του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία είναι αδιαμφισβήτητη, με την εξειδίκευση, στο τέλος του 2019, να φτάνει σε ποσοστό 137% (579 εκατ. ευρώ), την έκδοση προσκλήσεων στο 165% (698 εκατ. ευρώ), τις εντάξεις να ξεπερνούν το 109% (460 εκατ. ευρώ) και τις συμβασιοποιήσεις στο 42,5% (180 εκατ. ευρώ).Υλοποιούμε νέο Πρόγραμμα που δημιουργεί θέσεις εργασίας, σέβεται την κοινωνία και τις ανάγκες της. Και στηρίζουμε όλους τους φορείς υλοποίησης, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών αλλά κυρίως επειδή δεν έχουν το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό.
Κυρίες και κύριοι,
Τα πάντα, στην πολιτική κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Για να έχει, συνεπώς, το Φόρουμ αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην καθημερινότητα, χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια. Τα λόγια να γίνουν πράξεις, οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν, τα προβλήματα να λυθούν, τα έργα να προχωρήσουν. Ώστε μια πολλά υποσχόμενη ιδέα, να μην μείνει ιδέα υποσχόμενη πολλά».
Ο Κώστας Αγοραστός κατέληξε στην ομιλία του με μια ιστορική φράση του Άσλευ Μπρίλιαντ, ότι «οι περισσότεροι αισθάνονται πιο άνετα με παλιά προβλήματα παρά με καινούργιες λύσεις». «Κι εμείς» συνέχισε «στη Θεσσαλία ανήκουμε σ’ αυτούς που θέλουμε λύσεις. Βιώσιμες, οραματικές, καινοτόμες, ρεαλιστικές. Θέλουμε μια καλύτερη Θεσσαλία σε μια καλύτερη Ελλάδα, Με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Με ανάπτυξη στην οποία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως μέρισμα. Θέλουμε να κτίσουμε το αύριο, σήμερα. Να προεξοφλήσουμε το μέλλον και όχι να μελλοποιήσουμε το παρόν. Για τη βιώσιμη Θεσσαλία που μπορούμε, που τη δικαιούμαστε. Για μια Θεσσαλία που να αξίζει να κατοικείς, εμείς και οι γενιές που έρχονται. Ώστε να βγει αληθινός ο χρησμός του Μαντείου των Δελφών:
«Γαίης μεν πάσης το Πελασγικόν Άργος άμεινον»
(Απ όλον τον κόσμο, η καλύτερη γη είναι η θεσσαλική)».