Ο σεφ Κωνσταντίνος Ζυγουράκης, του νεοτσιπουράδικου “Φιρφιρί”, μας προτείνει για σήμερα Croque monsieur.
Υλικά για 2 sandwich
55γρ. Γραβιέρα, τριμμένη 30γρ. Βούτυρο 4 Φέτες ψωμί του τοστ 2 Φέτες καπνιστό ζαμπόν 2 κ.γ. Μουστάρδα
Για την μπεσαμέλ 250γρ. Γάλα 55γρ. Γραβιέρα, τριμμένη 25γρ. Αλεύρι 25γρ. Βούτυρο Λίγο μοσχοκάρυδο Αλάτι Πιπέρι
Για τα madame 2 Αυγά, μεγάλα Πιπέρι
Μερίδες: 2 Βαθμός δυσκολίας: 2 Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά Χρόνος εκτέλεσης: 10 λεπτά Τιπ:
Εκτέλεση 1) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. 2) Για την μπεσαμέλ. Τοποθετούμε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω από δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο να λιώσει. Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε το αλεύρι και με την βοήθεια ενός αυγοδάρτη ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά.
3) Στην συνέχεια προσθέτουμε σε 4-5 δόσεις το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην δημιουργηθούν σβόλοι στο μείγμα μας. Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα, ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει και να δημιουργηθεί μια βελούδινη η κρέμα. 4) Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το τυρί μαζί με λίγο μοσχοκάρυδο. Αφού ανακατέψουμε καλά να λιώσει, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν κριθεί απαραίτητο. Αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. 5) Σε ένα ξύλο κοπής απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού. Σε δύο από αυτές, μοιράζουμε την ποσότητα της μουστάρδας και την αλείφουμε με ένα μαχαίρι. Από πάνω απλώνουμε τις φέτες του ζαμπόν. 6) Στις άλλες δύο φέτες μοιράζουμε την μισή ποσότητα της μπεσαμέλ που κάναμε προηγούμενως και προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί. Κλείνουμε την φέτα ψωμιού με το ζαμπόν με την φέτα ψωμιού της μπεσαμέλ σχηματίζοντας ένα σάντουιτς. Επαναλαμβάνουμε και για το άλλο. 7) Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Αφού λιώσει βάζουμε τα σάντουιτς και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. 8) Τα αποσύρουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι. Από πάνω μοιράζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν για αλλά 3 λεπτά ή μέχρι η μπεσαμέλ να αποκτήσει ωραίο χρώμα. 9) Αν θέλουμε να κάνουμε croque madame, τότε στο διάστημα αυτό προετοιμάζουμε τα τηγανητά αυγά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε λίγο βούτυρο. Μόλις λιώσει, σπάμε τα αυγά και τα αφήνουμε για 3 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό και σκεπάζουμε με ένα γυάλινο καπάκι ώστε ο ατμός να ψήσει και το πάνω μέρος. 10) Σερβίρουμε τα σάντουιτς σε ρηχά πιάτα προσθέτοντας από πάνω το αυγό.