Τοπικά

Παπαστεργίου: “Το 2021 η επανεκκίνηση για τα επόμενα 200 χρόνια”

Συνέντευξη του dημάρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ στην ιστοσελίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 

Ο κόσμος να μείνει σπίτι του και οι Δήμοι θα φροντίσουν για όσους έχουν ανάγκη, είναι το μήνυμα που στέλνει στους πολίτες, με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Με την ιδιότητα του μέλους της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ο κ. Παπαστεργίου αναφέρεται και στην ευκαιρία που δίνει η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 για τη χάραξη προτεραιοτήτων και δράσεων με αποτύπωμα στο μέλλον.

«Να παροτρυνθούμε από τη μεγάλη μας Επανάσταση και να κάνουμε τις δικές μας, μικρές επαναστάσεις στην ψηφιοποίηση του κράτους, στο περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική μέριμνα» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μπορούμε το 2021 να πατήσουμε το κουμπί της επανεκκίνησης, κρατώντας την τεράστια παρακαταθήκη των 200 ετών, παίρνοντας ώθηση και ενέργεια για τα επόμενα 200 μιας λαμπερής, νέας Ελλάδας».

Ποιος είναι ο ρόλος ενός σύγχρονου Δήμου στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που έχει δημιουργήσει ο COVID-19;

Να είναι δίπλα στον πολίτη άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά. Ο σύγχρονος Δήμος σκέφτεται, εξυπηρετεί και δρα για τον καθένα. Στους 17 στόχους του ΟΗΕ για τις πόλεις του 21ου αιώνα περιλαμβάνονται η «Καλή Υγεία και Ευημερία», «Υποδομές», «Δράση για το Κλίμα». Επομένως χρειάζεται να εντάξουμε περισσότερες δράσεις για παρόμοια γεγονότα, να εκπαιδευτούμε και να είμαστε πιο έτοιμοι. Ήδη οι Δήμοι δείχνουν τα άμεσα αντανακλαστικά τους, ήδη λειτουργούν σε συνθήκες δύσκολες, με λίγα μέσα, αλλά με εύρος συνεργασιών και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Οι Δήμοι αναδεικνύονται σε υπ’ αριθμόν 1 στήριγμα του πολίτη, και οφείλουμε να σταθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη μάχη αυτή, με εφόδια και για το μέλλον.Να προνοήσουμε, να δούμε μπροστά, αλλά και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα.

Θα θέλατε να αναφερθείτε πιο αναλυτικά στον ρόλο προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι»; Είναι το πιο επίκαιρο…

Είκοσι σχεδόν χρόνια από τη δημιουργία του, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και αντιμετωπίζει σύγχρονες ανάγκες. Ως ΚΕΔΕ, συνενώσαμε πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές Δήμων, ώστε το πρόγραμμα να μετατραπεί λόγω των καταστάσεων, σε ένα «δημοτικό delivery υπηρεσιών» σε συμπολίτες με άμεση ανάγκη. Να διευρύνουμε τη βάση εξυπηρέτησης έτσι ώστε να μη μείνει κανείς μόνος. Να είμαστε εκεί, δίπλα τους, για τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, για βοήθεια σε βασικές δουλειές στο σπίτι, για υποστήριξη σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. «Μείνε σπίτι. Είμαστε εμείς εδώ για σένα». Και χάρη σε βοήθειες όπως αυτή του Ελλάδα 2021, μπορούμε να φτάσουμε σε ακόμη περισσότερα σπίτια, να στηρίξουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη,

Η τεχνολογία πόσο μπορεί να βοηθήσει; Έχει ρόλο στην αντιμετώπιση, αλλά και την πρόληψη φαντάζομαι, στην εκπαίδευση του πληθυσμού…

Παντού γύρω μας υπάρχει τεχνολογία. Ευτυχώς… Δεν το λέω μόνον ως Ηλ. Μηχανικός και άνθρωπος που την λατρεύω, αλλά και ως Δήμαρχος που καλούμε να στηρίξω την κοινωνία μου εν μέσω πανδημίας. Σκεφτείτε πως θα ζούσαμε σήμερα αν δεν είχαμε οπτικές ίνες, ευρυζωνικές γραμμές και προηγμένα κινητά δίκτυα μέσω των οποίων έχουμε υποκαταστήσει πολλές δομές της δημοκρατίας μας όπως Δημοτικά συμβούλια μέσω τηλεδιασκέψεων, συσκέψεις μέσα από αντίστοιχες πλατφόρμες, email, δικτυακές πλατφόρμες διασκέδασης, ανταλλαγή αρχείων κλπ. Σε αυτά προσθέτω τις δυνατότητες για τηλεϊατρική, τηλεφροντίδα ηλικιωμένων, εκτύπωση ειδικών τεμαχίων για ιατρικό εξοπλισμό μέσω τρισδιάστατων εκτυπωτών, τη δυνατότητα για σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση. Ο κόσμος μας αλλάζει και η τεχνολογία με περιβαλλοντικό πρόσημο, μπορεί να αποτελέσει ίσως τον σημαντικότερο σύμμαχο για μία ασφαλέστερη ζωή.

Ας πάμε στην επόμενη μέρα. Ποιο είναι το βασικό ζητούμενο;

Η επόμενη ημέρα σίγουρα δεν μπορεί να έχει σχέση με το χθες. Οι πληγές στις ανθρώπινες ψυχές, η αβεβαιότητα αλλά και η οικονομική επιβράδυνση, θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μία επανεκκίνηση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα να αναθεωρήσουμε τη θέση μας στον κόσμο, να δώσουμε σημασία σε αυτά που αξίζουν, να αναδείξουμε ανθρώπινα ιδανικά όπως την αλληλεγγύη, την αξία μιας βόλτας με την οικογένειά μας, μιας εκδρομής, μιας αγκαλιάς με τους δικούς μας.
Να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία που η κρίση έχει αναδείξει, γιατί ναι, υπάρχουν και τέτοια. Η χρήση της τεχνολογίας για την απλοποίηση των διαδικασιών, το νέο ψηφιακό κράτος που αναγκάστηκε να βγει μπροστά, έστω και με τις ατέλειές του, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η παράκαμψη άχρηστων διαδικασιών στο όνομα της πανδημίας… Και αν ως πανδημία ,την επόμενη ημέρα, εκλάβουμε την ίδια την γραφειοκρατία, θα γλυτώσουμε χρόνο και χρήμα, θα πείσουμε πως το κράτος, η χώρας μας, αλλάζει.

Τι σχεδιάζετε ως Δήμαρχος στην πόλη σας, αλλά και με τη νέα σας ιδιότητα του Προέδρου της ΚΕΔΕ;

Μια σειρά έργων σε πολλούς άξονες. Στο κομμάτι των υποδομών, αναπτύσσουμε μέσω της αλλαγής του δικτύου ύδρευσης, σε κοινό σκάμμα, οπτικές ίνες σε κάθε σπίτι, FTTH έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2020 να είμαστε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού με ταχύτητες τάξεως GBps.
Στον τομέα της απασχόλησης, συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας του Ασκληπιού, του πρώτο γιατρού της ανθρωπότητας, βοηθώντας νέους αγρότες σε καλλιέργειες βοτάνων και αρωματικών φυτών. Η ευζωία μέσω των βοτάνων αυτών μπορεί να ενισχυθεί και με την εκμετάλλευση του ιαματικού πόρου του Ριζώματος, του οποίου την αδειοδότηση ολοκληρώσαμε πρόσφατα.
Τέλος η αξιοποίηση της εμπειρίας μας στο κομμάτι της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης στην αυτοκίνηση, αποτελεί στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα προκειμένου να τραβήξουμε αντίστοιχες επενδύσεις στην περιοχή προκειμένου να φέρουμε νέο κόσμο πίσω, στα Τρίκαλα.
Το στοίχημα της ΚΕΔΕ είναι πολύ μεγαλύτερο. Σε αδρές γραμμές, η αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει εποχή, πρέπει να βγει μπροστά, να αναδείξει της αξία της, πράγμα που έκανε ξεκάθαρα αυτή την περίοδο στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες με την καθημερινή της επαφή, να βοηθήσει στην ψηφιοποίηση του κράτους με προτάσεις σε τομείς που ευθύνης της. Η πλατφόρμα που υλοποιήσαμε για τη διόρθωση των τετραγωνικών έτσι ώστε κανείς δημότης να μη χρειαστεί να έρθει στα γκισέ των Δημαρχείων, ήταν μόνον η αρχή.
Έχει σημασία να μπορούμε να αλλάξουμε οπτική. Το «έξυπνη πόλη ή Δήμος» να αντικατασταθεί από το «σύγχρονη πόλη». Πόλη/Δήμος που θα είναι αυτάρκης, με υποδομές, δίπλα στον πολίτη και με συνέργειες που θα στοχεύουν στην ποιότητα ζωής και στην εξυπηρέτηση όλων.

Ποια είναι η σημασία της επετείου του 1821 για εσάς; Είστε και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»…

Είναι μία τεράστια ευκαιρία το Ελλάδα 2021 και η επέτειος από τα 200 χρόνια. Όχι για να αναλωθούμε σε ιστορικές αναδρομές μόνο. Προφανώς πρέπει να ξαναδούμε την ιστορία μας και ίσως να την ξαναμάθουμε. Όμως η μεγάλη πρόκληση είναι η έμπνευση που παράγεται από τα 200 χρόνια, η έμπνευση ως καθοδήγηση για 200 νέα, φωτεινά χρόνια.
Και φυσικά η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λείπει από αυτή την Εθνική προσπάθεια.
Τα 200 αυτά χρόνια έδειξαν ότι η Αυτοδιοίκηση πάει χέρι-χέρι με την ελληνική κοινωνία. Πριν και στη διάρκεια της επανάστασης, οι τότε κοινότητες στήριξαν τον ελληνικό λαό και την επανάσταση. Αντιστρόφως, οι Έλληνες συνενώθηκαν γύρω από θεσμούς που ήξεραν ότι αφορούν τους ίδιους.
200 χρόνια τώρα, έγινε σαφές ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον βασικότερο ίσως πυλώνα των κοινωνικών αλλαγών. Αυτό θέλουμε: να δώσουμε το έναυσμα για μια Ελλάδα πιο καινοτόμα, κοντά στον Έλληνα και την Ελληνίδα, να χαράξουμε νέους δρόμους για τα επόμενα χρόνια.

Θα μπορούσατε να μας αποκαλύψετε μια σχεδιαζόμενη δράση; Ένα παράδειγμα…

Δεν θέλω να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις, αφού άλλωστε υπάρχει μία πολύ καλή ομάδα σημαντικών ανθρώπων που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με αυτό, υπό της καθοδήγηση της προέδρου κα. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Όλες τους πάντως θα πρέπει να έχουν κοινό παρονομαστή, την ανάδειξη μιας νέας Ελλάδας και την παρακίνηση για τη δημιουργία μιας νέα Ελληνικής κουλτούρας που θα στηρίζεται στην αγάπη για τη χώρα, τη δημιουργικότητα, τον πολιτισμό, την προσπάθεια που δεν θα εξαντλείται στα επιτεύγματα των αρχαίων μας προγόνων και στον «Θεό της Ελλάδας». Πόσα πια να κάνουν και αυτοί για εμάς…
Να παροτρυνθούμε από τη μεγάλη μας Επανάσταση και να κάνουμε τις δικές μας, μικρές επαναστάσεις στην ψηφιοποίηση του κράτους, στο περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική μέριμνα. Μπορούμε το 2021 να πατήσουμε το κουμπί της επανεκκίνησης, κρατώντας την τεράστια παρακαταθήκη των 200 ετών, παίρνοντας ώθηση και ενέργεια για τα επόμενα 200 χρόνια μιας λαμπερής, νέας Ελλάδας.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης