Η κουλτούρα της σάουνας στη Φινλανδία, η παραγωγή μαγιάς στη Μάλτα, ο χορός Budima στη Ζάμπια και ένας διαγωνισμός κοπής χόρτου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προστέθηκαν στον περίφημο κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Οι προσθήκες αυτές είναι ανάμεσα στις 35 από όλο τον κόσμο που προστέθηκαν στη λίστα για το 2020, που περιλαμβάνει ακόμα την τέχνη της χειροποίητης ύφανσης στην Άνω Αίγυπτο, την τέχνη της μινιατούρας που αποδίδεται από κοινού στο Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, την χειροτεχνία μηχανικής ωρολογοποιίας σε Ελβετία-Γαλλία, τους αγώνες καμήλας σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ομάν και άλλες παραδόσεις.
Οι παραδοσιακές σάουνες υπήρξαν το στήριγμα της φινλανδικής κουλτούρας εδώ και χιλιάδες χρόνια, με περίπου 3 εκατομμύρια σάουνες σε μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένας Φινλανδός, κατά μέσο όρο, κάνει σάουνα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
«Η κουλτούρα της σάουνας στη Φινλανδία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πλειοψηφίας του φινλανδικού πληθυσμού», αναφέρει η Ουνέσκο. «Η κουλτούρα της σάουνας, η οποία μπορεί να λάβει χώρα σε σπίτια ή σε δημόσιους χώρους, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από το να πλένεις τον εαυτό σου. Στη σάουνα, οι άνθρωποι καθαρίζουν το σώμα και το μυαλό τους και αγκαλιάζουν μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης».
Στη μαγειρική τέχνη, η παραγωγή μαγιάς στη Μάλτα, αλλά και του κουσκούς σε Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία και Μαυριτανία, έλαβαν επίσης το ειδικό καθεστώς.
«Οι παραδόσεις μας ορίζουν», έγραψε η Ουνέσκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αναγνώριση κουσκούς, προσθέτοντας: «Οι διαφορές μας δεν έχουν σημασία, είμαστε ένα. Οι γνώσεις, οι πρακτικές και οι παραδόσεις που σχετίζονται με την προετοιμασία και την κατανάλωση του κουσκούς έχουν ήδη εγγραφεί στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς».
Στο Kupres, μια πόλη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο διαγωνισμός κοπής χόρτου, που πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο σε ένα συγκεκριμένο λιβάδι που ονομάζεται Strljanica, θεωρείται το πιο σημαντικό κοινωνικό γεγονός του ημερολογίου.
«Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τη χειροκίνητη κοπή χόρτου χρησιμοποιώντας δρεπάνι και κρίνεται από τον χρόνο, την προσπάθεια και την ποσότητα που κόβεται καθώς το κόψιμο χόρτου σε αυτό το υψόμετρο απαιτεί δύναμη και μια ειδική τεχνική», δήλωσε η Unesco.
«Οι τρεις πρώτοι χαίρουν αναγνώρισης, με τον νικητή να αντιμετωπίζεται ως ηγέτης που διασφαλίζει το επιτυχημένο κούρεμα όλων των χωραφιών για να μαζέψει σανό για τα βοοειδή. Η γεωργία και η εκτροφή βοοειδών αποτελούν ουσιαστικά μέρη της οικονομίας της περιοχής. Οι άνδρες, ξεκινώντας από την ηλικία των 18, είναι παραδοσιακά οι ανταγωνιστές, με την παράδοση να μεταδίδεται μέσα στην οικογένεια από πατέρα σε γιο».
Στη Ζάμπια απονεμήθηκε το καθεστώς της Ουνέσκο για το χορό Budima: «ένας πολεμικός χορός που χορεύεται όλο το χρόνο από τους ανθρώπους Wee σε μια σειρά από σκοτεινές και πνευματικές περιστάσεις».