Τοπικά

Τρίκαλα. Οι selfies του καλοκαιριού…

Ο Τρικαλινός ψυχίατρος Αχιλλέας Οικονόμου γράφει για όσα ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι και ερμηνεύει την τάση πολλών (… των περισσοτέρων) για ανάρτηση… selfies από τις παραλίες.

Τα χρόνια εκείνα ο Βαγγέλης Γερμανός τραγουδούσε στο δίσκο του «Τα μπαράκια» τον όμορφο στίχο «κι άλλο καλοκαίρι πέρασε, ήλιο και φιλί με κέρασε» ή μεγαλώναμε με το «καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά, δώσ’ μου ένα φιλάκι κι έλα πιο κοντά».

Τα τελευταία χρόνια με τη μαζική έλευση στην καθημερινότητά μας των smartphones, εκτός από τα παραπάνω, το καλοκαίρι μας κερνάει εκατομμύρια selfies των χρηστών των μέσων μαζικής δικτύωσης από τις διακοπές τους. Θάλασσες, ηλιοβασιλέματα, κορμιά στην άμμο, παιχνίδια πάνω σε φλαμίνγκο κατακλύζουν τους θερινούς μήνες τις οθόνες των υπολογιστών ή των άλλων έξυπνων συσκευών μας. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά και άλλοι αν έχει αρνητικές συνέπειες στους χρήστες. Στην… δικιά μας αναζήτηση και στα ερωτήματά μας απαντά ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Αχιλλέα Οικονόμου.

«Το γεγονός που περιγράφετε είναι όντως μια καλοκαιρινή, και όχι μόνο, καθημερινότητα» λέει και συνεχίζει: «Για να το προσεγγίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, ας δούμε ιστορικά μια μεγαλύτερη εικόνα. Σε όλα τα προηγούμενα χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι αρέσκονταν να φωτογραφίζουν πολλά από αυτά που έκαναν με τις συμβατικές τους φωτογραφικές μηχανές. Ταξίδια, διακοπές, γιορτές, χαρούμενες στιγμές, συναντήσεις και άλλα πολλά φωτογραφίζονταν από τους περισσότερους. Η επιθυμία λοιπόν της αποτύπωσης μιας στιγμής δεν είναι ασφαλώς κάτι νέο. Η τεράστια διαφορά με την σημερινή πραγματικότητα έγκειται στο πλαίσιο του ποιος βλέπει αυτές τις φωτογραφίες. Παλαιότερα, τοποθετούνταν σε φωτογραφικά άλμπουμ ή πλαισιώνονταν από κάποια κορνίζα και τοποθετούνταν σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Επομένως, το ποιος θα έβλεπε αυτή τη φωτογραφία, εξαρτιόταν από το σε ποιον θέλαμε να τη δείξουμε, στο σπίτι μας ή σπανιότερα αλλού. Για να μην δημιουργούνται λοιπόν προβλήματα, αυτό πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας: ότι το facebook αποτελεί ένα είδος σαλονιού του σπιτιού μας και εμείς επιλέγουμε ποιος θα δει κάτι ή όχι.

Τα προβλήματα όμως που πιθανώς να προκύψουν, σπάνια αφορούν ενήλικες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη συμπεριφορά παιδιών και εφήβων, που ορισμένες φορές αδυνατούν να αξιολογήσουν τις διαστάσεις μιας τέτοιας δημόσιας έκθεσης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά φαινόμενα τύπου bullying. Επομένως, η συμβουλή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένας διαχρονικός κανόνας, ελάχιστα παραλλαγμένος: όπως πολλές φορές λέμε να σκεφτόμαστε δυο φορές πριν πούμε κάτι, εδώ ας κάνουμε το ίδιο πριν «ανεβάσουμε» κάτι. Το «σαλόνι» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολλαπλά μεγαλύτερο από το δικό μας και φυσικά πολύ πιο αδιάκριτο».

Αχιλλέας Οικονόμου MSc
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
Άννης Κομνηνής 6 Τρίκαλα
2431079590
6974715296

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης