Ροή Τοπικά

Οι προκλήσεις του νέου Μητροπολίτου Σταγών Θεοκλήτου

Η εκλογή έγινε, η εις Επίσκοπον χειροτονία επίσης και ο λαός της Καλαμπάκας αναμένει τον νέο της Ποιμενάρχη.

Ο Θεόκλητος καλείται να διαποιμάνει μια ιστορική Μητρόπολη, αυτή των Σταγών & Μετεώρων, μια επαρχία με πολλές ιδιαιτερότητες. Είναι ο πρώτος που εκλέγεται μετά τη μονιμοποίηση αυτής και διαδέχεται μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας, τον Μακαριστό Σεραφείμ.

Ο Κυρός Σεραφείμ έκανε υπακοή στις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν διεκδίκησε καίτοι θα μπορούσε την επιστροφή του στο Θρόνο της Τρίκκης & Σταγών (όπως του προτάθηκε ακόμη και μόλις τον Οκτώβρη του 2015) και ανέλαβε μια Μητρόπολη που… δεν υπήρχε. «Δεν βρήκα ούτε καρέκλα όταν ήρθα» έλεγε στην τελευταία του συνέντευξη, τον περασμένο Δεκέμβρη, στο trikalavoice.gr. Στα χρόνια της ποιμαντορίας του την έκανε περίλαμπρη «και περιζήτητη» όπως ομολογούσε στην ίδια συνέντευξη. Αναστήλωσε όλα τα Μοναστήρια, έκανε ξανά τα Άγια Μετέωρα φάρο Ορθοδοξίας φωτεινό, υπήρξε επί της ουσίας ο δεύτερος κτήτωρ  Μονών που είχαν παραδοθεί στο έλεος του Θεού και είχαν καταρρεύσει με την πάροδο των ετών (Άγιοι Θεόδωροι, Άγιος Νικόλαος Σιαμάδων, Παναγίας Χρυσίνου, Πέτρου και Παύλου Κλεινοβού, Αγίου Γεωργίου Αύρας).

Είχε στο πλευρό του σπουδαίους εκκλησιαστικούς άντρες, όπως οι Μακαριστοί Αρχιμανδρίτες Ευγένιος Θεοδοσιάδης και Γεώργιος Στέφας, οι οποίοι κατήχησαν το λαό καταλλήλως.

Δίπλα στους παλαιούς Ηγουμένους των Μετεώρων, τον Αθανάσιο Αναστασίου τον Μετεωρίτη, τον Ισίδωρο Τσιατά, Ηγούμενο της Μονής Βαρλαάμ και τον γέροντα Χρυσόστομο Τέτσιο, ανέδειξε νέα πνευματικά αναστήματα, τον Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καψάλη, Ηγούμενο του Μεγάλου Μετεώρου, τον Αρχιμανδρίτη Δομέτιο Ντελή, Ηγούμενο της Μονής Αγίας Τριάδος, τον Πολύκαρπο Βενέτη, Ηγούμενο της Μονής Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και τους πλαισίωσε με Αρχιμανδρίτες όπως ο Μακάριος Ιακωβάκης, Ηγούμενος της Μονής Σιαμάδων και ο Δωρόθεος Τζιβελέκος, Ηγούμενος της Μονής Αγίου Γεωργίου Αύρας.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σεραφείμ οργάνωσε εκ βάθρων τη Μητρόπολη, πέτυχε τη Μονιμοποίησή της, προσέφερε στο λαό της Καλαμπάκας απλόχερα (η Μητρόπολη ίδρυσε βρεφονηπιακό σταθμό, μουσική σχολή και γηροκομείο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα).

Ο Κυρός Σεραφείμ υπήρξε πατέρας όλων στην επαρχία Καλαμπάκας (και στα Τρίκαλα για χιλιάδες), γι’ αυτό και «αγαπήθηκε» τόσο από κληρικούς, λαϊκούς, από το λαό όλο.

Ο διάδοχός του, ο νέος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων Θεόκλητος θα βρει πολύ περισσότερα από το τίποτα που παρέλαβε ο προκάτοχός του, θα βρει όλα αυτά που δημιούργησε ο Κυρός Σεραφείμ τα οποία αποτελούν ισχυρά θεμέλια, πάνω στα οποία καλείται να συνεχίσει την οικοδόμηση της ζωής της τοπικής Εκκλησίας. Να οικοδομήσει ασφαλώς μέσα από το δικό του όραμα, με εφόδιο τις δικές του εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισε από την κατά κοινή ομολογία όσων τον γνωρίζουν, καλλίκαρπη διακονία του στο πλευρό δυο σπουδαίων Αρχιερέων και διακεκριμένων θεολόγων, του Μακαριστού Μητροπολίτου Μεσσηνίας Κυρού Χρυσοστόμου Θέμελη και του διαδόχου αυτού και σημερινού Ποιμενάρχη της ιστορικής Πελοποννησιακής επαρχίας κ. Χρυσοστόμου Σαββάτου.

Ο νέος Μητροπολίτης Θεόκλητος έχει όλα τα εχέγγυα, ως φιλομόναχος και φιλακόλουθος να εργαστεί, για να κάνει ακόμη πιο «φωτεινά» σε όλο τον κόσμο τα Άγια  Μετέωρα, να επανδρώσει τα Μοναστήρια, να δώσει ελπίδα και παρηγορία στο πλήρωμα της Μητροπόλεως που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία, να αφουγκραστεί ως φιλόστοργος πατέρας τις ανάγκες του, να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την ανεύρεση λύσεων στα ποικίλα προβλήματά του, κυρίως όμως ως πνευματικός Ταγός να ενισχύσει πνευματικά το λαό του Θεού που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται, από την πολυδιάστατη κρίση που ταλανίζει την πατρίδα μας. Καλείται δε ο Ποιμενάρχης μας να εμπεδώσει στους εγγύς και στους μακράν ότι αυτή η Εκκλησιαστική επαρχία, η Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων, έχει εκκλησιαστική ιστορία και ισχύ που ξεπερνάει τα όρια της δημιουργίας της και οντότητα αυτόνομη. Βλέπει με αισιοδοξία την μελλοντική συμβολή της ως Τοπική Εκκλησία στα τεκταινόμενα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, ως ένας ξεχωριστού χρώματος αδάμας  από αυτούς που συνθέτουν το ποικιλόχρωμο στέμμα Της το οποίο ακτινοβολώντας, αποτελεί σημείο αναφοράς για  άρχοντες και αρχόμενους, κλήρο και πιστό λαό.

Ασφαλώς αυτό απαιτεί να δείχνει την αγάπη και τη στοργή του προς όλους, αλλά και την πυγμή του όπου και προς όποιους χρειάζεται, με στόχο την πνευματική οικοδομή.

Στο πλαίσιο της αποστολής του καλείται όπου χρειάζεται να δημιουργήσει νέες εκκλησιαστικές κοινότητες, να δώσει πνοή στα μικρά χωριουδάκια της Μητρόπολής του, η οποία μπορεί να μοιάζει μικρή σε γεωγραφική έκταση, αλλά αποτελεί αξιοζήλευτο πνευματικό κέντρο, το οποίο κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι προσκυνητές το επισκέπτονται για να ενισχυθούν πνευματικά. Να  προστατεύσει το Μοναστικό χαρακτήρα των Αγίων Μετεώρων, ο οποίος δεν αποτρέπει την ανάπτυξη δράσεων ήπιας μορφής, που θα συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, που θα σημάνει και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Ποιμνίου του. Ο λαός των Σταγών & των Μετεώρων έχοντας υψηλές προσδοκίες απ’ τον νέο Ποιμενάρχη του τον αναμένει.

Ιδού δούλε Κυρίου, πεδίον δόξης λαμπρόν…

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης