Ο πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τύμπας, Θεολόγος – Μουσικός, πιάνει ένα ευαίσθητο θέμα που απασχολεί δυστυχώς και πολλά Τρικαλινά ζευγάρια και νουθετεί καταλλήλως.
Αναλυτικά:
” Στις μέρες μας λίγα ζευγάρια γλιτώνουν το διαζύγιο. Στην πόλη μας γίνονται διακόσιοι γάμοι τον χρόνο και εκδίδονται εκατόν ενενήντα διαζύγια. Και επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία ας αναφέρουμε λίγες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε τον γάμο μας.
Ας πίνουμε έναν καφέ την εβδομάδα με όλη μας την οικογένεια. Όχι σε πολυσύχναστους τόπους και θορυβώδεις αλλά σε ήσυχα μέρη ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας. Τα κινητά όλη την ώρα του καφέ ας είναι τουλάχιστον στο αθόρυβο και χωρίς λόγο ας μην τα σηκώνουμε. Οικογένεια, δεν εννοώ τους φίλους, τον αδελφό, την πεθερά, τον πεθερό ή τον κουμπάρο, αλλά όσους ζουν σε ένα σπίτι όλο το εικοσιτετράωρο. Αν βλέπουμε ότι «κρυώνει» η επαφή ενός ζευγαριού τότε ας πάει μια και δυο φορές την εβδομάδα μόνο του για καφέ ή για ένα γεύμα σε μια ταβέρνα.
Μια φορά τον μήνα ας κάνει η οικογένεια μια κοντινή εκδρομή εκτός πόλεως μέσα στην φύση. Καλό είναι εκεί που πηγαίνουμε να υπάρχει και το υγρό στοιχείο, ένα ποτάμι, μια λίμνη ή θάλασσα, διότι ηρεμεί τον κουρασμένο από τον θόρυβο της πόλης άνθρωπο. Όταν το μάτι μας βλέπει καινούργια πράγματα και εναλλασσόμενα τοπία τότε μας φεύγει όλη η ψυχολογική φόρτιση και μπορούμε να ανοίξουμε πιο εύκολα την καρδιά μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Μόλις αντιληφθούμε ότι «παραγνωριστήκαμε» με τρίτα πρόσωπα που μπαίνουν στο σπίτι μας, γονείς, φίλους, κοντινούς συγγενείς ή αυτούς που μας βοηθούν με πληρωμή στην φύλαξη των παιδιών μας, τότε με ευγενικό τρόπο ή και με αγενή τρόπο αν δεν καταλαβαίνουν, ας περιορίσουμε τις επαφές μαζί τους ή ας τους διώξουμε τελείως από το σπίτι μας. Καλό είναι τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα όχι μόνον να γνωρίζουν τα του σπιτιού τους αλλά και όσα συμβαίνουν στον εργασιακό χώρο του συντρόφου τους.
Ας χρησιμοποιούμε τις ψυχικές και τις σωματικές δυνάμεις μας πρώτα για να λύνουμε τα προβλήματα και τις ψυχικές ανάγκες του συντρόφου ή της συντρόφου μας και μετά τις ανάγκες των παιδιών μας τα οποία θα είναι τα βασικά θύματα όταν χωρίσουμε. Οι περισσότεροι γονείς μόλις αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί νομίζουν ότι πρέπει να ζουν και να εργάζονται αποκλειστικά για να μην του λείψει τίποτε τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, έτσι απομακρύνονται σιγά σιγά μεταξύ τους και τότε ένα τρίτο πρόσωπο μπορεί εύκολα να μπει ανάμεσά τους.
Τέλος ας μην ξεχνούμε ότι ο Μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα μιας οικογένειας είναι ο Θεός. Ας μην τον απομακρύνουμε από την ζωή μας. Ας μην ξεχνούμε δύο ή και περισσότερες φορές τον χρόνο όταν είναι ανάγκη να εξομολογούμαστε και κάθε Κυριακή ας πηγαίνουμε μια ώρα στην Εκκλησία όπου μπορούμε να τον ευχαριστήσουμε για την εβδομάδα που πέρασε αλλά και να τον παρακαλέσουμε να μας φωτίζει να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις για μας και τα παιδιά μας για την εβδομάδα που έρχεται”.