Πάσχα, οικογένεια, αγκαλιές, συναντήσεις και… γιορτινό τραπέζι. Τι κάνουμε για να τα απολαύσουμε όλα, δίχως να χρειαστεί να… τρέχουμε και να έχουμε τύψεις από Δευτέρα;…
Η διατροφολόγος Εύη Σπανού έχει τη λύση και μας δίνει 10+1 χρήσιμες συμβουλές έτσι ώστε και τα εδέσματα να απολαύσουμε και κιλά να μη βάλουμε.
Για δείτε:
Είναι γνωστό ότι την δεύτερη μέρα του Πάσχα ή ακόμα και το βράδυ του Πάσχα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από βαρυστομαχιά ή γαστρεντερικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα της βαριάς διατροφής τους την ημέρα εκείνη. Για εκείνους μάλιστα που έχουν τηρήσει επακριβώς την νηστεία των προηγούμενων ημερών ο κίνδυνος για δυσπεψία αυξάνεται σημαντικά, καθώς η απότομη πρόσληψη των μεγάλων ποσοτήτων παραδοσιακών τροφών στο πασχαλινό τραπέζι επιβαρύνει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα.
Για τον λόγο αυτό, παρακάτω παραθέτονται ορισμένες χρήσιμες διατροφικές συμβουλές προς εξισορρόπηση των διατροφικών σας συνηθειών και απόλαυση των εορταστικών ημερών χωρίς μεταγενέστερα προβλήματα.
- Η παραδοσιακή μαγειρίτσα
Σύμφωνα με την παράδοση η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο από τη νηστεία στα φαγητά του Πάσχα, γι’ αυτό και καταναλώνεται το βράδυ μετά την Ανάσταση. Θα ήταν καλό να περιοριστείτε στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και να τη συνοδέψετε με σαλάτα και ψωμί ή ακόμα και να δοκιμάσετε την εκδοχή μιας πιο light μαγειρίτσας. Δηλαδή μπορείτε να αφαιρέσετε μερικούς ή και όλους τους κρόκους των αυγών και να την εμπλουτίσετε με λαχανικά αντί για κρεατικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και την χορτοφαγική εκδοχή της με μανιτάρια.
- Τήρηση όλων των γευμάτων
Για τον οργανισμό η ημέρα του Πάσχα είναι σαν όλες τις υπόλοιπες ημέρες. Δεν έχει ανάγκη από τίποτα διαφορετικό, γι’ αυτό προσπαθήστε να τηρήσετε όλα τα γεύματα της ημέρας: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
- Πλούσιο πρωινό
Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα, φροντίστε όμως να μην είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Μπορείτε να αρκεστείτε σε ένα ποτήρι γάλα συνοδευόμενο από λίγα πασχαλινά κουλουράκια ή μια φέτα τσουρέκι. Μέχρι την ώρα του μεσημεριανού φαγητού αποφύγετε το τσιμπολόγημα και περιοριστείτε στην κατανάλωση κάποιου φρούτου.
- Περιορισμός τσιμπολογήματος
Στο πασχαλινό τραπέζι γεμίστε το πιάτο σας με μια λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Εάν καθίσετε αρκετή ώρα στο τραπέζι γιορτάζοντας με συγγενείς και φίλους προσπαθήστε να μην συνεχίσετε να τρώτε, καθώς τελικά θα έχετε καταναλώσει αρκετή ποσότητα φαγητού. Εναλλακτικά, περιορίστε το τσιμπολόγημά σας σε σαλάτες λαχανικών.
- Εκμεταλλευτείτε τα λαχανικά και τις σαλάτες
Τα λαχανικά και οι σαλάτες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τραπέζι της Κυριακής αλλά και στο βραδινό δείπνο. Μετριάζουν την όρεξή σας και σας βοηθούν να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα τροφής.
- Κατσικάκι ή αρνί;
Προτιμήστε το κατσικάκι στο φούρνο, παρά το αρνί. Προς περαιτέρω γνώσιν σας, και τα δύο είναι νεαρά ζώα οπότε έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Πάντως οτιδήποτε κι αν επιλέξετε, βάλτε μια λογική μερίδα στο πιάτο σας, αφαιρέστε το ορατό λίπος και αποφύγετε το τσιμπολόγημα από την σούβλα την ώρα του ψησίματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.
- Αποφύγετε τα «κρίσιμα» διατροφικά κομμάτια
Λέγοντας «κρίσιμα» διατροφικά κομμάτια εννοούμε τα συκώτια, τα εντόσθια και το κοκορέτσι, τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη και λίπος. Εάν πάλι σας φαίνεται αδύνατο να αντισταθείτε, περιοριστείτε μόνο σε μια μπουκιά.
- Κόκκινο αυγό
Μπορείτε να τσουγκρίσετε το κόκκινο αυγό για το καλό και για την τήρηση των εθίμων, εάν όμως το έχετε παρακάνει με τα κρεατικά της ημέρας, μην το καταναλώσετε. Κάθε αυγό περιέχει 230mg χοληστερόλης, σχεδόν όση είναι η επιτρεπτή ποσότητα πρόσληψης για υγιείς ανθρώπους, συνδυασμένη όμως με την κατανάλωση των κρεατικών θα αυξήσει κατά πολύ την πρόσληψή της. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα διατηρήσετε και να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες και σάντουιτς τις επόμενες ημέρες.
- Τί γλυκό να επιλέξετε;
Ολοκληρώστε το γεύμα σας με φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτα με γιαούρτι. Εάν έχετε καταναλώσει τσουρέκι ή πασχαλινά κουλουράκια κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι καλύτερα να μην τα συμπεριλάβετε και στο γεύμα σας.
- «Τρώω κάτι πριν, για να πεινάω λιγότερο».
Είναι μία συνετή μέθοδος που θα σας βοηθήσει να μην παρεκτραπείτε. Πριν παρευρεθείτε στο κύριο τραπέζι, φροντίστε να έχετε καταναλώσει ένα ελαφρύ σνακ ή ένα-δύο φρούτα.
- Προσοχή με το αλκοόλ
Την Κυριακή του Πάσχα συνηθίζεται τα τσουγκρίσματα ποτηριών με φίλους και τα κεράσματα να ξεκινούν από το πρωί, κάτι που στο τέλος μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλκοόλ. Αποφύγετε τα αποστάγματα, όπως τσίπουρο, ούζο κλπ, διότι συμβάλλουν στο ακατάσχετο τσιμπολόγημα και προτιμήστε 1-2 ποτήρια κρασί, το οποίο προστατεύει την καρδιά εφόσον καταναλωθεί σε μέτριες ποσότητες. Εάν δε αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την πίεσή σας, περιοριστείτε σε σόδα, νερό ή light αναψυκτικό.
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους.
Ευαγγελία Σπανού
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Master Nutritionist in Pediatric Nutrition
Ιακωβάκη 15, Τρίκαλα
Τηλ. 2431074616, 6948630525