Ο Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης αναλαμβάνει Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους από την ερχόμενη εβδομάδα, παραλαμβάνοντας τη διοίκηση από τον Γεώργιο Βατοπαιδινό.
Η νέα Ιβηρίτικη Επιστασία θα αποτελείται από τους Επιστάτες:
Μονή Παντοκράτορος, Ιερομόναχος Θεόφιλος
Μονή Φιλοθέου, Γέρων Νικηφόρος
Μονή Σίμωνος Πέτρας, Ιερομόναχος Ιερώνυμος
Ο πατέρας Ιερώνυμος είναι γέννημα-θρέμμα Τρικαλινός, εκ του ευλογημένου χωρίου του Δενδροχωρίου το οποίο έχει προσφέρει πολλούς μοναχούς σε Μονές του Αγίου Όρους και ανά την Ελλάδα, και είχε αναχωρήσει στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 για το Όρος, συνοδεία του μακαριστού γέροντος Αιμιλιανού.
Είναι μόνιμος αντιπρόσωπος της Μονής Σίμωνος Πέτρας στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, εκ των πλέον εγγράμματων και λόγιος.
Τι είναι η Ιερά Επιστασία
Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, Πρώτος ή Πρωτεπιστάτης, ονομάζεται ένα από τα τέσσερα μέλη της Ιεράς Επιστασίας[1], η οποία αποτελεί όργανο όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία, καθώς ο Πρωτεπιστάτης, ανάμεσα στους υπόλοιπους τρεις Επιστάτες, θεωρείται πρώτος μεταξύ ίσων.
Μόνο οι Μονές Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Χιλανδαρίου και Διονυσίου έχουν το δικαίωμα να στέλνουν ανά 5 χρόνια ένα μοναχό ή ιερομόναχο τους, ο οποίος αναλαμβάνει Πρώτος ή Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους. Τα υπόλοιπα μοναστήρια στέλνουν ανά 5 χρόνια μοναχό ή ιερομόναχο ο οποίος αναλαμβάνει Επιστάτης.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι μονές χωρίζονται σε πέντε τετράδες, κάθε μία από τις οποίες, έχει επικεφαλής μία από τις παραπάνω μονές:
Λαύρας, Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Εσφιγμένου.
Βατοπεδίου, Κουτλουμουσίου, Καρακάλλου, Σταυρονικήτα.
Ιβήρων, Παντοκράτορος, Φιλόθεου, Σιμωνοπέτρας.
Χιλανδαρίου, Ξηροποτάμου, Παύλου, Γρηγορίου.
Διονυσίου, Ζωγράφου, Παντελεήμονος, Κωνσταμονίτου.
Κατ’ αντιστοιχία, οι παραπάνω πέντε επιστασίες ονομάζονται λαυριωτική, βατοπεδινή, ιβηριτική, χιλανδαρινή και διονυσιάτικη.