Απάντηση στα τουρκικά δημοσιεύματα που διεκδικούν την πατρότητα τόσο για το κοκορέτσι όσο και για το ιμάμ μπαϊλντί δίνουν οι Έλληνες εστιάτορες. «Είναι άσχετοι» τονίζουν χαρακτηριστικά.
«Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί», γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα πιάτα προέρχονται από την οθωμανική κουζίνα.
Όπως αναφέρουν, «γνωστές ιστοσελίδες με συνταγές της Ελλάδας χαρακτηρίζουν ως ελληνικό φαγητό το ιμάμ μπαϊλντί, που σημαίνει ‘ο ιμάμης λιποθύμησε’. Το ιμάμ μπαϊλντί είναι μια κλασική ελληνική συνταγή. Οι ρίζες του προέρχονται από την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής.
Το όνομά του το πήρε από έναν ιμάμη που το έφαγε και του άρεσε τόσο πολύ η γεύση του, που λιποθύμησε, γιατί η ψητή μελιτζάνα και οι αλατισμένες ντομάτες δίνουν υπέροχη γεύση. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έφτιαχναν αυτό το πιάτο. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ το σερβίρουμε ως ελληνικό φαγητό». Το ίδιο αναφέρουν και για το κοκορέτσι υποστηρίζοντας:
«Στην Ελλάδα το λένε κοκορέτσι και είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από καρυκευμένα αρνίσια ή κατσικίσια παραπροϊόντα, τυλιγμένα σε λίπος από αρνί, το οποίο ψήνεται σαν σουβλάκι γράφουν οι ιστοσελίδες με συνταγές για το συγκεκριμένο πιάτο», καταγγέλλουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ωστόσο ελληνική ταβέρνα απαντά στην πρόκληση αυτή ξεκαθαρίζοντας πώς είναι διαφορετικό και δεν έχει καμία σχέση. «Είναι φαγητό όλου του χρόνου, αμιγώς ελληνικό», δηλώνει ψήστης στη Βάρη.
«Ψήνουμε χρόνια κοκορέτσι. Έχω δοκιμάσει τούρκικο κοκορέτσι, δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό. Είναι άσχετοι, λένε βλακείες. Έχω πάει στην Πόλη και έχω φάει», είπε ο ψήστης της ταβέρνας, κ. Βασίλης.
«Βάζουν έντερο που είναι φτηνό, δεν βάζουν συκωταριά που είναι ακριβή. Χρειάζεται τέχνη και καλό υλικό. Τόσες βλακείες λένε, δεν θα πουν και για το κοκορέτσι; Το κοκορέτσι είναι αμιγώς ελληνικό», συμπλήρωσε.