Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι: Για την ακρίβεια των τιμολογίων του ρεύματος ευθύνεται η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Ελλάδα με 616,38 ευρώ η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη.
- Τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις αυξήσεις του ρεύματος;
- Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα για την ενεργειακή κρίση και εντάχθηκαν σε ειδικό καθεστώς, η δε τιμή της μεγαβατώρας είναι μόλις 183 ευρώ, 3,5 φορές δηλαδή φτηνότερη από της Ελλάδας.
- Στη Γερμανία η λιανική τιμή του ρεύματος είναι 0,33 ευρώ ανά κιλοβατώρα, 3 δηλαδή φορές χαμηλότερη από την τιμή στην Ελλάδα.
Επομένως, οι αυξανόμενες τιμές δεν οφείλονται σε διεθνείς συνθήκες. Τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από φαινόμενα αισχροκέρδειας επί της ουσίας εκλείπουν.
- Οι επιδοτήσεις στηρίζουν τους καταναλωτές ;
Στην Ελλάδα οι ενεργειακές εταιρείες θησαυρίζουν από τις αυξημένες τιμές ρεύματος που ανακοίνωσαν για τον Σεπτέμβριο.
Οι τιμές που ανακοινώθηκαν απαιτούν επιπλέον επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις που εξαγγέλθηκαν, επί της ουσίας στηρίζουν ΌΧΙ τους πολίτες αλλά τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες κερδοσκοπούν σε βάρος του πολίτη. Έτσι το δημόσιο αγαθό με την υπέρογκη αύξηση της τιμής του μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο αγαθό, αφού το δημόσιο χρήμα με το οποίο υποτίθεται ότι επιδοτούνται οι καταναλωτές ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ απευθείας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
- Το δημόσιο χρήμα βυθίζει την χώρα στο χρέος ξανά.
Οι αυξανόμενες τιμές του ρεύματος φουσκώνουν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος παραγωγής αγαθών. Παράλληλα προσθέτει υπέρογκα ποσά στα ταμεία των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής ενέργειας, τα οποία είναι δημόσιο χρήμα που ανέρχεται σε 1,9 δις με την αρωγή και νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Το δημόσιο χρήμα είναι χρήματα των ίδιων των καταναλωτών (για κάλυψη αναγκών για την παιδεία, υγεία, πυροσβεστική, στήριξη επιχειρήσεων κοκ). Αντ΄ αυτού, οι ηλεκτροπαραγωγοί εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη, που η κυβέρνηση τους τα αποδίδει πλέον με υπουργική απόφαση.
- Προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμα θα προβεί σε εξωτερικό δανεισμό.
Έναντι της κοινωνικής πολιτικής υπέρ του πολίτη, η ΝΔ ασκεί στείρα επιδοματική πρακτική δίνοντας ασπίδα προστασίας στους ηλεκτροπαραγωγούς. Επιπλέον αυθαιρετεί έναντι των καταναλωτών, χρηματοδοτεί την ακρίβεια, αφυδατώνει την αγορά, φτωχοποεί την κοινωνία και φορτώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με άδικες χρεώσεις και φόρους που υπερβαίνουν κάθε μήνα το 1 δισ. ευρώ για να επιστραφούν μετά ως επιδοτήσεις.
Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
- Ανώτατος συντελεστής κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά.
- Υποχρεωτικά σταθερά συμβόλαια στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
- Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχε η Ιβηρική χερσόνησος.
- Προστασία από τις αποκοπές για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, που συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους λογαριασμούς.
- Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με προσλήψεις της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 20% σε μόνιμη βάση.
- Επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ που θα επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της, και δεν θα λειτουργεί για τα χρηματιστηριακά κέρδη και τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών με τις χρυσές αμοιβές.
- Επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, το βασικότερο εργαλείο της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση.