Ελλάδα

Ενέργεια: Ποιοι θα σηκώσουν το βάρος των περικοπών και πώς αποζημιώνονται

Βιοµηχανίες υψηλής και µέσης τάσης, αλλά και άλλοι µεγάλοι καταναλωτές µε ετήσια κατανάλωση το 2021 πάνω από 13 CWH και ΦΟΣΕ απόκρισης ζήτησης (Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΖ) που θα εκπροσωπούν επίσης µεγάλους καταναλωτές, θα σηκώσουν το βάρος της υποχρεωτικής µείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 5% από 1ης ∆εκεµβρίου 2022 – 31 Μαρτίου 2023 που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισµός.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, οι περικοπές φορτίου, σύµφωνα µε το προσχέδιο της ΚΥΑ που αναµένεται να υπογραφεί τις αµέσως επόµενες ηµέρες και είναι εις γνώση της «Κ», θα γίνονται σε εθελοντική βάση και µέσω δύο τύπων δηµοπρασιών από τον Α∆ΜΗΕ. Προβλέπεται ανώτατο όριο αποζηµίωσης στην περιοχή των 500 ευρώ/µεγαβατώρα, ενώ το µέγιστο συνολικό ποσό ως αντιστάθµισµα για τη µείωση της ζήτησης που θα καταβληθεί στους συµµετέχοντες και το οποίο θα δοθεί από το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης δεν θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ για όλη τη διάρκεια εφαρµογής του µέτρου. Η µετρούµενη κατανάλωση για κάθε ώρα αιχµής ανά µήνα και ανά χαρτοφυλάκιο θα µετριέται µε βάση αναφοράς είτε του µέγιστου µηνιαίου µέσου όρου του αθροίσµατος της µετρούµενης ωριαίας κατανάλωσης ενέργειας του χαρτοφυλακίου για την αντίστοιχη ώρα του αντίστοιχου µήνα του προηγούµενου έτους είτε του µηνιαίου µέσου όρου του αθροίσµατος της µετρούµενης ωριαίας κατανάλωσης ενέργειας σχετικά µε τα σηµεία κατανάλωσης του χαρτοφυλακίου την αντίστοιχη ώρα του Σεπτεµβρίου 2022.

Η ΚΥΑ έρχεται σε συνέχεια της σύστασης υπηρεσίας µείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που θεσµοθετήθηκε τις προηγούµενες ηµέρες µε νοµοθετική ρύθµιση. Σύµφωνα µε την ΚΥΑ, προϋπόθεση συµµετοχής των δικαιούχων στις δηµοπρασίες είναι η εγγραφή τους στο µητρώο παρόχων υπηρεσίας µείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διατηρεί ο Α∆ΜΗΕ.

Θα υπάρχουν δύο τύποι δηµοπρασιών και συγκεκριµένα τετραµηνιαίες και µηνιαίες. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο τύπο, ο Α∆ΜΗΕ θα διενεργήσει τρεις δηµοπρασίες, µια για κάθε ώρα αιχµής για όλο το τετράµηνο. Η ποσότητα που θα δηµοπρατηθεί για κάθε ώρα αιχµής και ηµερολογιακή ηµέρα της εν λόγω περιόδου θα ισούται µε 150 MWH.

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο τύπο, ο Α∆ΜΗΕ θα διενεργήσει δώδεκα δηµοπρασίες, µία για κάθε ώρα αιχµής και για κάθε µηνιαία περίοδο από την έναρξη µέχρι και τη λήξη της περιόδου. Οι ώρες αιχµής θα είναι από τις 6 έως τις 9 το βράδυ κάθε ηµέρα για το κρίσιµο λόγω καιρικών συνθηκών τετράµηνο.

Σε περίπτωση που οι πάροχοι µειώσουν τη ζήτηση κατά ποσότητα µεγαλύτερη από αυτή που τους χορηγήθηκε, θα δικαιούνται πρόσθετη αποζηµίωση. Η ΚΥΑ προβλέπει και χρεώσεις µη συµµόρφωσης στην περίπτωση που οι πάροχοι, στους οποίους έχει απονεµηθεί ποσότητα µείωσης της ζήτησης για µια ώρα αιχµής τον µήνα, δεν πετύχουν τη µείωση αυτή κατά τις ώρες αιχµής τουλάχιστον µέχρι το συµφωνηµένο επίπεδο, ή και µετατοπίσουν τη ζήτηση σε άλλη ώρα αιχµής του ίδιου µήνα. Οι χρεώσεις που επιβάλλονται υπολογίζονται για κάθε χαρτοφυλάκιο ως το γινόµενο της διαφοράς µεταξύ της µετρούµενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της µέγιστης συµφωνηµένης ζήτησης επί την σταθµισµένη µέση τιµή των τιµών των δηµοπρασιών.

moneyreview.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης