Καθώς τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία πασχίζουν για τη διάσωση επιζώντων οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η νέα χιονόπτωση, καθώς και η έλλειψη νερού, επικοινωνιών και ρεύματος, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια θανατηφόρα «δευτερεύουσα καταστροφή». Την ίδια ώρα ο μακάβριος απολογισμός έχει φτάσει στους 20.000 νεκρούς.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση των επιδημιών, κρούωντας τον κώδωνα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, καθώς εκτός από τους νεκρούς, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και οι ζημιές στις δομές υγείας δημιουργούν επικίνδυνο συνδυασμό για την εξάπλωση μολυσματικών νόσων, όπως η χολέρα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους στον καταστροφικό σεισμό μαζεύτηκαν γύρω από τις φωτιές στο τσουχτερό κρύο έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό.
Πολλοί από αυτούς καταφύγιο σε σκηνές, στάδια και άλλα προσωρινά καταλύματα, αλλά άλλοι κοιμήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους, ανάβοντας φωτιές και καίγοντας οτιδήποτε βρουν μπροστά τους για να ζεσταθούν.
Στην τουρκική πόλη Antakya, δεκάδες έτρεξαν για βοήθεια μπροστά σε ένα φορτηγό που μοίραζε παιδικά παλτά και άλλες προμήθειες, ενώ ένας επιζών, ζήτησε από την κυβέρνηση να απομακρύνει τους ανθρώπους από την περιοχή.
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μια επικείμενη υγειονομική κρίση που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο καταστροφική, αν δεν επιταχυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ομαδικοί τάφοι για τα θύματα του σεισμού
Στο Παζαρτζίκ, επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού, εκτυλίσσονται σκηνές που παραπέμπουν σε πόλεμο, με τους κατοίκους να σκάβουν μαζικούς τάφους για τους συγγενείς τους και να τους αποχαιρετούν με μια προσευχή.
Φόβοι για έξαρση χολέρας
Οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία, ξεπέρασαν τις 20.000, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι.
Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162.
Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση των επιδημιών.
Όπως αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε ανακοίνωσή τους, στην περιοχή πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Γιαντάρις, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» εκκενώθηκαν λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.
Η οργάνωση σημειώνει ότι οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές. Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, επαρκές νερό και σωστές συνθήκες υγιεινής. Πρόκληση επίσης αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από το σεισμό.
«Η Βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο», σημειώνει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Χριστίνα Ψαρρά.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» υποστηρίζουν 23 δομές υγείας στο Ιντλίμπ και το Αλέπο με ιατρικό προσωπικό και ιατρικά κιτ έκτακτης ανάγκης. Οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από την οργάνωση έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς. Επίσης, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία μιας κινητής κλινικής στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στις δομές που υποστηρίζουν και τις κινητές κλινικές τους.