Και νέα οικονομικά αποτελέσματα – ρεκόρ παρουσιάζονται πάλι στον κλάδο των ενεργειακών και αυτή τη φορά αφορούν τον βρετανικό κολοσσό ΒΡ, που ανακοίνωσε κέρδη της τάξης των 28 δισ. δολαρίων (27,6 δισ. για την ακρίβεια) το 2022, ενώ αύξησε κατά 10% το μέρισμα προς τους μετόχους του. Τα εν λόγω κέρδη υπερέβησαν τα άλλα κέρδη-ρεκόρ του 2008 των 26 δισ. δολαρίων και επιτεύχθηκαν παρά τη διαγραφή περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία.
Παράλληλα, όμως, η BP εξόργισε τους ακτιβιστές για το κλίμα, υποχωρώντας στον σχεδιασμό της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ήτοι των ορυκτών καυσίμων, καθώς και για την ελάττωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Τα εντυπωσιακά κέρδη έρχονται να προστεθούν και στα αντίστοιχα των ανταγωνιστριών της Shell, ExxonMobil, Conoco Philips και Chevron την περασμένη εβδομάδα μετά την άνοδο των τιμών ενέργειας, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν και πάλι νέες εκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση στον τομέα, την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Τρία χρόνια αφότου ο διευθύνων σύμβουλος, Μπέρναρντ Λούνεϊ, ανέλαβε το τιμόνι με ένα φιλόδοξο σχέδιο να απομακρύνει την ΒΡ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στρέφοντάς την στις ΑΠΕ και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες και στους δύο τομείς κατά 1 δισ. δολάρια, με μεγαλύτερη εστίαση στην ανάπτυξη καυσίμων με χαμηλούς ρύπους, όπως τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο.
Ωστόσο, αναδιπλώθηκε ως προς τα σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, στοχεύοντας τώρα να παράγει 2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα έως το 2030, μόλις 25% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δηλώσεις για μείωση κατά 40%. Κατόπιν τούτων, η BP αναθεώρησε επί τα χείρω τις φιλοδοξίες της να μειώσει τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, που πωλούνται στους πελάτες σε 20%-30% έως το 2030, από 35%-40% παλαιότερα, αν και εξακολουθεί να στοχεύει να μηδενίσει τις συνολικές της εκπομπές έως το 2050. Αν και πολλοί επενδυτές υποστήριξαν τη στρατηγική του Λούνεϊ, η οποία, κατά τον ίδιο, είναι αποτελεσματική, η τιμή της μετοχής της υστερεί σε σύγκριση με τις άλλες κορυφαίες δυτικές ανταγωνίστριές της, από τότε που ανέλαβε εκείνος το πηδάλιό της. Σε μεγάλο βαθμό παρέμεινε αμετάβλητη, εάν αντιδιασταλεί με ένα κέρδος 17% για τη Shell και μια άνοδο σχεδόν 80% για την Exxon. «Εάν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών σας παραμένει συνδεδεμένο με ορυκτά καύσιμα και σκοπεύετε ακόμη και να αυξήσετε αυτές τις επενδύσεις, δεν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι είστε ευθυγραμμισμένοι» με τους υποστηριζόμενους από τον ΟΗΕ στόχους του 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Μαρκ βαν Μπάαλ, ιδρυτής της ακτιβιστικής ομάδας μετόχων Follow This. Η δε αντίπαλος πετρελαϊκή Shell διατάχθηκε από ολλανδικό δικαστήριο το 2021 να δεσμευθεί για μείωση κατά 45% των συνολικών εκπομπών της έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, απόφαση για την οποία η Shell άσκησε έφεση.