Ροή Τοπικά

Ανασκόπηση 2017. Τα γεγονότα που σημάδεψαν τα Τρίκαλα…

Ακόμη μια χρονιά τελειώνει και το trikalavoice.gr  θυμάται τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής.

Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι παραδόθηκε επιτέλους στην κυκλοφορία και έπειτα από αναμονή πολλών ετών το πρώτο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου κεντρικής Ελλάδος Ε-65, από Τρίκαλα μέχρι Ξυνιάδα. Πλέον παρακάμπτονται οι στροφές του Δομοκού και όλο το δύσκολο κομμάτι στα πεδινά της Καρδίτσας. Η Αθήνα έρχεται πιο κοντά κατά μισή ώρα και κυρίως με μεγαλύτερη ασφάλεια. Στη χρονιά που έρχεται είναι κρίσιμη για να αρχίσουν τα έργα στο Νότιο τμήμα μέχρι τα Λαμία και να οριστικοποιηθεί η χάραξη από Τρίκαλα μέχρι Εγνατία Οδό για να αποκτήσει επιτέλους η περιοχή μας «έξοδο» στον κόσμο. Δείτε ΕΔΩ το πρώτο ταξίδι του trikalavoice.gr  στον νέο αυτοκινητόδρομο, τη πρώτη μέρα λειτουργίας του.

Από τα μεγάλα έργα που παραδόθηκαν το 2017 κρατούμε την καινούρια, ουσιαστικά γέφυρα της Διάβας, και την υπογραφή σύμβασης για την ολοκλήρωση της ε.ο. Τρικάλων-Πύλης. Εγκαινιάστηκε επίσης το Πλανητάριο των Μετεώρων.

Το 2017 έκαναν την εμφάνισή τους έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας. Ισχυρές χιονοπτώσεις που επέφεραν τον αποκλεισμό της ίδιας της πόλης των Τρικάλων (!!!) το Γενάρη, έντονες και καταστροφικές καταιγίδες ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού, ισχυρό καύσωνα διαρκείας και νέα πλημμυρικά φαινόμενα το φθινόπωρο.

Η χρονιά σημαδεύτηκε δυστυχώς από την απώλεια πολλών νέων ανθρώπων, ενώ ήταν βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο. Το 2017 έφυγε από τη ζωή μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, ο Σπύρος Μπονώτης. Επίσης έφυγαν σπουδαίοι άντρες που άφησαν τη σφραγίδα τους στη πόλη, όπως ο Ευάγγελος Παπαευθυμίου, ο Ιωάννης Παντελιδάκης και ο Τρικαλινής καταγωγής Μιχάλης Ζιαγκας. Τέλος η τοπική κοινωνία συγκλονίστηκε από τον τραγικό θάνατο του επιχειρηματία Δημήτρη Νικολάου, εν ώρα εργασίας.

Στα μέσα του καλοκαιριού η Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας διεξήχθη εν μέσω πρωτοφανούς έντασης (δείτε ΕΔΩ) και κατάθεση ερωτημάτων δημοσίως από δυο μέλη του Δ.Σ. (Παπαευθυμίου-Σιαφαρίκα) για σειρά ζητημάτων.

Το 2017 σημαδεύτηκε από… νέου τύπου έγκλημα στα Τρίκαλα. Είδαμε ληστές να εισβάλουν σε σπίτια εύπορων Τρικαλινών (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), αλλά και αγνώστους να πυρπολούν όχημα επιχειρηματία (δείτε ΕΔΩ). Δυο γνωστοί επιχειρηματίες συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατοχής μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, ενώ την περασμένη άνοιξη υπήρξαν εκτεταμένες έρευνες σε σπίτια Τρικαλινών, για τον ίδιο λόγο.

Το 2017 η τοπική μας Εκκλησία ορφάνεψε. Τον Μάρτιο εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων Σεραφείμ, κορυφαία εκκλησιαστική προσωπικότητα, ο άνθρωπος που μετά τον Τρίκκης & Σταγών Κυρό Διονύσιο αναμόρφωσε την Μητρόπολή μας (στο σύνολό της, Τρίκαλα και Καλαμπάκα) και που αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στη πόλη των Σταγών από το 1991 και έπειτα. Ο Κυρός Σεραφείμ υπήρξε υπόδειγμα εκκλησιαστικού ανδρός, Επίσκοπος με ήθος, άνθρωπος της καρτερίας και της προσευχής. Η πνευματική κληρονομιά που αφήνει είναι τεράστια.

Τον Οκτώβριο εκλέχτηκε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ο διάδοχός του, Θεόκλητος Λαμπρινάκος (δείτε ΕΔΩ). Ο νέος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων Θεόκλητος ενθρονίστηκε στη Μητρόπολή του στα τέλη Νοέμβρη, σε μια ιστορική στιγμή για την Καλαμπάκα και καλείται να συνεχίσει το έργο του.

Τα Τρίκαλα εδραιώθηκαν ως «έξυπνη πόλη» με την παρουσίαση σειράς νέων προγραμμάτων, όπως το ΑΤΜ πιστοποιητικών, οι «έξυπνες στάσεις δροσιάς», το smart city που δίνει ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ στο κέντρο της πόλης κ.α.. Η Δημοτική Αρχή παρουσίασε σειρά σχεδίων για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης.

Εθνικές εκλογές δεν είχαμε το 2017, είχαμε ωστόσο εκλογές σε… άλλα επίπεδα. Επανεκλέχτηκαν πανηγυρικά πρόεδρος στο Επιμελητήριο ο Βασίλης Γιαγιάκος, στον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων ο Χρήστος Μπλουγούρας και στην Ομοσπονδία ΕΒΕ ο Βαγγέλης Αγγελάκης.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης