Τοπικά

Δράσεις του παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Το Σάββατο 21/1/2018 ήταν μια μέρα «γεμάτη» από μαθηματικά για την πόλη μας. Αρχικά διεξήχθη ομαλά  ο διαγωνισμός «Ο Ευκλείδης» στο 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 59 μαθητές οι οποίοι διακρίθηκαν στην πρώτη φάση: «Ο Θαλής».

Στην συνέχεια ακολουθήσε ημερίδα στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα  με τίτλο:

Γεωμετρία Δικτύων και Κοινωνική Επιρροή
Τα Δίκτυα στη Ζωή μας και η Ζωή μας στα Δίκτυα
Οι ομιλητές ήταν οι : Π. Μωυσιάδης,  Ι. Αντωνίου, Ε. Ιωαννίδης του  Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Η διάλεξη αποτελούνταν από  4 μέρη:

1. Προβλήματα που αντιμετωπίζονται με Δίκτυα

Στην πράξη εμφανίζονται Προβλήματα που αντιμετωπίζονται καλύτερα και ευκολότερα με τη θεωρία δικτύων, καθώς και άλλα που αντιμετωπίζονται μόνο με αυτήν την Θεωρία.

Τα Δίκτυα είναι κλάδος των Μαθηματικών που αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Κυρίως λόγω της Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Ιστού, των Κοινωνικών Δικτύων και της άνευ προηγούμενου διαρκούς παραγωγής Δεδομένων. Το Πρόβλημα των Μεγάλων Δεδομένων είναι ότι δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να λάβουμε αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο με τις διαθέσιμη Στατιστικές Μεθόδους. Το κύριο γνώρισμα των προβλημάτων αυτών είναι η πολυπλοκότητα, ένεκα των πολλών διασυνδέσεων και αλληλεξαρτήσεων. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ιδρύσαμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα. Δόθηκαν απλά ενδεικτικά προβλήματα και ο τρόπος επίλυσής τους με Δίκτυα.

2. Γεωμετρία Δικτύων και Κοινωνική Επιρροή

Έγινε μια αναδρομή από την Κλασική Γεωμετρία μέχρι τη Γεωμετρία των Δικτύων. Αυτή είναι η σχεσιακή γεωμετρία του Poincare, η οποία γενικεύει την ευκλείδεια γεωμετρία κι όλες τις Γεωμετρίες. Στην Γεωμετρία των Δικτύων, θεωρούμε ότι δύο σημεία δεν ενδιαφέρει αν συνδέονται με ευθεία ή καμπύλη ή πόσο είναι το μήκος της σύνδεσης, αλλά μόνο τα αν συνδέονται ή όχι. Στα πλαίσια αυτής της νέας γεωμετρίας, δόθηκαν ορισμοί του κανονικού δικτύου, του τυχαίου δικτύου του μικρόκοσμου, των αυτοόμοιων δικτύων που εμφανίζονται συχνότερα στην φύση.

3. Δίκτυα Γνώσης

Αναπτύχθηκε εφαρμογή της θεωρίας δικτύων στα δίκτυα γνώσης, όπου ενδιαφέρουν οι παράγοντες που ρυθμίζουν την ταχύτερη και ευρύτερη διάχυση της γνώσης εντός του δικτύου ενός οργανισμού ή μιας εταιρίας.

4. Τζάκποτ στο Τζόκερ

Περιεγράφηκε το παιχνίδι Τζοκερ και υπολογίστηκαν οι πιθανότητες νίκης για την πρώτη κατηγορία. Στη συνέχεια με προσομοίωση μελετήθηκε το πλήθος των διαδοχικών τζάκποτ σε ένα απλό παράδειγμα. Κατόπιν υπολογίστηκαν οι ροές αποτυχιών στο παιχνίδι του Τζόκερ με δεδομένα από τις μέχρι σήμερα κληρώσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο και υπολογίστηκε ο μέσος όρος των ροών αποτυχιών και η κατανομή τους. Από τις κατανομές προέκυψαν οι αναμενόμενες καταστάσεις. Από την ανάλυση αυτή δεν τεκμηριώνεται ότι οι κληρώσεις δεν είναι τυχαίες. Δηλαδή τα αποτελέσματα των παρατηρούμενων κληρώσεων συμφωνούν με αποτελέσματα τυχαίων διεργασιών

Τέλος έγινε η κοπή πίτας του παραρτήματος στην ταβέρνα «Μεζεδοκαμώματα»

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης