Συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης για τελευταία φορά με αυτή του τη σύνθεση το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, κλείνοντας έναν ιστορικό κύκλο 13 ετών.
Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, στον οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε σειρά μεγάλων έργων και παρεμβάσεων προς όφελος των πολιτών, έκανε τον απολογισμό του, δηλώντας περήφανος για το έργο του.
Αναλυτικά:
“Πριν από 13 χρόνια, ο λαός της Θεσσαλίας μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη Θεσσαλία σε νέα εποχή. Να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αδυναμίες. Να θέσουμε τα θεμέλια μιας αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή για όλους. Όλοι πετύχαμε πολλά. Μαζί δημιουργήσαμε έργα ζωής με ανθρώπινο αποτύπωμα. Ίσως υπήρξαν παραλείψεις. Ίσως υπήρξαν και λάθη. Δεν διεκδικούμε το αλάνθαστο. Να παραδεχτούμε όμως ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Αποδείξαμε ότι σεβόμαστε τον πολίτη. Αποδείξαμε ότι είμαστε δύναμη ευθύνης, δύναμη εμπιστοσύνης, δύναμη αξιοπιστίας. Δύναμη ομάδας που υπηρετεί και εκπληρώνει τις προσδοκίες των ανθρώπων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε τίποτε. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μεγάλες, διαδοχικές κρίσεις. Και σήμερα, τη μεγαλύτερη και δυσκολότερη όλων. Δεν εγκαταλείπουμε, δεν εγκαταλείψαμε ποτέ. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους και κάναμε τα πάντα για να έρθουν γρήγορα, δίκαιες αποζημιώσεις. Προχωρήσαμε άμεσα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, η κρατική αρωγή σε κατοίκους και επιχειρήσεις, οι αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτροφών, ζητήματα δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης. Έχει σημασία να δούμε γιατί συνέβη αυτή η καταστροφή και αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες. Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες έχουν ένα πρώτο πόρισμα για το τί πρέπει να γίνει. Αυτό που μας συνέβη, μας ξεπέρασε. Ξεπέρασε κάθε δυνατότητα. Κι αυτό δεν είναι δικαιολογία, είναι κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει παντού στον κόσμο. Υπάρχουν στιγμές που ό,τι κι αν κάνεις δεν είναι αρκετό. Την τελευταία δεκαετία καταφέραμε να κάνουμε τη Θεσσαλία μια Περιφέρεια που ξέρει να σχεδιάζει, να βρίσκει τρόπους χρηματοδότησης, να συνεργάζεται και να υλοποιεί έργα εμβληματικά, πρωτοποριακά για την Ελλάδα και την Ευρώπη σε όλους τους τομείς. Σήμερα τα δημόσια έργα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών και γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Το καθεστώς των δημοσίων έργων χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Χρειάζονται σοβαρές, υπεύθυνες μελέτες και ικανός αριθμός ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο. Παρόλα αυτά στη Θεσσαλία εκμεταλλευόμενοι όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 325.175 έργα, δράσεις και επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις ευρώ.
Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ν.Α. Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα. Μεγάλες οδικές υποδομές που εξασφαλίζουν άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2030 και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα, με πρωτοποριακά έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ορθής διαχείρισης του νερού. Και σε νέου τύπου σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα το πρωτοποριακό φωτοβολταϊκό που δίνει δωρεάν ρεύμα σε 30.000 αγρότες για 200.000 στρέμματα γης. Στηρίξαμε τον αγροτικό τομέα, με έργα, συνολικού προυπολογισμού 2 δις. Μέσα από τις δράσεις Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Γεωργοί, Ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων, Επενδύσεις μεταποίησης και εμπορίας, Leader, Φράγματα, Πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, Λιμνοδεξαμενές, Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, Ταμιευτήρες, Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, Υπόγειοι αγωγοί ἀρδευσης, Πρόγραμμα περισυλλογής κενών συσκευασιών, Αρδευτικά δίκτυα στη λίμνη Κάρλα, Πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων, Εκσυγχρονισμός γεωτρήσεων, Πρόγραμμα ΤΥΤΩ, Συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, Αγροτικό εξηλεκτρισμό, Αγροτική οδοποιία, Έργα αναδασμού, Αλιευτικά καταφύγια. Συνεχίζουμε όμως να διεκδικούμε και δεν σταματήσαμε ποτέ όλα όσα δικαιούμαστε. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φράγματα που έχουν δρομολογηθεί και που διεκδικεί η Περιφέρεια – Μουζακίου, Τιτάνου, Νεοχωρίτη Πύλης, Αγιονερίου Ελασσόνας-, το έργο του Αχελώου διασφαλίζει τη συνέχιση της ζωής και της παραγωγής, διασφαλίζει το μέλλον της Θεσσαλίας και των επόμενων γενιών. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος της Μεσοχώρας που βρίσκεται στο 85% της υλοποίησης του γιατί χάνουμε 140.000.000 ευρώ το χρόνο από ρεύμα το οποίο δεν παράγεται. Η συντριπτική πλειοψηφία, συμφωνεί με το έργο.
Οι διφορούμενες φωνές κάνουν ζημιά στην ελληνική οικονομία και συντηρούν ένα «εθνικό έγκλημα». Τα μεγάλα έργα, όπως αυτό στο οποίο έχουν επενδυθεί 1,2 δις ευρώ σε παρούσες αξίες, κατασκευάζονται για να ολοκληρώνονται και να προσφέρουν στην κοινωνία.
Εμβληματικά έργα που αναδιαμορφώνουν το αστικό τοπίο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων που αναδεικνύουν τη Θεσσαλία στην πιο πράσινη περιφέρεια στη χώρα. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Έργα που άλλαξαν τα δεδομένα στην Υγεία και στην Εκπαίδευση. Έργα ανάδειξης του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως το μεγαλύτερο δίκτυο Υποθαλλάσιων Μουσείων στη χώρα. Ο Παρθενώνας των ναυαγίων στην Περιστέρα της Αλοννήσου είναι σύμφωνα με το National Geographic το πρώτο ανάμεσα στα 50 κορυφαία υποθαλάσσια μουσεία παγκοσμίως. Έργα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που οδήγησαν σε επενδύσεις άνω του 1,5 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία. Η «Smart Region 2023» Περιφέρεια για το πολυδιάστατο έργο και τη σταθερή επένδυσή της στην διατήρηση υψηλών δεικτών επίδοσης.
Και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισα έχουμε 3.249 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δις, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας 4.385 συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δις, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συνολικού προϋπολογισμού 2.430 έργα συνολικού προϋπολογισμού 904,4 εκατ. ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έχουμε 1.672 έργα συνολικού προϋπολογισμού 926,47 εκατ. ευρώ.
Τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας άλλαξαν τη σχέση με τον πολίτη προσφέροντας ποιοτικές, αποτελεσματικές, ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες. Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων τομέων για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.
Ενδεικτικά:
-Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης: σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ΙΡΙΔΑ, προμήθεια πολυμηχανημάτων μεγάλης παραγωγής, οπτικοακουστική αναβάθμιση αίθουσας Περιφερειακού Συμβουλίου, εφαρμογή ps.thessaly.gov. gr αυτοματοποιημένης ενημέρωσης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ηλεκτρονική ασφάλεια και προστασία δεδομένων (email anti-Phishing), επανασχεδιασμός του ιστοχώρου thessaly.gov.gr και υλοποίηση εφαρμογής για ηλεκτρονικά ραντεβού. Τα παραπάνω έργα ενσωματώθηκαν στο innovation.gov.gr του Υπουργείου Εσωτερικών ως καινοτόμα έργα- καλές πρακτικές της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
-Στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης έχουν εγκριθεί προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Μεταφορών, την κατάρτιση ψηφιακού χάρτη του Διατροφικού Πλούτου της Θεσσαλίας και την Ανασύνταξη και Αναβάθμιση του συστήματος άμεσης κοινωνικής παρέμβασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
–Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας: Ψηφιακή πλατφόρμα thess-entaxis.gr του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την ενημέρωση και επικοινωνία του πολίτη με όλες τις Δομές Κοινωνικής Ένταξης και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
–Στον τομέα του περιβάλλοντος: Σταθμός Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, ενίσχυση Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και της λειτουργίας του συστήματος τηλεμετάδοσης των δεδομένων μέτρησης, προμήθεια νέων Σταθμών Μέτρησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση της λειτουργίας της λίμνης Κάρλα, «έξυπνα» συστήματα πυρανίχνευσης και έγινε η εγκατάσταση 11 νέων Μετεωρολογικών Σταθμών και 3 Σταθμήμετρων, με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη πρόβλεψη της ποσότητας των απορρεόντων υδάτων στον Ενιπέα.
–Στον τομέα του πολιτισμού: Στο Υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ενσωματώνονται καινοτομίες αιχμής: σύστημα NOUS υποβρυχίων καμερών παρακολούθησης του ναυαγίου σε real time, προηγμένο καταδυτικό σύστημα με ειδικά tablets, ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο ναυάγιο στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου (βραβείο καινοτομίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού). Δύο βραβευμένα Μουσεία – «μίνι Πλανητάρια» Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων στην Καλαμπάκα και του Ολύμπου στην Ελασσόνα, παραγωγή βίντεο εικονικής πραγματικότητας VR-360 για την προβολή τουριστικών προορισμών της Θεσσαλίας, σεμινάρια ψηφιακού μάρκετινγκ στον τουρισμό σε συνεργασία με τη Google. Δρομολογείται Πλανητάριο- Πολυχώρος Εικονικής πραγματικότητας στη Λάρισα.
Συμμετείχαμε σε 39 ευρωπαϊκά προγράμματα με προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και μεγάλο θετικό αποτύπωμα. Μάλιστα η συμμετοχή στα προγράμματα όπως το BLUEMED οδήγησε στην βράβευση του καινοτόμου έργου – σημαία των υποθαλάσσιων μουσείων και του καταδυτικού τουρισμού. Μάλιστα οι περισσότερες από 30 συνολικά βραβεύσεις της Περιφέρειας δημιούργησαν το μεγάλο αποτύπωμα της Θεσσαλίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο κάνοντας γνωστή τη δουλειά μας που έγινε: στις υποδομές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην ψηφιακή σύγκλιση, στην κοινωνική συνοχή, στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, στην πρόληψη κατά των ναρκωτικών, στην καινοτομία και το περιβάλλον.
Μέχρι σήμερα στηρίξαμε το κρατικό σύστημα υγείας με περισσότερα από 106 εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, νέες πτέρυγες σε Νοσοκομεία, νέα Κέντρα Υγείας, σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε όλες τις Κλινικές, νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ και χρηματοδοτήσεις για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 43 εκατομμυρίων ευρώ αλλάζουν την εικόνα και τις συνθήκες λειτουργίας σε κρατικά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην Θεσσαλία. Έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τον εκσυγχρονισμό Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε Νοσοκομεία και την ενεργειακή αναβάθμιση 13 Κέντρων Υγείας. Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub με έδρα την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ένα έργο καινοτομίας στην πράξη: δώσαμε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους, επιστήμονες και ερευνητές, να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους, στηρίζοντας εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις και start ups που αποκτούν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά υγείας και φαρμάκων. Δώσαμε μάχες για το αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα.
Για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουμε ολοκληρώσει πολλά έργα υποδομών και εξοπλισμού: Κτίρια που έχουν ολοκληρωθεί, όπως του Τμήματος Οικονομικών, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας, το ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα και άλλα κτίρια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα έχουμε εξοπλίσει το Πανεπιστήμιο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Προχωρούν δύο νέα κτίρια που συμπληρώνουν τις υποδομές στο συγκρότημα Βιόπολις στην Λάρισα: Αμφιθέατρο και ερευνητικό και πειραματικό εργαστήριο. Παράλληλα, είχαμε μια δημιουργική συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 7.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 δίνουμε τη δυνατότητα, μέσα από τις διαδικασίες που εφαρμόζει η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου να κατατεθούν και να υλοποιηθούν ερευνητικά προγράμματα.
Η διάκριση «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης», με την οποία έχει βραβευτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ολοκληρωμένη στρατηγικής για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με έργα, προγράμματα και δράσεις που οδήγησαν σε επενδύσεις άνω του 1,5 δις ευρώ την τελευταία δεκαετία καθώς και της επιλογής της από την Επιτροπή των Περιφερειών, ως μοναδικής Περιφέρειας στην Ελλάδα που αποτελεί Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Κόμβο RegHUB.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αλλάξει επίπεδο και στον τουρισμό. Έχει μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και καινοτόμα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Σε συνεργασία με φορείς, με στρατηγικό σχέδιο, δυναμικό πρόγραμμα προβολής και στόχευση αναδείξαμε ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής, αναδεικνύουμε την ποικιλομορφία της Θεσσαλίας και προσφέρουμε ένα διαφοροποιημένο, σύγχρονο τουριστικό προϊόν που ενδιαφέρει όλο και περισσότερους επισκέπτες, διακρίνεται και βραβεύεται. Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για το Γεωπάρκο Μετεώρων –Πύλης ώστε να προχωρήσει η αναγνώρισή του ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου. Τα έργα υποδομής που χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε βελτιώνουν την προσβασιμότητα σε Όλυμπο, Μετέωρα και λίμνη Κάρλα. Σε συνεργασία με την Marketing Greece, τα social media του Mythessaly προβάλλαμε στο παγκόσμιο κοινό το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας, με στρατηγική επικοινωνίας που εστιάζει στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη, ακολουθεί τα διεθνή trends και περικλείει τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίες βρίσκουν πλήρη εφαρμογή στα τοπικά τουριστικά προϊόντα.
Ακόμη, τα τελευταία χρόνια αναδείξαμε την Περιφέρεια βάλαμε τη Θεσσαλία στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη. Με μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και έργα που έχουν αναδείξει τη Θεσσαλία σε πρώτη Αθλητική Περιφέρεια στη χώρα, με σύγχρονες, ασφαλείς και λειτουργικές αθλητικές υποδομές για τη διοργάνωση τοπικών, πανελλήνιων και διεθνών διοργανώσεων υψηλού επιπέδου.
Όλα αυτά έγιναν σε μια δεκαετία συνεχόμενων πολλαπλών κρίσεων που διαχειριστήκαμε με επιτυχία: στάση πληρωμών και κλείσιμο εργοταξίων, πανδημία covid 19, Ιανός, σεισμός, ενεργειακή κρίση, Daniel και Elias. Καταφέραμε να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη στον καθένα και στη καθεμιά ξεχωριστά για αυτά που όλοι μαζί πετύχαμε στην πράξη”.