ΘΕΜΑ για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Τρικκαίων φέρνει η “Λαϊκή Συσπείρωση” για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου και τις αποζημιώσεις αποκαταστάσεις των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Αναλυτικά:
“κ. Δήμαρχε
Συμπληρώθηκαν 6 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 που έπληξαν τη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή του δήμου μας.
Σήμερα υπάρχουν αποκαλυπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία όπως και στο δήμο μας, ήταν γνωστό εδώ και χρόνια πως θα γινόταν.
Όλες οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές αρχές, καθώς και μια σειρά δημοτικών αρχών, όπως η δική μας, άφησαν τη Θεσσαλία να πνιγεί, ενώ θα μπορούσαν να είχαν πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.
Και μάλιστα ήξεραν με την παραμικρή λεπτομέρεια ποια μέτρα πρέπει να είναι αυτά!
Όμως επέλεξαν να μην πάρουν μέτρα επικαλούμενοι το …κόστος που έχουν αυτά, σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι δικές μας διαπιστώσεις.
Αποτελούν τις διαπιστώσεις από εκατοντάδες σελίδες μελέτης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017! Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει το πολιτικό έγκλημα, εκ προμελέτης. Σ’ αυτή τη μελέτη περιλαμβάνονται ο Πηνειός, η λεκάνη Δυτικής Κοίτης των Τρικάλων, ο Ληθαίος και ο Πάμισος.
Η μελέτη ήταν σε γνώση του δήμου Τρικκαίων και της περιφέρειας Θεσσαλίας
Στη μελέτη αναφέρεται ότι τα αίτια των καταστροφών εντοπίζονται στην αύξηση της έκθεσης εξαιτίας μη ύπαρξης αντιπλημμυρικών έργων και όχι στην επίδραση της κλιματικής κρίσης.
Η μελέτη ξεκαθαρίζει ότι σε κάθε περίπτωση θίγεται και το πολεοδομικό συγκρότημα των Τρικάλων από την υπερχείλιση του Ληθαίου καθώς και η ευρύτερη περιοχή από την υπερχείλιση του Πηνειού.
Σήμερα, 6 μήνες μετά τις καταστροφές , ο προγραμματισμός της δημοτικής αρχής δεν απαντά στην ανάγκη για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου. Είναι ενδεικτικό ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του 2024 αναφέρεται μελέτη 5.380.000 ευρώ που αφορά κυρίως την κατεδάφιση
και εκ νέου κατασκευή της οδογέφυρας Γκίκα και των πεζογεφυρών της Αγ. Κωνσταντίνου, της Πελέκη και της Κουτσομυλίων, προϋπολογισμού 3.880.000 ευρώ, καθώς και ποσό 1.500.000 ευρώ που αφορά κυρίως εργασίες αποκατάστασης φθορών και περιορισμένες παρεμβάσεις στις κοίτες του Ληθαίου και του Αγιαμονιώτη.
Οσον αφορά την ΔΕΥΑΤ οι παρεμβάσεις αφορούν αποκλειστικά έργα αντικατάστασης του δικτύου ομβρίων στις περιοχές της Μπάρας και της πλατείας Βουβής, αφήνοντας το υπόλοιπο προβληματικό δίκτυο ως έχει!
Όσες χρηματοδοτήσεις έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα αφορούν δαπάνες κυρίως σίτισης, στέγασης και αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων ως συνέπεια των πλημμυρών.
Επίσης ποσό 1.300.000 ευρώ, το οποίο ακόμα δεν έχει εγκριθεί, αφορά ουσιαστικά στα ίδια αντικείμενα με τα παραπάνω.
Ταυτόχρονα αποκαλυπτικά είναι και τα παρακάτω στοιχεία: Στο τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024, για αντιπλημμυρικά προβλέπονται μόλις 5,5 εκατομμύρια, για σύνολο καταστροφών 271 εκ. €, μόλις το 2% της συνολικής χρηματοδότησης. Στο σχέδιο της κυβέρνησης “Θεσσαλία 2030″, ύψους 4,5 δις. €, για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων προβλέπονται μόλις 90 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους.
Από όλα τα παραπάνω εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ελάχιστα κονδύλια κατευθύνονται προς την ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου, με έργα και παρεμβάσεις όπως καθαρισμοί ποταμών, ρεμάτων και καναλιών και κατασκευή αναχωμάτων, πόσο μάλλον τη στιγμή που τέτοια έργα δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων που να αφορά ολόκληρη την Θεσσαλία, με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα από τα ορεινά έως τις εκβολές των ποταμών.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μας διαπιστώνουμε ότι:
• Σε πολλούς δικαιούχους πλημμυροπαθείς δεν έχουν πιστωθεί ακόμη χρήματα στους λογαριασμούς τους από την πρώτη αρωγή.
• Υπάρχει καθυστέρηση της καταβολής των επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης, γεγονός το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους άστεγους πλημμυροπαθείς. • Ο καθαρισμός των χώρων από τα ετοιμόρροπα-γκρεμισμένα σπίτια και αποθήκες και η αποκομιδή των μπαζών αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα χωρίς προς το παρόν λύση. • Η πλατφόρμα της αρωγής είναι κλειστή και έτσι δεν μπορεί να γίνει διευθέτηση των τυχόν λαθών στα έγγραφα.
• Υπάρχουν κοντέινερ που δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, όπως επίσης υπάρχουν πλημμυροπαθείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα λειτουργήσουν. • Για την συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων , οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τους υπόγειους χώρους της ενιαίας κατοικίας ως βοηθητικούς , δεν υπήρξε καμιά μέριμνα από μέρους της πολιτείας σχετικά με την κατεστραμμένη οικοσκευή.
1. Πώς τοποθετείται η δημοτική αρχή Τρικκαίων αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία του συνόλου του δήμου; 2. Τί προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή για να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις και οι αποζημιώσεις των πληγέντων;
ΛΑΜΠΡΟΣ ΝΤΟΥΡΛΙΟΣ
Δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ”