ΚΑΪΡΟ. Οι Αιγύπτιοι ετοιμάζονται να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου (1.650 μεγαβάτ, το οποίο όμως σύντομα θα ξεπεραστεί από άλλα ακόμη μεγαλύτερα, στην Ινδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αυστραλοί προβλέπεται ότι θα αυξήσουν κατά 70%, εντός του 2018, την ποσότητα ρεύματος που παράγεται από τον ήλιο στη χώρα, ενώ οι Ολλανδοί επιλύουν το πρόβλημα έλλειψης χώρου τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη θάλασσα.
Το τοπίο της ηλιακής ενέργειας εξελίσσεται ραγδαία, καθώς οι τιμές των φωτοβολταϊκών πέφτουν και τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας γίνονται προφανή ακόμη και σε χώρες που μόλις ανακάλυψαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως η Αίγυπτος. Σήμερα, η Αίγυπτος καλύπτει το 10% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές, ποσοστό που θα διπλασιαστεί εντός τετραετίας. Πάντως, σε μια χώρα που διαθέτει την ηλιοφάνεια της Αιγύπτου, οι στόχοι (37% ηλιακή ενέργεια έως το 2035) παραμένουν πολύ μετριοπαθείς – ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις δέκα χαμένες δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη εφαρμογή ηλιακής ενέργειας στην Αίγυπτο, το 1913.
Οπως θυμίζει το περιοδικό Spiegel, τη χρονιά εκείνη, ο Αμερικανός επιστήμονας Φρανκ Σούμαν τοποθέτησε στη συνοικία Μααντί του Καΐρου πέντε ηλιακούς συλλέκτες μήκους 60 μέτρων έκαστος, οι οποίοι είχαν σχήμα παραβολικού καθρέπτη και θέρμαιναν υγρό, παράγοντας ατμό που αντλούσε νερό για άρδευση. Η τεχνολογία ήταν πολλά υποσχόμενη, αλλά η ανάπτυξή της εγκαταλείφθηκε καθώς ο κόσμος ανακάλυπτε τα άφθονα πετρελαϊκά αποθέματα της Μέσης Ανατολής.
Στην Ολλανδία
Ακόμη και σήμερα, χώρες που θα μπορούσαν σε λίγα χρόνια να καλύπτουν το 100% των αναγκών τους από τον ήλιο, ξοδεύουν χρήμα, φυσικούς πόρους και χρόνο αναπτύσσοντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η Ολλανδία, παρά την έλλειψη ηλίου, πασχίζει να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, λόγω των τεράστιων προβλημάτων σεισμογένεσης που έχουν προκληθεί στην περιοχή του Χρόνινγκεν, καθώς τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ωριμάζουν και τα πετρώματα αποσταθεροποιούνται. Το πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες στη Βόρεια Θάλασσα, 9 μίλια ανοικτά της Χάγης, θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ικανά να αντέξουν στις σκληρές συνθήκες της θάλασσας, τοποθετημένα ανάμεσα σε υπάρχουσες θαλάσσιες ανεμογεννήτριες και συνδεδεμένα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης με τα ίδια καλώδια. Ο ιδρυτής της εταιρείας Oceans of Energy, Αλαρντ φαν Χούκεν, εμπνευστής του έργου, θεωρεί ότι στο μέλλον η ηλιακή ενέργεια από τη θάλασσα θα είναι ακόμη οικονομικότερη από την ηλιακή ενέργεια από τη γη, λόγω της απουσίας κόστους οικοπέδου.
Εν τω μεταξύ, στην Αυστραλία βρίσκονται υπό κατασκευήν δεκάδες φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης κλίμακας, ενώ ιδιώτες εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους με ρυθμούς ρεκόρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Smart Energy Council, που αναφέρονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, τα έργα μεγάλης κλίμακας θα προσθέσουν από 2,5 έως 3,5 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας στο αυστραλιανό ενεργειακό μείγμα φέτος, ενώ τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα προσθέσουν άλλο 1,3 γιγαβάτ. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 70% σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών στη χώρα, που στο τέλος του 2017 ανήλθε στα 7 γιγαβάτ.