Τοπικά

Στη δημοσιότητα ο διαγωνισμός για το «Σπίτι Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών»

Τρίκαλα, πόλη της μουσικής και πρωτεύουσα του λαϊκού τραγουδιού με έναν ακόμη χώρο – και μάλιστα πλήρως ψηφιακό – για τους μεγάλους τρικαλινούς δημιουργούς: το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών, ο διαγωνισμός για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμού του οποίου, δημοσιοποιήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων.

 

 

Πρόκειται για το πανέμορφο κτήριο με την ονομασία «αρχοντικό Κυρνάσιου» (η οικία Μάντζαρη, τα τελευταία χρόνια) στο Βαρούσι, απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, ακριβώς στην οδό Κώστα Βίρβου.

Στο συγκεκριμένο κτήριο, που ο Δήμος Τρικκαίων μετασκεύασε ως παθητικό κτήριο, θα στεγαστεί το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών, για τους μεγάλους τρικαλινούς δημιουργούς Κώστα Βίρβο, Απόστολο Καλδάρα, Δημήτρη Μητροπάνο, Χρήστο Κολοκοτρώνη, Γιώργο Σαμολαδά.

Ο διαγωνισμός αφορά το έργο «Προμήθεια εξοπλισμού λειτουργίας και ψηφιοποίηση υλικού» Πράξης «Αποκατάσταση, αναβάθμιση & εκσυγχρονισμός του Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου “Αρχοντικό Κυρνάσιου” στο Βαρούσι Τρικάλων και μετατροπή του σε «Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών».

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 213.900€ (με ΦΠΑ), με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 10η Σεπτεμβρίου 2024 και τα σχετικά με τον διαγωνισμό είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων, στη διεύθυνση https://trikalacity.gr/promitheia-exoplismoy-leitoyrgias-kai-psifiopoiisi-ylikoy/

Με δεδομένο ότι το κτήριο είναι έτσι κι αλλιώς παραδοσιακό αρχοντικό στην παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων, η μουσική που θα «φιλοξενείται», θα συνδυάζει έναν ακόμη προορισμό για τη γνωριμία επισκεπτών/τριών με τους τρικαλινούς δημιουργούς. Ετσι, μετά το Μουσείο Τσιτσάνη, οι επισκέπτες/τριες θα μπορούν να γνωρίσουν από κοντά στοιχεία που αφορούν τη ζωή και το έργο των δημιουργών. Εξάλλου, οι 6 τρικαλινοί καλλιτέχνες (Τσιτσάνης, Καλδάρας, Βίρβος, Σαμολαδάς, Χρ. Κολοκοτρώνης, Μητροπάνος, έχει συνθέσει, στιχουργήσει ή ερμηνεύσει τον μεγαλύτερο αριθμό των ελληνικών λαϊκών τραγουδιών, καθιστώντας σαφώς τα Τρίκαλα, κόμβο για την απαραίτητη μελέτη της νεοελληνικής λαϊκής μουσικής.

Τι θα περιλαμβάνει

Το βασικό στοιχείο του νέου μουσειακού χώρου είναι η ψηφιακή εποχή και ο συνδυασμός της μουσικής με την παράδοση, παρουσιαζόμενα με την τεχνολογία.

Συγκεκριμένα, οι 7 τομείς του συγκεκριμένου έργου, είναι:

  1. ΜΟΥΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Συλλογή μουσικού υλικού, ψηφιοποίηση και επεξεργασία του, σχεδιασμός & ανάπτυξη λογισμικού επεξεργασίας κι αναπαραγωγής, προμήθεια & εγκατάσταση εξοπλισμού αναπαραγωγής του.

  1. ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Προμήθεια & εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού (αισθητήρων κίνησης, εξοπλισμού ηχητικής αναπαραγωγής) και επεμβάσεις τελικής διαμόρφωσης του χώρου της εγκατάστασης του μουσικού λαβύρινθου, καθώς και της ανάπτυξης του απαραίτητου λογισμικού.

  1. TIMELINE RADIO

Προμήθεια & εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για την λειτουργία της ενότητας «Timeline Radio».

  1. ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ JUKEBOX

Οπτικοακουστικός εξοπλισμός πλήρως τοποθετημένος στο χώρο, προκειμένου να καταστεί λειτουργική η διαδραστική δράση «Διαδραστικό Jukebox».

  1. 3D ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Προμήθεια & εγκατάσταση οπτικοακουστικού εξοπλισμού και ψηφιοποίηση του υλικού, για τη δημιουργία αναπαραστάσεων οι οποίες θα στηρίζονται σε πραγματικές σκηνές αποτυπωμένες σε φωτογραφικό ή κινηματογραφικό υλικό (Ψηφιακή 3D ανασύνθεση σκηνής).

  1. ΠΟΣΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΕΙΣΑΙ;

Προμήθεια & εγκατάσταση εξοπλισμού, καθώς και ανάπτυξη πλατφόρμας (λογισμικού & υλισμικού) για την υλοποίηση της δράσης «Πόσο καλλιτέχνης είσαι;».

  1. ΗΧΗΤΙΚΟ/ΜΟΥΣΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ

Ανάπτυξη εφαρμογής και προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και των υλικών διαμόρφωσης του χώρου εγκατάστασης του ηχητικού/μουσικού βιβλίου ευχαριστιών.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης