Τοπικά

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η έξυπνη πόλη, έξυπνα πνίγεται…

Μόλις 11 μήνες μετά τον Daniel ο εφιάλτης επανήλθε στα Τρίκαλα για να μας υπενθυμίσει ότι η πόλη είναι ανοχύρωτη και είναι θέμα χρόνου να ζήσουμε τη νέα και ίσως μεγαλύτερη καταστροφή.

 

Η Δημοτική Αρχή Σακκά άφησε το χρόνο να κυλάει επαναπαυόμενη στο 61% των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου και ότι τέτοιας κλίμακας γεγονότα συμβαίνουν κάθε… 1000 χρόνια. Έτσι νομίζουν. Δεν έγινε κανένας αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, δεν έγινε κανένα αντιπλημμυρικό έργο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι οι δρόμοι είναι σκαμμένοι (… άγνωστο γιατί) επέτεινε το πρόβλημα κατά τη χθεσινή νεροποντή. Οφείλουν να θυμούνται οι άρχοντες του Δήμου ότι οι πλημμύρες κατάπιαν σε μια νύχτα κραταιούς πολιτικούς, όπως τον Αγοραστό και τον Μιχαλάκη, και δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να καταπιούν τους ίδιους. Στον κόσμο επικρατεί οργή και αρκούσε μια βόλτα (… αν μπορούσες) στους φρακαρισμένους δρόμους χθες το απόγευμα και μια βόλτα σήμερα στα social media. Καλούνται οι διοικούντες να σιωπήσουν, να σηκώσουν μανίκια και ΣΗΜΕΡΑ να προχωρήσουν σε αντιπλημμυρικά έργα.

Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κρίσιμα για την προστασία των περιοχών από τις πλημμύρες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε υποδομές, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον, καθώς και να απειλήσουν την ανθρώπινη ζωή. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν μια σειρά από τεχνικά μέτρα και κατασκευές που στόχο έχουν τη διαχείριση των υδάτων κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων.

Κατηγορίες Αντιπλημμυρικών Έργων

Τα αντιπλημμυρικά έργα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο βασικές κατηγορίες: τα υδραυλικά και τα χωροταξικά.

  1. Υδραυλικά Έργα: Αυτά περιλαμβάνουν την κατασκευή φραγμάτων, αναχωμάτων, και καναλιών αποστράγγισης. Τα έργα αυτά στοχεύουν στον έλεγχο της ροής του νερού και την αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους.
    • Φράγματα: Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ροής των ποταμών και την αποθήκευση νερού, ώστε να μειωθεί η ένταση των πλημμυρών.
    • Αναχώματα: Πρόκειται για τεχνητές αναβιβασμένες εκτάσεις εδάφους κατά μήκος των ποταμών για να αποτραπεί η υπερχείλισή τους.
    • Κανάλια αποστράγγισης: Αυτά τα έργα συμβάλλουν στη διοχέτευση των υδάτων μακριά από κατοικημένες περιοχές.
  2. Χωροταξικά Έργα: Περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την οργάνωση των πόλεων με τρόπο που να μειώνεται η ευπάθεια στις πλημμύρες.
    • Αποσυμφόρηση πλημμυρικών πεδίων: Δημιουργία περιοχών που μπορούν να απορροφήσουν το νερό, όπως πάρκα και πράσινες ζώνες.
    • Βελτίωση αποστραγγιστικών συστημάτων: Ενίσχυση των συστημάτων αποστράγγισης για καλύτερη διαχείριση των υδάτων.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης