Τοπικά

Υπαίθρια Θεία Λειτουργία στο μοναστηράκι του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου (εικόνες)

Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο παλιό μοναστηράκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο φερώνυμο χωρίο της περιοχής μας.

 

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr Ιερούργησε στον αύλειο χώρο της Μονής, προκειμένου να συμμετάσχουν το δυνατόν περισσότεροι πιστοί, ο Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσόστομος ο οποίος ομίλησε καταλλήλως στους πιστούς για την τόλμη και διορατικότητα του Αγίου Ιωάννου η φωνή του οποίου δε σώπασε ποτέ, καίτοι αποκεφαλίστηκε. Παραμένει επίκαιρη εις τους αιώνας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, επίσης γνωστός ως Ιωάννης ο Βαπτιστής, είναι μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην χριστιανική παράδοση. Θεωρείται ο προφήτης που προετοίμασε τον δρόμο για την έλευση του Ιησού Χριστού και είναι ο τελευταίος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και ο πρώτος της Καινής Διαθήκης.

Βιογραφία και Δράση

  • Γέννηση: Ο Ιωάννης γεννήθηκε από τους ηλικιωμένους γονείς του, Ζαχαρία και Ελισάβετ, ως αποτέλεσμα θαύματος, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά. Η γέννησή του προφητεύτηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, ο οποίος είπε ότι θα είναι μεγάλος ενώπιον του Κυρίου και θα βαπτίσει πολλούς στην μετάνοια.
  • Ασκητική Ζωή: Από νεαρή ηλικία, ο Ιωάννης αποσύρθηκε στην έρημο, ζώντας μια ασκητική ζωή, ντυμένος με ρούχα από τρίχες καμήλας και τρεφόμενος με ακρίδες και μέλι. Η ασκητική του ζωή συμβόλιζε την απομάκρυνση από τις εγκόσμιες απολαύσεις και την αφοσίωσή του στο Θεό.
  • Κήρυγμα και Βάπτισμα: Ο Ιωάννης είναι περισσότερο γνωστός για το κήρυγμά του περί μετάνοιας και το βάπτισμα που πρόσφερε στους πιστούς στον Ιορδάνη ποταμό. Κήρυττε για την επερχόμενη βασιλεία του Θεού και καλούσε τους ανθρώπους να προετοιμαστούν με τη μετάνοια και το βάπτισμα. Η σημαντικότερη στιγμή της διακονίας του ήταν η βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, όπου το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε με μορφή περιστεράς και ακούστηκε η φωνή του Θεού Πατέρα.

Μαρτύριο

Ο Ιωάννης φυλακίστηκε από τον Ηρώδη Αντύπα λόγω της κριτικής του για τον γάμο του Ηρώδη με την Ηρωδιάδα, τη σύζυγο του αδερφού του. Η κόρη της Ηρωδιάδας, Σαλώμη, ζήτησε την κεφαλή του Ιωάννη ως αντάλλαγμα για έναν χορό της, και ο Ηρώδης, παρά τη διστακτικότητά του, υπάκουσε, και ο Ιωάννης αποκεφαλίστηκε.

Λατρεία και Εορτές

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος τιμάται ιδιαίτερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και έχει πολλές εορτές αφιερωμένες σε αυτόν:

  • 7 Ιανουαρίου: Σύναξη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αμέσως μετά τη γιορτή των Θεοφανείων.
  • 24 Ιουνίου: Η Γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
  • 29 Αυγούστου: Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη.

Ο Άγιος Ιωάννης θεωρείται ο πρόδρομος του Χριστού και ένα ζωντανό παράδειγμα της μετάνοιας, του θάρρους και της αφοσίωσης στον Θεό. Είναι προστάτης πολλών επαγγελμάτων, όπως οι βαπτιστές, οι χρυσοχόοι και οι κηπουροί.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης