Τοπικά

Κοντοτόλη: Να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή, Μαρίνας Κοντοτόλη, την επαναφορά από την κυβέρνηση της προσωπικής διαφοράς στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από το τέλος Μαΐου 2024.

 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τον να απαντήσει, γιατί επαναφέρει το μνημονιακό μέτρο της προσωπικής διαφοράς στους μισθούς όσων εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, η οποία εξαφανίζει την όποια αύξηση παίρνουν από τη μισθολογική τους εξέλιξη.

Ειδικότερα, η προσωπική διαφορά θεσμοθετήθηκε ως μέτρο προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων το 2015, όταν ψηφίστηκε το νέο ενιαίο μισθολόγιο (Ν. 4354/2015)για να μην υποστούν περαιτέρω μειώσεις μισθών, ενώ είχε επιβληθεί μείωση μισθών κατά 40% περίπου με τα δύο πρώτα μνημόνια. Ο Ν.4354/2015 προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά «μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου», έως ότου μηδενιστεί. Έως τότε ο υπάλληλος δεν παίρνει καμία αύξηση στο μισθό του, εξαιτίας της μισθολογικής του εξέλιξης ή της όποιας αύξησης μισθών.

Δεδομένου ότι έως το 2018 είχε παγώσει οποιαδήποτε μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων και το γεγονός ότι η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου επιφέρει μεσοσταθμικά μία αύξηση από 40-60 ευρώ το μήνα, για να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά όσων υπαλλήλων την είχαν και να δουν πραγματική αύξηση στο μισθό τους, έπρεπε να περάσουν ακόμα και 8 και 10 χρόνια από το 2015.

Ωστόσο, ενώ έχουμε βγει από το 2018 από τη μνημονιακή επιτήρηση και οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τεράστιες μισθολογικές απώλειες κι εν μέσω μιας πρωτοφανούς ακρίβειας, η κυβέρνηση αποφασίζει με το Ν. 4940/2022 να «παγώσει» την προσωπική διαφορά, ώστε να μην μειώνει την όποια αύξηση παίρνουν οι υπάλληλοι έως τις 31/5/2024.

Η επαναφορά της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιουνίου 2024 στερεί εκ νέου το πενιχρό εισόδημα των υπαλλήλων, σε μία εποχή που η αγοραστική τους δύναμη είναι η μικρότερη στην Ε.Ε., κάτω ακόμα και από τη Βουλγαρία.

Αυτή την αδικία καλείται να επανορθώσει η κυβέρνηση είτε ενσωματώνοντας την προσωπική διαφορά στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων είτε παγώνοντας αναδρομικά την επαναφορά της, όπως προβλέπει άλλωστε ο νόμος.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης