Τοπικά

Η αρχή της Ινδίκτου στη Μητρόπολη Τρίκκης (φώτο)

Με αφορμή την αρχή της Ινδίκτου, του νέου εκκλησιαστικού έτους δηλαδή, ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος τέλεσε το πρωί της Δευτέρας τον Αγιασμό των γραφείων της Μητροπόλεως, παρουσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά.

 

 

Ο όρος “ίνδικτος” προέρχεται από τη λατινική λέξη indictio και αναφέρεται σε έναν κύκλο 15 ετών που χρησιμοποιούνταν κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για φορολογικούς και διοικητικούς σκοπούς. Η ίνδικτος σηματοδοτούσε την αρχή ενός οικονομικού έτους και ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη ρύθμιση της φορολογίας και των δημόσιων έργων.

Ιστορική Χρήση

Η ίνδικτος καθιερώθηκε αρχικά από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό το 297 μ.Χ. ως μέτρο για την αναπροσαρμογή της φορολογίας κάθε 15 χρόνια. Ο κύκλος αυτός χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο Βυζάντιο και η έναρξή του συνήθως τοποθετείται την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που θεωρείται και ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εκκλησιαστική Σημασία

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η 1η Σεπτεμβρίου εορτάζεται ως αρχή της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς, και αυτή η ημερομηνία συνδέεται με την ίνδικτο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο όρος αποκτά πνευματική διάσταση, καθώς οι πιστοί καλούνται να ανανεώσουν την πίστη και τη δέσμευσή τους προς το Θεό με την έναρξη του νέου έτους.

Σύγχρονη Χρήση

Σήμερα, ο όρος ίνδικτος χρησιμοποιείται κυρίως στην εκκλησιαστική παράδοση για να αναφέρεται στην αρχή του εκκλησιαστικού έτους. Αν και η διοικητική του σημασία έχει μειωθεί με την πάροδο των αιώνων, η ίνδικτος παραμένει ένας σημαντικός θεσμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η ίνδικτος είναι ένα παράδειγμα του πώς οι αρχαίοι διοικητικοί κύκλοι και πρακτικές έχουν διατηρηθεί στη θρησκευτική παράδοση και συνεχίζουν να επηρεάζουν τη σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης