Διεθνή

Οι παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής

Συζήτηση για τις  πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Τα γεγονότα υπενθυμίζουν την ανάγκη για άμεση ανάληψη κλιματικής δράσης, προσαρμογή και μείωση των επιπτώσεων. Πέρα από τα επιμέρους ελλείμματα οργάνωσης και διαχείρισης των κρίσεων, όπως αυτά που παρατηρούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, είναι ανάγκη να μελετηθούν τα μεγάλα φαινόμενα στην ΕΕ και τον υπόλοιπο πλανήτη, προκειμένου η Ελλάδα και η Ένωση συνολικά να προσδιορίσουν ένα πακέτο καλών πρακτικών και πολιτικών που θα προλαμβάνουν και θα περιορίζουν τις επιπτώσεις αλλά και το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

 

(Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Νικόλα Φαραντούρη. Δευτέρα μετά τις 17.00)

Συζήτηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orbán σχετικά με το πρόγραμμα της εξάμηνης Προεδρίας της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Όρμπαν υπήρξε σύμμαχος της Δεξιάς στην προηγούμενη θητεία και αυτή είναι μια υπενθύμιση προς τις δυνάμεις αυτές ότι οι ευκαιριακές συμμαχίες με ακροδεξιούς ηγέτες -όπως αυτή που εκτυλίσσεται ανάμεσα στην ηγεσία της ΕΕ και την Μελόνι- είναι αυτές που κανονικοποίησαν τις ακροδεξιές πολιτικές και το φασιστικό λόγο, μετατοπίζοντας το πολιτικό σύστημα της Ένωσης. Θετικό για εμάς ότι η Ουγγρική Προεδρία δεν θα έχει ουσιαστική παρέμβαση στο νομοθετικό έργο αυτό το εξάμηνο.

(Παρέμβαση Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια. Τετάρτη μετά τις 09.00)

Συζήτηση για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς και οικονομικά προσιτής στέγασης στην Ευρώπη. Μια συζήτηση-ευκαιρία για να μιλήσουμε για την ανάγκη να ενθαρρύνουν οι επενδύσεις για την εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων και ρυθμιστικού πλαισίου για παρεμβάσεις καθώς επίσης και βοήθειας για την απόκτηση ιδιωτικής στέγης και πακέτων δημόσιας στέγασης. Πολλές χώρες της Ευρώπης διαθέτουν στοχευμένες πολιτικές και, στο πλαίσιο της κρίσης που προκαλούν μια σειρά από παράγοντες όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, κινητοποιούν πόρους και αυξάνουν την παρέμβασή τους, αξιοποιώντας μάλιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θλιβερό κοντράστ, η σχεδόν μηδενική δράση της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τα θετικά παραδείγματα στην ΕΕ

(Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Έλενας Κουντουρά Τετάρτη μετά τη 13.00)

Ένας χρόνος πολέμου στη Μέση Ανατολή και η διάχυση της κρίσης στον Λίβανο. Μετά τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει το χτύπημα της Χαμάς αλλά και η υπέρμετρα απάνθρωπη αντίδραση του Ισραήλ με τις σφαγές χιλιάδων αμάχων της παλαιστινιακής πλευράς, ο Νετανιάχου επιχειρεί να κλιμακώσει χωρίς όριο, μια γενικευμένη και ακραία σύγκρουση με όλους, αποσταθεροποιώντας συνολικά την περιοχή προκειμένου να επιβιώσει ο ίδιος πολιτικά. Εκτός από το κενό που αφήνουν οι αμερικανικές εκλογές, η ισραηλινή πλευρά εκμεταλλεύεται την αφωνία της ΕΕ μπροστά στις σφαγές και την ανυπαρξία στρατηγικής αυτονομίας και διπλωματικής παρέμβασης για αποκλιμάκωση.
-Οι  επιπτώσεις της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων για τον χώρο Σένγκεν και για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Η μονομερής αναστολή της συνθήκης Σένγκεν από τη Γερμανία και η a la carte εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι η μία όψη του νομίσματος. Η βάση είναι οι συμφωνίες “κορυφής”, η ανεπαρκής παρουσίας της  FRONTEX  που νομιμοποιεί τις πολιτικές “αποτροπής” και το κατάπτυστο σύμφωνο Μετανάστευσης που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου. Δυστυχώς, τότε αγνοήθηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της LEFT όταν η ΝΔ πανηγύριζε. Όλα αυτά διαμορφώνουν τις πολιτικές που βλέπουμε τώρα να εφαρμόζονται.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης