Τοπικά

Ο Εκπαιδευτικός Μάριος Παπαευσταθίου στη ΒΕΡΓΙΝΑ Tηλεόραση

 Στη συνέντευξή του με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα στην εκπομπή ‘ΤΑ ΛΕΜΕ’ στην τηλεόραση ΒΕΡΓΙΝΑ, ο Καθηγητής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου αναλύει τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, ενώ προσεγγίζει την επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, με το ChatGPT ως εξέχον παράδειγμα. Με ρητά που τροφοδοτούν την σκέψη, ο κ.Παπαευσταθίου δεν αποφεύγει το ερώτημα για τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ενώ υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ο άνθρωπος παραμένει η βάση της πραγματικής αλλαγής.

 

 

Η Ψηφιακή Εποχή και οι Αξίες της Παράδοσης

Αρχικά, ο κ.Μάριος Παπαευσταθίου επισημαίνει ότι «η παράδοση είναι το σύνολο των πετυχημένων καινοτομιών μιας κοινωνίας» και δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά προοδευτικό στοιχείο. «Όταν αξιοποιούμε την παράδοση, δεν αρνούμαστε την τεχνολογία, αλλά εμβαθύνουμε στη σοφία που μας προσφέρει», τονίζει. Έτσι, η ψηφιακή εποχή, αν και δυναμική, πρέπει να ενσωματώνει τα μαθήματα που μας προσφέρει η ιστορία.

Τεχνολογία και Εκπαίδευση: Σφυρηλατώντας το Μυαλό και την Κρίση

Ο Διακεκριμένος Καθηγητής Μάριος Παπαευσταθίου αναφέρει με νόημα ότι «εκπαίδευση δεν είναι η εκμάθηση γεγονότων, αλλά η εξάσκηση του μυαλού να σκέφτεται». Με την τεχνολογία να φέρνει σε πρώτο πλάνο απεριόριστες πηγές πληροφορίας, τόνισε πως η πρόκληση δεν είναι η συγκέντρωση γνώσης, αλλά η κριτική της διαχείριση. Χρησιμοποιεί το παράδειγμα ενός δέντρου που «κάνει χίλια σπίρτα, αλλά ένα σπίρτο αρκεί για να κάψει χίλια δέντρα», υπενθυμίζοντας πως μια αρνητική σκέψη μπορεί να καταστρέψει όλες τις θετικές. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καλούνται να βοηθούν τους μαθητές να μάθουν να διακρίνουν την ποιότητα από την ποσότητα.

Το ChatGPT και το Μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η συνέντευξη προχώρησε σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, με τον Καθηγητή να επισημαίνει ότι το ChatGPT μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στήριξης στη μάθηση και στην καθημερινότητα. «Όπως μια πέτρα μπορεί να γίνει όπλο, έδρα για να καθίσεις ή το υλικό για ένα άγαλμα, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης του», εξηγεί. Τόνισε πως το ChatGPT ανοίγει δρόμους, αλλά απαιτείται προσοχή για να μην ακολουθήσει η ανθρωπότητα τον δρόμο της “απανθρωπιάς” λόγω της υπερβολικής εξάρτησης.

«Η ιδέα του διαδικτύου, παλιότερα, φάνταζε το ίδιο συναρπαστική με τα σημερινά social media και την τεχνητή νοημοσύνη. Όμως, σήμερα είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι για τις σκοτεινές πλευρές της τεχνολογίας», παρατηρεί, μιλώντας για την ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και τις προκλήσεις στην ασφάλεια.

 

Οι Σκέψεις του για την Κοινωνία και τη Διαχείριση της Τεχνολογίας

Αναφερόμενος στο κοινωνικό ζήτημα της τεχνολογικής προόδου, ο κ. Μάριος Παπαευσταθίου υπογραμμίζει ότι «ο άνθρωπος προσπαθώντας να γίνει υπεράνθρωπος, έχει ξεχάσει τον Θεάνθρωπο, υποτίμησε τον συνάνθρωπο και κατάντησε απάνθρωπος». Για εκείνον, το υψηλότερο σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσει ο καθένας μας είναι να βοηθήσει κάποιον άλλο να σηκωθεί, γιατί εκεί ακριβώς φαίνεται η αληθινή αξία και ποιότητα του ανθρώπου.

Η Σοφία της Απλότητας και οι Εντιμότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Κλείνοντας, ο Καθηγητής Σύγχρονων Τεχνολογιών επισήμανε πως «οι έντιμοι άνθρωποι είναι οι αριστοκράτες της σύγχρονης εποχής» και πως σήμερα, η αληθινή πλούτος μετριέται με τη γαλήνη του νου και τη λιτότητα σκέψης σε έναν κόσμο άπειρων πληροφοριών. «Εάν περιμένεις από τους άλλους να σου δώσουν λύσεις, ίσως να περιμένεις για πάντα· αν όμως περιμένεις από τον εαυτό σου, θα έρθει η στιγμή που θα πεις “δεν το περίμενα”», συμπληρώνει, τονίζοντας πως η αλλαγή και η εξέλιξη ξεκινούν από μέσα μας.

Η συνέντευξη του κ. Μάριου Παπαευσταθίου στη ΒΕΡΓΙΝΑ TV ήταν κάτι περισσότερο από ανάλυση της τεχνολογίας· ήταν ένα κάλεσμα για βαθιά σκέψη και αυτοκριτική, έναν ύμνο στην εσωτερική ανάπτυξη και την ανθρώπινη ποιότητα.

 

 

Η εκπομπή και η συνέντευξη του Καθηγητή Μάριου Παπαευσταθίου  από το κανάλι του 

στο παρακάτω λινκ: 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης