Τα θέματα που θέτει στη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Τρικάλων την Τρίτη η “Λαϊκή Συσπείρωση”:
‘‘Για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων στις περιοχές Αγίας Μονής και Κηπακίου.’’
Η ενασχόληση της Λαϊκής Συσπείρωσης με το ζήτημα της σχολικής στέγης αποτελεί πρώτης προτεραιότητας θέμα.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τί ρόλο παίζει το σχολικό κτίριο στη μόρφωση, ότι είναι πολύ σοβαρός παράγοντας διαπαιδαγώγησης, αλλά και στοιχείο σεβασμού και φροντίδας της πολιτείας στα παιδιά.
Γνωρίζουμε επίσης πως σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας ανισότητας είναι η κακή κτιριακή υποδομή.
Σήμερα στον Δήμο Τρικκαίων γενικά υπάρχουν:
∙ γερασμένα σχολεία
∙ τάξεις χωρισμένες με γυψοσανίδες
∙ σχολεία χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
∙ σχολεία χωρίς γυμναστήρια (η συντριπτική πλειοψηφία)
∙ σχολεία με απαράδεκτα έως επικίνδυνα προαύλια
∙ αίθουσες σε λυόμενες κατασκευές
∙ σχολεία χωρίς αντισεισμικό έλεγχο
Σχολεία με τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι αναμφίβολα το 18ο Δημοτικό στο Κηπάκι που φιλοξενεί κυρίως παιδιά Ρομά και το 7ο Δημοτικό στην Αγία Μονή.
Το 18ο Δημοτικό είναι 8-θέσιο με εγγεγραμμένα πάνω από 100 παιδιά. Ως κτίριο αποτελείται από 4 διαφορετικά κομμάτια, που το πρώτο κατασκευάσθηκε το 1965 και στη συνέχεια τα υπόλοιπα τρία, με το τελευταίο να αποτελείται από 2 λυόμενες αίθουσες. Είναι ένα κτίριο που στην κυριολεξία έχει τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά.
Το 7ο Δημοτικό είναι από τα μεγαλύτερα 6-θέσια σχολεία με 104 παιδιά. Ιδιοκτησιακά ανήκει στην εκκλησία και ενοικιάζεται από τον Δήμο, άρχισε να κατασκευάζεται το μακρινό 1967 και, από άποψη κτιρίου, είναι ένα σχολείο που δεν αρμόζει στην ιστορική συνοικία της Αγίας Μονής. Υπάρχει δημοτικό οικόπεδο χαρακτηρισμένο ως Κοινωφελής Χώρος στην περιοχή που βρίσκονται τα σχολικά συγκροτήματα του 6ου Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και το Νηπιαγωγείο, στο οποίο μπορεί να κατασκευαστεί το νέο Δημοτικό Σχολείο..
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων.
Αναμφίβολα είναι απαίτηση των καιρών για τη δημιουργία εκείνου του σχολείου που:
∙ θα διασφαλίζει την ευρύτητα των παραστάσεων για όλους.
∙ θα εξυψώνει το πολιτιστικό επίπεδο για όλους δημιουργώντας, μέσα στην καθημερινότητα των παιδιών, και την αίσθηση του ωραίου.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
∙ Ποια είναι η θέση της στο παραπάνω ζήτημα;
∙ Τί ενέργειες θα κάνει για να εξασφαλισθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση ώστε οι περιοχές της Αγίας Μονής και του Κηπακίου να αποκτήσουν νέα, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία;
Λάμπρος Ντουρλιός
Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων
‘‘Για την ασφαλή και σύγχρονη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου’’
Για την προβληματική κατάσταση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων έχουμε αναφερθεί πολλές φορές με εκτός ημερήσιας διάταξης ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και σε συνεδριάσεις λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει κάτι δραστικά. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς επισκεπτόμενος αυτούς τους χώρους είναι ότι είναι πολύ μακριά από τις σημερινές απαιτήσεις για σύγχρονες και ασφαλείς αθλητικές υποδομές.
Αποκορύφωμα της τραγικής κατάστασης ήταν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά την διάρκεια αγώνων στο δημοτικό κολυμβητήριο της Μπάρας, όπου οι γονείς δεν είχαν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν ως θεατές τους αγώνες των παιδιών τους γιατί δεν υπήρχε – με ευθύνη του Δήμου – το πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Παρεμπιπτόντως, οι διατάξεις τού νόμου που προβλέπουν ότι χωρίς πυρασφάλεια μπορούν να διεξάγονται κανονικά προπονήσεις αλλά όχι αγώνες με θεατές θα ήταν πολύ αστείες αν δεν ήταν άκρως επικίνδυνες!
Ουσιαστικά το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, που περιλαμβάνει μια σειρά από προϋποθέσεις όπως πιστοποιητικό πυρασφάλειας, πιστοποιητικό στατικής επάρκειας, υγειονομικές
προδιαγραφές κ.λ.π. Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας.
Στην πόλη των παγκόσμιων πρωταθλητών, των μεγάλων αθλητικών επιτυχιών, των χιλιάδων νέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, στην πόλη των τεχνολογικών εφαρμογών που την καθιστούν «έξυπνη» σύμφωνα με την δημοτική αρχή–τρομάρα τους– δεν αρμόζει μια τέτοια κατάσταση των αθλητικών υποδομών.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
∙ Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε, άμεσα, να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ασφαλή και σύγχρονη λειτουργία όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου;
Γιώργος Καΐκης
Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων
« ΑΛΛΑΓΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΙΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΙΤΕ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ»
Κ. Δήμαρχε,
– Την 29η Οκτωβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήχθη ως θέμα συζήτησης και έγκρισης το φλέγον ζήτημα που αφορά τις αγωγές που ασκήθηκαν για τις διορθώσεις των κτηματολογικών εγγραφών των ιδιοκτησιών της ΓΑΙΟΣΕ σε βάρος των « Δημοτικών Εκτάσεων» και συγκεκριμένα σε βάρος των δημοτικών οδών, επί των οποίων υφίστανται και τα κοινωνικά δίκτυα ( φωτισμού, νερού , αποχετεύσεων τηλεπικοινωνιών κ.λ.π.) Ο σκοπός βέβαια της ΓΑΙΟΣΕ είναι η πλήρης εκμετάλλευση των φερόμενων όπως ισχυρίζονται των ιδιοκτησιών τους προκειμένου να συντελεστούν έργα για την αναβάθμιση του σιδηρόδρομου. Το αποτέλεσμα των αγωγών αυτών και τι θα αποφανθεί το Δικαστήριο δεν το γνωρίζουμε αλλά ας υποθέσουμε ότι εν τέλει απορριφθούν. Σίγουρα, όμως ο Σιδηρόδρομος θα επαναλειτουργήσει με σύγχρονα μέσα και με νέες αμαξοστοιχίες και ως εκ τούτου θα ανασκευαστεί ο Σιδηρόδρομος ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε διέρχεται από τον ιστό της πόλης και διχοτομείται η πόλη των Τρικάλων και εν τέλει δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα ως προς την μετακίνηση των κατοίκων που διαμένουν στους συνοικισμούς του Κηπακίου, Πύργου, Πυργετού και Αγίας Μονής. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω
περιοχές είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες και με πολλές σχολικές μονάδες όπως το 2ο ΕΠΑΛ Πρότυπο σχολείο το 3ο Λύκειο, το 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο όπου καθημερινά διέρχονται και διασχίζουν τον Σιδηρόδρομο τουλάχιστον 800 μαθητές είτε πεζοί είτε με ποδήλατα.
Πλην όμως των μαθητών διέρχονται και διασχίζουν τον παραπάνω Σιδηρόδρομο όχι μόνο οι κάτοικοι που διαμένουν στους παραπάνω οικισμούς που αναφέρονται αλλά και από όλα τα όμορα χωριά όπως Ρόγγια, Διπόταμος, Άγιοι Απόστολοι, Μεγάλο και Μικρό Κεφαλόβρυσο,
Βαλομάνδρι κ.λ.π. Άρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αφενός δυσχεραίνεται ιδιαίτερα η μετακίνηση όλων των κατοίκων της παραπάνω περιοχής, αφετέρου όλοι γνωρίζουμε την επικινδυνότητα του σιδηροδρόμου ιδιαίτερα στις διασταυρώσεις του Κηπακίου, του Πύργου και του Πυργετού όπου δυστυχώς την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία έχουν γίνει αρκετά και θανατηφόρα δυστυχήματα.
Ερωτάται:
Ενόψει και της πρόσφατης ενημέρωσης την 4η Νοεμβρίου 2024 για την εκπόνηση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού όπου θα καθοριστούν τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων, οι χρήσεις γης, κ.λ.π. εάν προτίθεσθε να προτείνετε και την αλλαγή της χάραξης του Σιδηροδρόμου είτε εκτός του ιστού της πόλης, είτε με την υπογειοποίησή του, ώστε να δημιουργηθεί σε όλο το μήκος του Σιδηροδρόμου δηλ. από τον Σταθμό έως και τον Συνοικισμό του Κηπακίου Ζώνη Πρασίνου και Πάρκα Αναψυχής αφενός για την αισθητική βελτίωση της πόλης μας αφετέρου για την διευκόλυνση της μετακίνησης όλων των κατοίκων της περιοχής αλλά και την βελτίωση της καθημερινής τους διαβίωσης.
Ευθυμία Στάμου
Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων
‘‘Για τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή του
Ελληνοκάστρου.’’
Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Σεπτέμβρη του 2023, θέμα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ άλλων, ήταν και η Γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου: «ΦΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 400 MW στις θέσεις «Παλιούρι», «Καψάλι», «Δραγάσια», «Καμίνια», «Γλέπη», «Σβόρος», «Κτιός», «Αμπιδιές», «Μπαϊατάνι», «Αφορισμός», «Κουτσιουμάνης», «Παλιούρι», «Κοντοψώραχο» και «Κλαδιά» με τα συνοδά του έργα στα διοικητικά όρια των Δήμων Τρικκαίων και Μετεώρων (Π.Ε. Τρικάλων), Περιφέρειας Θεσσαλίας», της εταιρείας DAMCO ENERGY ΑΕ. Το θέμα αναβλήθηκε και αποφασίσθηκε η επανεξέταση του σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Από τότε το θέμα αγνοείται…
Ανεξάρτητα από το αν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική και έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να διατρανώσει την αντίθεσή του στην κατασκευή αυτού του τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου. Γιατί και αυτό το πάρκο αποτελεί μέρος της επέλασης επιχειρηματικών ομίλων που με γρήγορες διαδικασίες εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλική γη, σε συνθήκες απελευθέρωσης
και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, προκαλώντας μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τεράστια αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που την χρυσοπληρώνει ο λαός, καταστρέφοντας την αγροτική γη και το περιβάλλον.
Ταυτόχρονα, από πληροφορίες που έχουμε ως Δημοτική Παράταξη, ενδέχεται οι εν λόγω εκτάσεις, στο μεγαλύτερο μέρος τους, να ανήκουν ως περιουσίες στην Κοινότητα, που σημαίνει ότι σήμερα ανήκουν αυτοδίκαια στο Δήμο Τρικκαίων. Επομένως ο αρμόδιος φορέας για την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων εκτάσεων είναι ο Δήμος.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
∙ Ο Δήμος Τρικκαίων και το Δημοτικό Συμβούλιο θα συμπαρασταθούν στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, ώστε να αποτραπεί αυτή η τεράστια επιχειρηματική επένδυση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής, με καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη του επιχειρηματικού ομίλου, μετατρέποντας ταυτόχρονα σε πανάκριβο εμπόρευμα την ενέργεια;
∙ Τί ενέργειες θα κάνετε ως Δημοτική Αρχή, διαμέσου των αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να διασαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων;
∙ Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής, αν αποδειχθεί ότι οι εν λόγω εκτάσεις είναι δημοτικές, σχετικά με την παραχώρησή τους στον επιχειρηματικό όμιλο;
Βάιος Τάσιος
Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων