Ελλάδα

Σαντορίνη: Ωρες αγωνίας για τα συνεχόμενα Ρίχτερ

Με αμείωτη συχνότητα και ένταση συνεχίστηκε σήμερα η ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, που προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους της Σαντορίνης, της Αμοργού και της Αναφής και γεννά πλήθος ερωτημάτων στους ειδικούς για την εξέλιξη του φαινομένου.

 

 

Μέσα σε 30 λεπτά, το βράδυ της Τρίτης, η περιοχή έδωσε έξι διαδοχικούς σεισμούς μεγεθών 4,1 έως 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί απ’ αρχής της ακολουθίας, καταγράφηκε σήμερα το πρωί, αγγίζοντας για πρώτη φορά τα 5 Ρίχτερ. Με φόντο τον συναγερμό των αρχών και την αβεβαιότητα, χιλιάδες άτομα αποχωρούν από αέρος και θαλάσσης από τη Σαντορίνη, αναζητώντας την ασφάλεια στην Αθήνα και άλλους προορισμούς. Μέσα σε λίγες ώρες, σήμερα, αποχώρησαν από τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό 9.000 ντόπιοι και εργάτες που δούλευαν στο νησί για τις προετοιμασίες της επόμενης σεζόν.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών – Τα πιθανά σενάρια

Ευθ. Λέκκας: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό» εκτίμησε, το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζοντας πως πολλά σενάρια παραμένουν ανοικτά και στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ασφάλεια ποιο από όλα θα επακολουθήσει.  Οπως είπε, υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτό το σενάριο «έχει το θετικό ότι δεν γίνονται ζημιές» αλλά θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και μήνες. Μια άλλη πιθανότητα, κατά τον ίδιο, είναι να σημειωθεί σεισμός 5,5 Ρίχτερ, οπότε σε αυτή την περίπτωση, «θα απορροφηθεί μεγάλη ενέργεια» και αυτόματα θα απομειωθεί η σεισμική δραστηριότητα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αν, πάλι, τα μεγέθη παραμείνουν ως έχουν, τα φαινόμενα θα διαρκέσουν «ενδεχομένως και δυο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες ή και μερικούς μήνες.

Σαντορίνη – Αμοργός: 1.200 σεισμοί σε οκτώ μήνες, 1.300 σε τρεις ημέρες

Tο Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη σεισμική δραστηριότητα στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, πλησίον της νησίδας Ανύδρου,

Σε σημερινή έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, γίνεται αναλυτική αναφορά στη σεισμική δραστηριότητα, ιδίως από τον περασμένο Ιούνιο και έπειτα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.500 σεισμοί.

Από τον Ιούνιο του 2024 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2025 εντοπίστηκαν με σύγχρονες μεθόδους μηχανικής μάθησης πάνω από 1.200 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Κολούμπο.

Στις 26 Ιανουαρίου, εμφανίστηκε νέα ομάδα σεισμών ανατολικά του ηφαιστείου Κολούμπο, με έντονη έξαρση την επόμενη ημέρα. Εως τις 29 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν πάνω από 1.300 σεισμοί με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Εως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.500 σεισμοί, ενώ ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 βαθμών Ρίχτερ.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης