Διακήρυξη για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Στην πρώτη Σύνοδο εδώ και δέκα χρόνια, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη και σταθερή ειρήνη στη Xερσόνησο.
Η διακήρυξη περιλαμβάνει υποσχέσεις για τη μείωση στρατιωτικών όπλων, την παύση «εχθρικών ενεργειών» και την μετατροπή της αποστρατικοποιημένης ζώνη σε «ζώνη ειρήνης».
Παράλληλα, θα προωθηθούν πολυμερείς συζητήσεις και με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.
Ο Κιμ και ο Μουν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συνομιλία στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους που διήρκησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Νοτιοκορεάτη προέδρου, ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το χωριό Πανμουντζόμ στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την πρώτη τους συνομιλία ο Κιμ επέστρεψε στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων για να γευματίσει. Η σύζυγος του Κιμ, η Ρι Σολ Γιου, αναμένεται να φτάσει στο Πανμουντζόμ γύρω στις 11:15 (ώρα Ελλάδας) για να παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει αργότερα ο Μουν, όπου παρούσα θα είναι και η σύζυγος του, η Κιμ Γιουνγκ-Σοκ.
Ο Κιμ είναι ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1953. Συνοδεύεται από την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλό του, καθώς και τον Βορειοκορεάτη αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος μετέβη στο σημείο της συνάντησης συνοδευόμενος από μεγάλη αυτοκινητοπομπή, ενώ σταμάτησε για λίγο προκειμένου να χαιρετίσει υποστηρικτές της συνόδου που κρατούσαν νοτιοκορεατικές σημαίες κοντά στον Κυανό Οίκο στη Σεούλ. Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ ή κατά της συνόδου κορυφής.
Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων. Έπειτα από μια ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ».
«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα». Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε αυτή την κίνηση, που δεν ήταν προγραμματισμένη, μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος να πατήσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», αν του απευθύνει πρόσκληση.
Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».
Μάλιστα λίγα λεπτά προτού ο Κιμ εισέλθει στο Σπίτι της Ειρήνης μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά τον χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης, ενώ ψέκασε κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών. Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους.