Η Ελληνορωμαϊκή πάλη είναι ένα σπορ (όπως όλα τα σπορ) βασισμένο στις πνευματικές και σωματικές ικανότητες του ανθρώπου.
Η μεγάλη του ιδιαιτερότητα δεν είναι μόνο ότι είναι ατομικό σπορ, ούτε πως είναι σπορ κατηγοριών βάρους (που σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να το ασκήσει, ανάλογα με το βάρος και το ύψος του), αλλά κυρίως γιατί είναι το μοναδικό σπορ επαφής (λόγω της ιδιαιτερότητας της στολής του και των έντονων συγκινησιακών αντιδράσεων).
Η πάλη είναι ένα από τα πιο δύσκολα, αλλά και πιο ολοκληρωμένα σπορ. Όσο πιο σκληρά και όσο περισσότερο χρόνο ασκείται κάποιος, τόσο περισσότερο κατανοεί και αγαπά την πάλη και φυσικά την άσκηση. Οι ασκούμενοι δεν πλήττουν γιατί συνεχώς διδάσκονται νέες τεχνικές, όσο ανεβαίνει το επίπεδο γνώσης.
Πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει την εξάσκηση, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυσική του κατάσταση, το βάρος ή ακόμη και αν έχει κάποιο σημαντικό σωματικό μειονέκτημα.
Η άσκηση στην Ελληνορωμαϊκή
Για καθημερινή άσκηση του αθλήματος οι ασκούμενοι χωρίζονται σε κατηγορίες:
Από 4 έως 12 ετών: Σε αυτή την ηλικία μπορεί κανείς να αξιοποιήσει το άθλημα ως μια ολοκληρωμένη άσκηση, αναπτύσσοντας μια δυνατή αίσθηση ισορροπίας, μυϊκού συντονισμού, κιναίσθησης, ευλυγισίας, ευκαμψίας, επιδεξιότητας, ενδυνάμωσης, καρδιοαναπνευστικής βελτίωσης αλλά και ιδιαίτερων ψυχικών ικανοτήτων.
Το παιδί, ως ασκούμενος, μαθαίνει να ελέγχει τις συναισθηματικές του ικανότητες δηλαδή την αυτοπεποίθηση, το θάρρος, την εμπιστοσύνη και τον αυτοέλεγχό του.
Από 13 έως 18 ετών: Σε αυτή την ηλικία ο ασκούμενος μπορεί να αποκτήσει αθλητικές και αγωνιστικές δυνατότητες, Ο πρωταθλητισμός ωστόσο δεν είναι αναγκαίος, καθώς το άθλημα μπορεί να ασκηθεί μόνο ως μέσω άσκησης και προσωπικής ευχαρίστησης.
Από 18 έως 30 ετών: Έως και την ηλικία των 30 ετών ο αθλητής μπορεί να συμμετέχει αποτελεσματικά σε αγώνες, αλλά κυρίως να ασκηθεί μόνο μέσω της πάλης για τη σωματική και ψυχική του υγεία.
Από 35 ετών έως ….: Ο τρόπος άσκησης μετά τα 35 είναι τροποποιημένος, ώστε να ανταπεξέρχεται και στις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος στη σωματική κατάσταση.
Είναι γεγονός όμως, ότι η Ελληνορωμαϊκή πάλη μπορεί να αποτελεί ευχάριστη και παραγωγική άσκηση ακόμα και ενός ηλικιωμένου ενήλικα, προσφέροντας μια ισορροπημένη διατήρηση των σωματικών και ψυχικών ικανοτήτων.
.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της Ελληνορωμαϊκής
Η τεχνική και τακτική ικανότητα, όπου σημασία έχουν η ετοιμότητα, η κινητική ευφυΐα, η φυσική κατάσταση, η βελτίωση χρόνου αντίδρασης, ο μυϊκός συντονισμός, η αντοχή, η ευλυγισία και ευκαμψία, η δύναμη, η εκρηκτικότητα και η ταχύτητα.
Η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, ώστε να μπορεί ο ασκούμενος να αναλύσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να επιλέξει τον καλύτερο συνδυασμό κινήσεων που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του. Η βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης, με την καλλιέργεια των αισθημάτων της αυτοπεποίθησης, του θάρρους, της αγωνιστικότητας, της αυτοεκτίμησης, της υπομονής και της επιμονής.
Τέλος απαραίτητη είναι η ορθή συμπεριφορά, ο σεβασμός, η ευγένεια και η υπακοή.
Πως ξεκινάει κάποιος την Ελληνορωμαϊκή;
Βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει κανείς την Ελληνορωμαϊκή πάλη είναι να εγγραφεί σε κάποιο αναγνωρισμένο σύλλογο προκειμένου να λάβει τις βάσεις του αθλήματος.
Κάθε σύλλογος διαθέτει το δικό του χώρο εξάσκησης, δασκάλους, τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά το βασικότερο, την απαραίτητη υποδομή και εμπειρία που απαιτείται για τη σωστή εξάσκηση και διδασκαλία αυτού του αθλήματος.
Η Ελληνορωμαϊκή πάλη είναι Ολυμπιακό άθλημα και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Οι τεχνικές της που υπογραμμίζουν έντονα την αυτοπειθαρχία, μπορούν να προσαρμοστούν μέχρι ενός σημείου σε κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση.
Πού θα απευθυνθώ για εγγραφή;
ΑΠΣ ΤΡΙΚΑΛΑ
1ο προπονητήριο : Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων
2ο προπονητήριο : Κοραή 4 (Πλατεία παλαιού Δεσποτικού), Τρίκαλα
Υπεύθυνοι εγγραφών- Πληροφορίες:
Ηλίας Σιούτας, τηλ: 6973051361
Παναγιώτης Καλόγηρος, τηλ: 6948809120
Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα
Νίκος Τσιακάρας