Διαμαρτυρία εξέδωσαν οι φοιτητές του υπό κατάργηση Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων. Σε αυτή εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, για τη στάση τοπικών παραγόντων και στέκονται ιδιαίτερα στην παλικαρίσια στάση του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη, ο οποίος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος, δεν συζήτησε καν, το προτεινόμενο σχέδιο σε σύσκεψη με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Αναλυτικά:
«Η υποτιθέμενη ανοιχτή διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας έλαβε τέλος. Oι συσκέψεις του Υπουργού με τους τοπικούς και ακαδημαϊκούς άρχοντες, όσο κι αν ορισμένοι πανηγυρίζουν ότι βγήκαν κερδισμένοι, απέβησαν άκαρπες. Τελικά ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν! Καμία απολύτως απόφαση που να αποκλίνει από το αρχικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δεν πάρθηκε, γιατί πολύ απλά «το παιχνίδι» ήταν από την αρχή στημένο!
Για το Τ.Ε.Ι Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων, το οποίο εντάσσεται στο νέο Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος με έδρα την πόλη της Λάρισας (Σχολή Τεχνολογίας) οι αποφάσεις ελήφθησαν πριν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Με μεγάλη αγανάκτηση, όμως, διαπιστώσαμε ότι ελήφθησαν με στοιχεία ανακριβή και σκοπίμως άκαιρα! Ο κος Γαβρόγλου στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου με τους Δημάρχους Θεσσαλίας, τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και τις Πρυτανικές αρχές του Τ.Ε.Ι. και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε ως βασικό επιχείρημα για την συγχώνευση του Τ.Ε.Ι. με το Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στοιχεία που ψευδώς καταδείχνουν ότι πρόκειται για ένα ανενεργό Τμήμα! Σ’ αυτό το σημείο ήταν που ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κος Μιχαλάκης Χρήστος ύψωσε, προς τιμήν του, τους τόνους και αποχώρησε από τη σύσκεψη κάνοντας λόγο για εμπαιγμό. Σύμφωνα μ’ αυτά οι ενεργοί φοιτητές είναι γύρω στους 200 συνολικά, ενώ τα συγγράμματα που διανέμονται είναι ακριβώς 30! Ή εμείς κε Γαβρόγλου φοιτούμε σε άλλο Τμήμα ή κάποιοι σας παραπληροφορούν! Και προφανώς κάποιοι σας παραπληροφορούν, διότι τα στοιχεία με τα οποία αποφασίστηκε το κλείσιμο του Τμήματος είναι μιας άλλης εποχής και ενός άλλου Τμήματος, αυτού του « Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων», στο οποίο εισάγονταν 30-40 φοιτητές κατ’ έτος, με αποτέλεσμα σταδιακά να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Σήμερα, το Τ.Ε.Ι Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων δεν είναι απλώς ενεργό, αλλά ενεργότατο! Απαριθμεί περί τους 500 περίπου ενεργούς φοιτητές, εισήχθησαν φέτος 94 νέοι φοιτητές, οι οποίοι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι ενεργοί σε ποσοστό 100%. Επομένως, το Τμήμα όχι μόνο έχει ζήτηση, αλλά το ενδιαφέρον των φοιτητών να φέρουν σε πέρας τις σπουδές τους είναι μεγάλο, γιατί πέραν όλων των άλλων η πόλη των Τρικάλων προσφέρει στους φοιτητές αναρίθμητα ιστορικά μνημεία, τα οποία αποτελούν σημαντικά αντικείμενα έρευνας και εργασιών.
Για ποιο λόγο προτείνεται η συγχώνευση του Τμήματός μας με το Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Σχολή Τεχνολογίας Λάρισας, τη στιγμή που υφίσταται ήδη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Πολυτεχνική Σχολή, τα Τμήματα της οποίας παράγουν υψηλού επιπέδου έρευνα, με τεχνολογικές εφαρμογές που σχετίζονται με το σύνολο σχεδόν των αντικειμένων των παραδοσιακών σχολών μηχανικού; Δεν είναι δίκαιο και λογικό το αίτημά μας να παραμείνει το Τμήμα ως Παράρτημα της Πολυτεχνικής Σχολής Βόλου; Υπάρχει συνάφεια του αντικειμένου σπουδών μας με την πρώτη και δεν υπάρχει με τη δεύτερη; Τι ακριβώς θα βγαίνουμε από εκεί; Ποια θα είναι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα σε μια εποχή που στην αγορά εργασίας η εξειδίκευση είναι το ζητούμενο;
Διαμαρτυρόμαστε για την άνιση μεταχείριση και για την στρέβλωση των πραγματικών στοιχείων από κάποιους που επιθυμούν να μας οδηγήσουν μοιραία στο λουκέτο! Θα πράξουμε οτιδήποτε περνά από το χέρι μας να αποτρέψουμε την αμαχητί παράδοσή μας!
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Αλέξανδρος Μανώλης Ευθύμιος Νταραράς»