Smartphones στην υπηρεσία της λαπαροσκοπικής χειρουργικής από Ελληνες. Ομάδα γιατρών του τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής της Α΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (διευθυντής καθηγητής Δημήτρης Λουτράδης), στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», αξιοποίησαν κινητό τηλέφωνο τεχνολογίας smartphone για τη δημιουργία ενός «έξυπνου» φορητού λαπαροσκοπικού συστήματος χαμηλού κόστους, το οποίο χρησιμοποιείται στη διάγνωση γυναικολογικών παθήσεων αλλά και στη διενέργεια γυναικολογικών επεμβάσεων με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Οπως εξήγησε στην «Κ» ο «εμπνευστής» του πρωτοποριακού φορητού συστήματος, διευθυντής γυναικολόγος κ. Ιωάννης Χατζηπαπάς, η κλασική τεχνολογία για τις λαπαροσκοπικές πράξεις περιλαμβάνει εκτός από το ίδιο λαπαροσκόπιο, οθόνη, κάμερα, επεξεργαστή, σύστημα καταγραφής, πηγή ψυχρού φωτός και καλώδιο φωτισμού, τα οποία συνθέτουν τον λαπαροσκοπικό πύργο. Το νέο φορητό σύστημα δημιουργήθηκε προσαρμόζοντας ένα κινητό τηλέφωνο με τη χρήση ειδικού αντάπτορα σε ένα λαπαροσκόπιο, στο οποίο επίσης τοποθετήθηκε εξωτερική φορητή φωτεινή πηγή τεχνολογίας LED. Ο χειρουργός που χειρίζεται το λαπαροσκόπιο βλέπει και καταγράφει εικόνα από το εσωτερικό των οργάνων στο κινητό. Κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων μπορεί να στείλει ασύρματα την εικόνα μέσω του κινητού σε έναν φορητό υπολογιστή, για τη βλέπει και ο βοηθός χειρουργός.
Τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του φορητού συστήματος, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ενωσης Γυναικολόγων Λαπαροσκόπων, The Journal of Minimally Invasive Gynecology (συγγραφείς της μελέτης Ιωάννης Χατζηπαπάς, Αθανάσιος Πρωτοπαπάς, Νικόλαος Καθοπούλης, Δημήτριος Λουτράδης) και είναι απόλυτα ικανοποιητικά και αντίστοιχα με τις διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις που γίνονται με το κλασικό λαπαροσκοπικό σύστημα. Ειδικότερα, η μελέτη εστιάζει σε 17 διαγνωστικές λαπαροσκοπήσεις για διαφορετικές παθολογίες όπως έκτοπη κύηση, συστροφή ωοθήκης, αιμορραγικό ωχρό σωμάτιο και διάχυτος καρκίνος ωοθήκης που διενεργήθηκαν με το νέο σύστημα στο τμήμα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής της Α΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής –σήμερα έχουν ξεπεράσει πλέον τις 80–, από τους γιατρούς του τμήματος και την ομάδα μαιών (Ελένη Παπαγεωργίου, Σοφία Λογκινίδου, Χρυσούλα Ζάγκα και Κατερίνα Γρυλάκη). Σε πέντε περιπτώσεις η διαγνωστική λαπαροσκόπηση μετατράπηκε σε επεμβατική, η οποία διενεργήθηκε επίσης με τη χρήση του φορητού λαπαροσκοπικού συστήματος. Και οι πέντε αυτές περιπτώσεις αφορούσαν σε σαλπιγγική έκτοπη κύηση, οπότε και διενεργήθηκε σαλπιγγεκτομή με απόλυτη επιτυχία. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η ποιότητα και η ανάλυση της εικόνας ήταν εξαιρετικές, ουδείς εκ των χειρουργών αντιμετώπισε πρόβλημα στη διάγνωση με το νέο σύστημα, ενώ δεν καταγράφηκαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή και μετά την επέμβαση.
Το βασικό πλεονέκτημα του νέου συστήματος είναι ότι έχει χαμηλό κόστος, το οποίο δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ έναντι 50.000-60.000 ευρώ που είναι το κόστος αγοράς ενός λαπαροσκοπικού πύργου. Ετσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματικό εναλλακτικό σύστημα για επείγοντα περιστατικά στις περιπτώσεις που ο λαπαροσκοπικός πύργος χρησιμοποιείται σε άλλον ασθενή, σε μικρά νοσοκομεία που δεν έχουν πόρους για την αγορά προηγμένων συστημάτων ή ακόμα και στον στρατό.
kathimerini.gr