Εδώ και δύο χρόνια, η Τερέζα Μέι έχανε διαρκώς κρίσιμες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, όχι όμως με επαρκώς εμφατικό τρόπο, ώστε η χώρα να περάσει στο επόμενο στάδιο του Brexit.
Η αριθμητική της τελευταίας της ήττας έχει σημασία. H συντριπτική απόρριψη της συμφωνίας από 432 βουλευτές, εκπροσώπους όλων των τάσεων γύρω από το Brexit, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Βουλή δεν έχει τους αριθμούς για τη λύση του δράματος. Από αυτή την άποψη, η προσφυγή σε δεύτερο δημοψήφισμα κέρδισε έδαφος το βράδυ της Τρίτης.
Παρά την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά συντριβή της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε. Η αποχώρησή της θα μπορούσε να εκτονώσει προσωρινά την κρίση. Ενας άφθαρτος πολιτικός ίσως να έδινε άλλη δυναμική στη διαπραγμάτευση. Αλλά ώς πότε; Αργά ή γρήγορα ο διάδοχος της Μέι θα έπρεπε να βρει τις απαντήσεις εκεί που δεν υπάρχουν: Εξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά χωρίς σύνορα, εντός της τελωνειακής ένωσης, αλλά χωρίς υπακοή στους κανόνες που ισχύουν για τα άλλα μέλη.
Η Μέι δεν μπορεί να χρεωθεί τα αδιέξοδα που δημιουργεί το Brexit. Οποιαδήποτε στη θέση της θα ένιωθε ότι προσπαθούν να τη διώξουν «στα χαμένα», χωρίς να αντιπροτείνουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο εξόδου. «Είναι ξεκάθαρο τι καταψηφίζετε, αλλά παραμένει ασαφές τι υπερψηφίζετε», είπε στους βουλευτές, εμφανώς εκνευρισμένη, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Ετσι, η πρωθυπουργός υιοθετεί την τακτική της αναμονής, προσπαθώντας να αφήσει πίσω της μία ακόμη κρίση. Οι Εργατικοί δεν βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από την κυβέρνηση. Υπολείπονται έξι μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν καταψηφίστηκε. Τόσο οι διαφωνούντες Συντηρητικοί βουλευτές όσο και οι συνάδελφοί τους στο συνεργαζόμενο με την κυβέρνηση Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας έχουν διαχωρίσει προ πολλού την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τις ψηφοφορίες για το Brexit. Η στάση αυτή αποτελεί εκ των πραγμάτων εντολή στη Μέι να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Οπως, λοιπόν, όλα δείχνουν το δράμα του τελευταίου 48ώρου θα επαναληφθεί. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές το προεξοφλούν με τις δηλώσεις τους. Ο Ντέιβιντ Μάντελ, αρμόδιος υπουργός για τη Σκωτία, χαρακτήρισε «πρώτη προσπάθεια έγκρισης της συμφωνίας» την ψηφοφορία της Τρίτης, πριν καν αυτή διεξαχθεί. Ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης των Εργατικών Ρίτσαρντ Μπέργκον, λίγα λεπτά μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον Κόρμπιν, δήλωσε πως το κόμμα του θα την καταθέτει «ξανά και ξανά», μέχρι να την κερδίσει.
Στην άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι θετική απέναντι σε εξελίξεις που καθυστερούν το Brexit. Οι Βρυξέλλες θα περιμένουν τους Βρετανούς να τελειώσουν με το δράμα τους μέχρι την τελευταία στιγμή, ευελπιστώντας πάντα σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου.
* Ο κ. Θύμιος Τζάλλας εργάζεται σε think tank στο Λονδίνο και παράλληλα αρθρογραφεί σε ελληνικά και βρετανικά μέσα αναλύοντας την πολιτική επικαιρότητα.