Αθλητισμός

Στο Φανάρι έκοψε την πίτα του ο Σ.Π.ΟΡ.Τ.

Στο κάστρο του Φαναρίου έγινε η κοπή της πίτας του Σ.Π.ΟΡ.Τ. παρουσία μελών και φίλων του συλλόγου. Της εκδήλωσης προηγήθηκε σύντομη πεζοπορία μέχρι το σημείο συνάντησης. Στα σημαντικά σημεία της εκδήλωσης, η παρουσία όλων των διατελεσάντων προέδρων (7 στον αριθμό) κατά την εικοσαετή ιστορία του συλλόγου.

Ωφείλουμε ευχαριστίες στους χορηγούς της εκδήλωσης: Το κατάστημα Woodland του κ. Α. Τζιώρα, τις επιχειρήσεις των κκ Β. Τριανταφύλλου, Κ. Κανταρτζή, Σ. Σιάτρα, Α. Μπαλωμένου για τα δώρα που παρείχαν και τις βιομηχανίες Τρίκκη και Κλιάφα για τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά. Θερμές ευχαριστίες και στην αντιπροσωπεία της Suzuki του κ. Γ. Καρούτα που χρηματοδότησε το πρόγραμμα της νέας χρονιάς.

Δυστυχώς δεν έγινε δυνατή η επίσκεψη στο εσωτερικό του κάστρου καθώς το βρήκαμε κλειστό παρά την ειδοποίησή μας προς τον Δήμο Μουζακίου. Το κάστρο του Φαναρίου είναι  ένα γνήσιο Μεσαιωνικό κάστρο, και μάλιστα από τα καλύτερα διατηρημένα.

Είναι το μοναδικό καλοδιατηρημένο φρούριο σε όλη τη δυτική Θεσσαλία και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 υπήρχαν ακέραιες και οι επάλξεις του. Δυστυχώς η παραμέληση του από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς είχε ως αποτέλεσμα την λαφυραγώγηση του, καθώς τα υλικά από τα οποία είναι χτισμένο (κυρίως πέτρα πελεκητή και τούβλα) πρόσφεραν την πρώτη ύλη για την κατασκευή σπιτιών από τους ντόπιους, και όχι μόνο. Μέχρι και η Εθνική Τράπεζα της Καρδίτσας είναι χτισμένη με πέτρες που μεταφέρθηκαν από εδώ! Έστω και καθυστερημένα όμως ανέλαβε η πολιτεία την διάσωση του και άρχισε η ανοικοδόμηση του από την 7η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων.

Το κάστρο είναι χτισμένο πάνω στο λόφο του Φαναρίου και τα παλιότερα χρόνια έλεγχε το πέρασμα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μικρό οχυρό, εκτάσεως 2.6 στρεμμάτων, που ενισχύεται από έξι προεξέχοντες πύργους, με ιδιαίτερα ενισχυμένο τον νότιο. Το κάστρο διέθετε δύο εισόδους, μία στη νότια που είναι η κύρια και μία βοηθητική στη βόρεια πλευρά. Η διάμετρος του οχυρού είναι 100 μ. περίπου. Η περίμετρος του είναι 230 μέτρα. Το ύψος των τειχών του φτάνει τα δέκα μέτρα και το πλάτος τους τα δύο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια δύο δεξαμενών, καμαροσκέπαστης πυριτιδαποθήκης, ενός τζαμιού που πατάει επάνω σε παλιότερο κτίριο με λουτρό, καθώς και δίχωρου κτιρίου μπροστά στην είσοδο για τις ανάγκες της φρουράς.

Οι πρώτες εργασίες ανασκαφής έγιναν το 1984 και διήρκεσαν δύο περίπου χρόνια, οπότε και σταμάτησε κάθε περαιτέρω προσπάθεια. Μετά την πάροδο μιας δεκαετίας εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αναστήλωσης κι εντάχθηκε σε αυτό το 1995, οπότε πλέον άρχισε ουσιαστικά η αποκατάσταση του μοναδικού αυτού ιστορικού μνημείου.

Πηγή των πληροφοριών: Καστρολόγος – Τα κάστρα της Ελλάδας

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για την επόμενη Κυριακή έχουμε προγραμματίσει ανάβαση στην κορυφή Καπροβούνι των Αγράφων. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης