Ακόμη ένα ευρωπαϊκό «εργαλείο» σχεδιασμού και δράσης, χρησιμοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για το έργο URBinclusion του προγράμματος Urbact, με τον μακροσκελή αλλά κατατοπιστικό τίτλο «Καταπολέμηση της φτώχειας σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές» (Co-creating new implementation solutions for poverty reduction in deprived urban areas). Το διευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα, στο οποίο ο Δήμος Τρικκαίων συμμετέχει από τον Μάιο του 2017, συνεδριάζει την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 στα Τρίκαλα. Το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησαν οι εργασίες ης συνάντησης, με τον Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, να τονίζει τη σημασία:
– των συνεργασιών στην Ε.Ε. για την καταπολέμηση της φτώχειας
– των δράσεων που ήδη έχουν αναπτυχθεί στον Δήμο Τρικκαίων: Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για το κυκλοφοριακό, την κινητικότητα, τις αναπλάσεις, το Open Mall κ.α.
– των σε πολλά επίπεδα δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και των επιπτώσεών της.
Εξάλλου, με παρόντα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κ. Ψύχο, ήταν σαφές ότι ο Δήμος Τρικκαίων υπερτονίζει τη σημασία και του κοινωνικού διχτυού που άπλωσε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, με τη λειτουργία πλήθους Κοινωνικών Δομών.
Πλέον, με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Δήμος Τρικκαίων αποκομίζει απτά οφέλη.
Το πρώτο, η χρήση του προγράμματος για τη σύνταξη και υλοποίηση δράσεων για τους Ρομά των Τρικάλων, (με το πρόγραμμα «Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά», σε συνεργασία με την Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Ηδη, στους 3 οικισμούς των Ρομά (Κηπάκι, Πύργος και Ρόγγια), ο Δήμος Τρικκαίων σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα στις βασικές υποδομές και τη στέγαση, στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην προώθηση στην απασχόληση, συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκατ. €, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τα 5 χρόνια.
Το δεύτερο, η τεχνογνωσία που απέκτησε ο Δήμος, για την υλοποίηση πρόσθετων προγραμμάτων σε επίπεδο πλέον κοινωνικών συνεταιρισμών.
Διότι ο Δήμος Τρικκαίων, ενισχύοντας την κοινωνική οικονομία, σε συνδυασμό με τις δράσεις που υλοποιεί (π.χ. Σχέδιο Ασκληπιός, Ιαματικός Πόρος Ριζώματος, Κόμβος Καινοτομίας) αυξάνει το εύρος των επιλογών για τους πολίτες, ώστε να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους στον τομέα της απασχόλησης.
Εξάλλου, το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος στην Ελλάδα, στα Τρίκαλα, ήταν η συμβολή των κοινωνικών συλλογικοτήτων (ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΣΠΕ κ.α.) στην ανάπτυξη, όχι απλώς της κοινωνικής οικονομίας, αλλά της οικονομίας γενικότερα.
Επικεφαλής του προγράμματος είναι η πόλη της Βαρκελώνης, ενώ, εκτός από το Δήμο Τρικκαίων συμμετέχουν και η Γλασκώβη (Σκωτία), η Κοπεγχάγη (Δανία), η Λυών (Γαλλία), το Τορίνο και η Νάπολη (Ιταλία), η Κρακοβία (Πολωνία) και η Τιμισοάρα (Ρουμανία).
Οι πόλεις που συμμετέχουν, παρουσιάζουν τις δράσεις και τα προγράμματα που εφαρμόζουν στον τομέα των κοινωνικών τους πολιτικών για τη μείωση της φτώχειας στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές. Με τον τρόπο αυτό προχωρούν σε μία ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, προκειμένου να εφοδιαστούν με νέα εργαλεία προσέγγισης και αντιμετώπισης των κοινωνικών τους ζητημάτων.
Παρίστανται επίσης, στελέχη του Εθνικού Σημείου Αναφοράς για το πρόγραμμα, από το Υπουργείο Οικονομίας, από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας και από το Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.
Κοινωνικά οφέλη από διευρωπαϊκό πρόγραμμα στα Τρίκαλα
Κάνε λήψη από το App Store
Διαθέσιμο στο Google Play
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Instagram
Ακολούθησε μας στο Twitter