Για ακόμη μια φορά, η αναγκαιότητα της αναθεώρησης του άρθρου 16, με σκοπό την αναγνώριση του δικαιώματος να ιδρύονται ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην Ελλάδα, αγνοήθηκε.
To απαγορευτικό στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών, των οποίων η διαδρομή δεν έχει άλλη πυξίδα, πέρα από την επιβολή της ιδεοληψίας τους και την κάλυψη των πελατειακών τους κύκλων.
Στην τρέχουσα συζήτηση, για τη συνταγματική αναθεώρηση, η σημαντική πρόταση της ΝΔ, να αναθεωρηθεί το άρθρο 16, δεν υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο της αναθεώρησής του να μετακινείται και πάλι, δυστυχώς, στο μέλλον.
Η Κυβέρνηση του Τσίπρα, μάλιστα, επεξηγεί την στάση της αυτή με ασυναρτησίες, όπως ότι η ιδιωτική οικονομία θα συνιστά απειλή για τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό, όμως, το επιχείρημα έχει νικηθεί από την ίδια την πραγματικότητα. Περίτρανο παράδειγμα, η περίπτωση της Κύπρου, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της οποίας, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες φοιτητές εντάσσονται. Η οικονομία της Κύπρου βοηθήθηκε κατά πολύ από τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ τα δημόσια πανεπιστήμια δεν αντιμετώπισαν καμία απειλή υποβάθμισης. Αντίθετα, τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο αναπτύσσονται προς την ίδια επιτυχημένη κατεύθυνση.
Η Κυβέρνηση αγνοεί το μέγιστο αναπτυξιακό πρόσημο που μπορεί να φέρει ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Κυβέρνηση αυτή είναι ένα πραγματικό εμπόδιο, σε βάρος της ανάπτυξης στη χώρα μας.
Λιούτας Θανάσης