«Η αναβάθμιση του ενεργειακού γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας «κλειδί» για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» τόνισε ο πρώην υπουργός.
Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι τα «κλειδιά» με τα οποία μέσα στα επόμενα χρόνια θα αναβαθμισθεί ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, θα επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη και θα ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στις εργασίες του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Κατά την ομιλία του στη θεματική ενότητα με τίτλο «Η γεωπολιτική της ενέργειας και ο ρόλος της Ελλάδας», ο Κ. Σκρέκας έδωσε έμφαση στους παράγοντες που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ενεργειακή ασφάλεια θωρακίζεται από τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, είπε ο Κ. Σκρέκας, υπενθυμίζοντας τα επεισόδια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο το 2006 και το 2009, κατά τα οποία, χάρη στον ορθό στρατηγικό σχεδιασμό, δεν διαταράχθηκε η παραγωγική δραστηριότητα και η καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. «Μια κρίση που αν είχε επηρεάσει την Ελλάδα πιθανότατα θα είχε δυσμενείς συνέπειες στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας και στις τιμές ενέργειας και άρα στις παραγωγικές δραστηριότητες και στα νοικοκυριά. Να πως επηρεάζεται ή δεν επηρεάζεται η καθημερινότητα και η τσέπη του φορολογούμενου πολίτη από τις σοβαρές στρατηγικές αποφάσεις» σημείωσε.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και επέκρινε την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, όπως δείχνει η περίπτωση νοτίως της Κρήτης. «Έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια του χρόνου; Οι Κύπριοι ξεκίνησαν γρήγορα με αποφασιστικότητα και πολιτικό θάρρος. Και ανακαλύπτουν όλο και μεγαλύτερα κοιτάσματα. Η Ελληνική κυβέρνηση γιατί καθυστερεί και μάλιστα αναιτίως; Μια τέτοια ανακάλυψη θα είχε τεράστια οφέλη για τον Έλληνα φορολογούμενο και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων» ανέφερε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σκρέκας στη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με επίκεντρο την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού που υπάρχει στα νησιά και τις ακατοίκητες βραχονησίδες. «Στην Ελλάδα έχουμε άπλετο ήλιο αλλά και άνεμο, ιδιαίτερα στα πελάγη μας. Χρειαζόμαστε άμεσα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού στα νησιά αλλά και στις βραχονησίδες» είπε και προσέθεσε: «Στην Ελλάδα έχουμε δεκάδες ακατοίκητες βραχονησίδες όπου θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε αιολικά πάρκα με τεράστια απόδοση, αφού ουσιαστικά θα είναι πάρκα on shore με δυναμικότητα off shore. Αυτά θα πρέπει στη συνέχεια να διασυνδεθούν με γειτονικά μεγαλύτερα νησιά ή με την ηπειρωτική Ελλάδα.»
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027) η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδοτεί μέσω του Ταμείου Συνοχής τη μεταφορά 100% πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και η χώρα μας θα πρέπει να σπεύσει να εκμεταλλευθεί αυτή τη δυνατότητα. «Όλη αυτή η ενέργεια από τον άνεμο ή από τον ήλιο που γίνεται όλο και πιο φθηνή, δεν μπορεί να καταναλωθεί στην Ελλάδα. Γι’ αυτό χρειάζεται να αναβαθμίσουμε άμεσα τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες και σταδιακά αυτή η ενέργεια να μεταφέρεται προς τον Βορρά» είπε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η ενεργειακή ασφάλεια και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας, καθώς και η ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης, περνά μέσα από τη διπλωματία των αγωγών, την κατασκευή βιώσιμων οικονομικά αγωγών και εγκαταστάσεων που διαφοροποιούν τις πηγές και τις οδεύσεις εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, κατέληξε, περνά «μέσα από την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων, αλλά και από την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι και στην επίτευξη των στόχων για μείωση εκπομπών CO2 στην Ευρώπη.»