Αθλητισμός

Γιατί το smartphone χαλάει την προπόνηση μας

Το σύγχρονο κινητό τηλέφωνο ( smartphone) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και προέκταση του χεριού μας πολλές φορές .

Τα θετικά και οι διευκολύνσεις που μας έχει προσφέρει είναι αναρίθμητες όμως υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η χρήση του έχει τα αντίθετα αποτελέσματα .

Δεν το αποχωριζόμαστε ποτέ και πολλές φορές η εστίαση σε αυτό μας κάνει να χάνουμε την επαφή με το γύρω περιβάλλον  .

Λόγω της δυνατότητας αναπαραγωγής μουσικής την οποία διαθέτει όλοι συνήθως το επιλέγουν σαν μέσο για να έχουν τη δική τους μουσική στα ακουστικά κατά τη διάρκεια της προπόνησης .

Σίγουρα αυτό είναι θετικό διότι η μουσική δίνει ρυθμό και βελτιώνει τη διάθεση μας ,

τι γίνεται όμως με τα pop up μηνύματα ,τα email , το messenger  και την social media κοινότητα η οποία είναι συνεχώς σε αλληλεπίδραση μαζί μας  ;

Αποσπάται η προσοχή μας και δεν συγκεντρωνόμαστε στην προπόνηση μας .

Σιγά , μερικά δευτερόλεπτα ίσα ίσα να απαντήσω ένα μήνυμα δεν είναι κακό …

θα απαντήσει κάποιος .

Τι θα λέγατε να αναλύσουμε μερικούς λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να στέλνετε μηνύματα ή γενικότερα μερικά tips για τη χρήση του smartphone κατά τη διάρκεια της προπόνησης ;

  1. Συγκεντρωνόμαστε καλύτερα στην εκτέλεση της άσκησης , στη θετική και αρνητική φάση εκτέλεσης  . Δίνουμε έμφαση στη στάση του σώματος στον καθρέφτη αλλά και στις οδηγίες του προπονητή επειδή η προσοχή μας είναι στραμμένη σε εκείνον .Μία συσκευή η οποία αλληλεπιδρά μαζί μας συνέχεια καθιστά αδύνατον να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε .

 

  1. Κάνουμε μικρά και σωστά διαλείμματα έτσι ώστε να πέσουν οι σφυγμοί όσο πρέπει αλλά η το αναβολικό περιβάλλον μυικής ανάπτυξης να παραμείνει σταθερό κάνοντας την προπόνηση μας πιο αποτελεσματική .Το επιτρεπόμενο διάλειμα είναι μέχρι 3 λεπτά για την ανασύνθεση φωσφορικών ενώσεων που θα σε βοηθήσουν στο επόμενο σετ (Flek, 1983). ( και 10 δευτερόλεπτα παραπάνω μπορούν να χαλάσουν την αποτελεσματικότητα μίας ολόκληρης άσκησης ) .

 

  1. Γλιτώνουμε χρόνο . Μία ημερήσια προπόνηση θα πρέπει να έχει διάρκεια απο 45 μέχρι 60 λεπτά . Η χρήση κινητού αυξάνει το χρόνο παραμονής μας στο γυμναστήριο και κατεπέκτασιν καθυστερεί τον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι την επιστροφή μας στο σπίτι και το μεταπροπονητικό μας γεύμα . Σε αυτό οφείλεται η αποκατάσταση του μυικού ιστού που δουλέψαμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης .Έχουμε 30 λεπτά περίπου μετά το πέρας της λήξης της προπόνησης για να καταναλώσουμε μεταπροπονητικό γεύμα . Αν η διάρκεια αυτή ξεπεραστεί το σώμα μπαίνει σε κατάσταση καταβολισμού με αρνητικές συνέπειες για το σώμα μας .

 

  1. Αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας . Η αποτελεσματική προπόνηση με σταθερή διάρκεια έχει ως αποτέλεσμα , πέρα από σωματικά οφέλη ,και ψυχολογικά . Με την εκτόνωση των ορμονών της τεστοστερόνης και του ATP (Τριφωσφορική αδενοσίνη, (adenosine triphosphate) αλλά και με την έκκριση ενδορφινών (πρωτείνες που βελτιώνουν τη διάθεση ) , εξουδετερώνονται τα υψηλά επίπεδα ανδρεναλίνης και στρες με τα οποία είναι γεμάτος ο ανθρώπινος οργανισμός μετά απο μία μέρα στη δουλειά . Η αλληλεπίδραση με τρίτους συνεχώς έχει ώς αποτέλεσμα να αναλώνουμε την ψυχολογική μας ενέργεια σε προβλήματα και λύσεις . Το να συγκεντρωνόμαστε στην προπόνηση μας για 60 λεπτά έχει μεγαλύτερο ψυχολογικό όφελος και μας κάνει πιο παραγωγικούς και στην εργασία αλλά και στην προσωπική μας ζωή .

 

  1. Οι selfie και οι δημοσιεύσεις check in σε αθλητικούς χώρους είναι της μόδας και έχει ενδιαφέρον στα social media . Όμως πολλές φορές το μόνιμο upload τέτοιων δημοσιεύσεων στρέφει την προσοχή σας σε αυτά και στον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι χρήστες με αυτά παρά στην βασική ουσία . Δοκιμάστε να κάνετε check in ή βγάλτε τις selfie σας στο τέλος . Έτσι δεν θα ασχολείστε κατά τη διάρκεια με τον αριθμό των like που έλαβαν ούτε πόσοι ενδιαφέρθηκαν για το story σας . Θα επικεντρωθείτε στην προπόνηση σας , θα λάβετε όλα τα οφέλη που μπορεί μια στρατευμένη προπόνηση να σας προσφέρει και το ημερήσιο workout σας θα έχει πετύχει το στόχο του .

 

Αν είστε περήφανοι για τις θερμίδες που κάψετε και για τα κιλά που σηκώσατε γιορτάστε το με ένα post στα social media , μετά όμως , που θα τιμάει τον κόπο σας και θα σας παρακινεί να πάτε ξανά για προπόνηση .

 

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας , αντιμετωπίστε στον εαυτό σας στον καθρέφτη και βάλτε στόχους .

Η προπόνηση είναι προσωπική πρόκληση και πάρτε την στα σοβαρά .

Τα αποτελέσματα είναι η επιβράβευση σας .

 

ΑΡΣΕΝΗΣ ΘΩΜΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΣΕΦΑΑ ΠΘ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης