To ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ Τρικάλων διοργανώνει σεμινάρια barista και Μαγειρικής.
- BARISTA
Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά του καφέ και να λάβουν όλες τις γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στα επαγγελματικά τους βήματα.
Ενότητα πρώτη: Espresso basic
- Ιστορία, έθιμα και μέθοδοι παρασκευής
- Καλλιέργεια παραγωγή και διάθεση του πράσινου καφέ.
- Διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής του καφέ
- Βασικές ρυθμίσεις μύλου άλεσης
- Οι παράμετρο της εκχύλισης ενός τέλειου espresso
- Συντήρηση και βασικές ρυθμίσεις της μηχανής espresso
Ενότητα δεύτερη: Espresso – Cappuccino – Freddo
- Βασικές αρχές εκχύλισης ενός τέλειου espresso / freddo
- Πρακτικό test οργανοληπτικής ανάλυσης ενός espresso
- Το γάλα και τα χαρακτηριστικά του
- Θεωρία και πρακτική για σωστό αφρόγαλα
- Εξοπλισμός, γαλατιέρες και οι προδιαγραφές τους
- Τεχνικές και ιδέες για να σερβίρετε ένα τέλειο cappuccino
- Πρακτική εφαρμογή στην παρασκευή και σερβίρισμα ενός cappuccino
To σεμινάριο θα έχει διάρκεια 15 ώρες και θα πραγματοποιηθεί σε 3 ημέρες
- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ ΓΙΑΤΣΟΣ όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή διοργανώνει τα δημοφιλή προγράμματα εκμάθησης της μαγειρικής τέχνης, δίνοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες ενήλικες, να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να εργαστούν άμεσα στην επαγγελματική κουζίνα.
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων στη μαγειρική, σε τεχνικές εκτέλεσης συνταγών, στον τρόπο παρουσίασης των εδεσμάτων και στην συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού της κουζίνας.
Όλα τα μαθήματα είναι οργανωμένα σε ξεχωριστές ενότητες διάρκειας 4 ωρών η καθεμία, είναι πλήρως «εργαστηριακά», ενώ στους συμμετέχοντες παρέχεται έντυπο υλικό και σημειώσεις. Στα σεμινάρια γίνεται ΑΤΟΜΙΚΗ επαγγελματική πρακτική με δωρεάν προϊόντα για ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ αναλαμβάνει την προώθηση του βιογραφικού σε μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους για άμεση αμειβόμενη απασχόληση!
Αναλυτικά:
ENOTHTA 1: Κοπές
Στάση σώματος / Χρήση μαχαιριού / Κοπές λαχανικών
ENOTHTA 2: Σάλτσες
Μπεσαμέλ / Μαγιονέζα / Ολλαντέζ / Μπίσκ / Ντεμί γκλας
ENOTHTA 3: Σούπες
Βελουτέ (Πατάτας – Μανιταριών – Κολοκύθας) / Απέραστη κοτόπουλου / Ψαριού (Μπουγιαμπέσα – Κακαβιά)
ENOTHTA 4: Λαχανικά
Βραστά / Ατμού / Γλασέ / Σωτέ / Τηγανιτά
ENOTHTA 5: Σαλάτες
Φρέσκων λαχανικών / Βραστές / Βινεγκρέτ σαλατών
ENOTHTA 6: Ζυμαρικά – Ρύζι
Φρέσκιες πάστες / Νιόκι / Πιλάφι / Ριζότο / Κρεόλ
ENOTHTA 7: Ζύμες
Τάρτας / Πίτσας / Κουρού / Ψωμιού
ENOTHTA 8: Κρέας
Σχάρας / Σωτέ / Ραγού / Τρόποι κοπής
Επίσης εξετάζονται ειδικά θέματα όπως:
Εξοπλισμός κουζίνας – Έλεγχος προμηθειών – Συντήρηση και αποθήκευση τροφίμων – Κοστολόγηση συνταγών – Μεριδοποίηση – Θερμιδομέτρηση – Food styling
Πληροφορίες – Εγγραφές στη Γραμματεία του ΙΕΚ.
ΤΡΙΚΑΛΑ / Κονδύλη 36 / Τ: 24310 30055