Μέχρι σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν ένιωθε ανίκητος. Εναν χρόνο πριν είχε εμποδίσει να εξελιχθεί ένα πραξικόπημα εναντίον του (ήταν Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016) και έκτοτε εδραίωνε με κάθε τρόπο την ηγεμονία του, εξαφανίζοντας κάθε αντιπολίτευση: νόμος εκτάκτου ανάγκης, καρατομήσεις στρατιωτικών, δικαστικών και δημοσίων λειτουργών, φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων λουκέτα σε ενοχλητικές εφημερίδες, μια νίκη στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που του έδινε υπερεξουσίες -κανείς δεν μπορούσε να ορθώσει το ανάστημά του στον «Σουλτάνο». Μέχρι την Κυριακή…
Μια λαοθάλασσα συγκεντρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Κουνούσαν τουρκικές σημαίες αλλά και πανό με τη λέξη «δικαιοσύνη» σε χρώμα κόκκινο κι άσπρο. Ηταν το θριαμβευτικό τέλος μιας συμβολικής πορείας που ξεκίνησε πριν από 25 ημέρες από την Αγκυρα και στα 425 χλμ. της διαδρομής ονομάστηκε «Πορεία για τη Δικαιοσύνη».
Την πορεία διοργάνωσε το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διαμαρτυρόμενο για την κράτηση του βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου. Αλλά η φυλάκιση του πολιτικού ήταν απλώς η αφορμή. Η πορεία και η μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε μια βροντερή φωνή ότι ο Ερντογάν δεν είναι ανίκητος ή έστω ότι δεν θα μείνει στο απυρόβλητο χτίζοντας ανενόχλητος μια δικτατορία με μανδύα λαϊκής ισλαμικής δημοκρατίας.
«Η 9η Ιουλίου δεν είναι το τέλος της πορείας, αλλά και μια νέα αρχή, ένα νέο βήμα» ήταν το μήνυμα του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι πέντε ημέρες μετά το περυσινό πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε ένα πολιτικό πραξικόπημα -παραπέμποντας στην καταστολή που επέβαλε το καθεστώς Ερντογάν σε κάθε φωνή που διαφωνούσε μαζί του.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζήτησε από την κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, να αφήσει ελεύθερους τους δημοσιογράφους που κρατούνται στη φυλακή και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία των τουρκικών δικαστηρίων. «Η εποχή που ζούμε είναι μια δικτατορία», τόνισε. «Υπάρχει μόνο ένα μέρος για το αίτημά μας για Δικαιοσύνη και αυτό είναι οι δρόμοι».
Αναλυτές είδαν στην ογκώδη διαδήλωση και στα μηνύματα του Κιλιτσντάρογλου μια απάντηση της κεμαλικής Τουρκίας στις οπισθοδρομικές προσπάθειες του Ερντογάν να οδηγήσει τη χώρα του πίσω στο οθωμανικό παρελθόν της (βλέπε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης κλπ). Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι οι σημαίες του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν επίσης πολλές.
Ηταν η πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά του Ερντογάν, έναν χρόνο τώρα, από την απόπειρα πραξικοπήματος του περυσινού Ιουλίου και μετά. Θα ανησυχήσει ο «Σουλτάνος»; Και πώς θα αντιδράσει; Ο χρόνος θα δείξει…